Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vai "Envestio" pazudušie miljoni ieguldīti politbiznesmeņa Galvanovska biznesa shēmās?

Pēc būtības investoriem ir pamats satraukties, jo aiz "Envestio" parādnieka un aizņēmēja "Beetroot Lab" stāv iepriekš labi pazīstami veci draugi. "Diena" jau iepriekš aprakstījusi gan bijušās Zatlera Reformu partijas atkritējus, kas šobrīd pārstāv uzņēmēju grupu un ir lielākie "Crowdestor" naudas saņēmēji, gan "Beetroot Lab" līdzdibinātāja Guntara Galvanovska darbību, ko pavada kredītafēras un krimināllietas, kā arī bēdīgi slavenā individuālo politisko kampaņu rīkotāja Kārļa Gudoņa veikumu, kas neatpaliek no kolēģa paveiktā. Pie šīs kompānijas pieskaitāms Valmieras domes deputāts Jānis Upenieks, kurš steigā pameta premjera Krišjāņa Kariņa padomnieka amatu, tiklīdz presē parādījās publikācijas par "Crowdestor" projektiem. © pexels.com

Beetroot Lab investoru saista ar krāpnieku firmu, kas kriptokontos nobēdzinājusi četrus miljonus eiro, vēsta Jāņa Goldberga materiāls "Vai Crowdestor veiksmes stāstu būvēs no Envestio kauliem?" Diena".

Jūnijā valsts interneta vietnē labsofflatvia.com parādījās publikācija par to, ka Latvijas uzņēmums Beetroot Lab, kas ir viens no pūļa finansējuma piesaistes platformas Crowdestor lielākajiem klientiem, piesaistījis 10 miljonu eiro no kompānijas Exantech, kas ir daļa no Londonas investīciju grupas Exante. Tajā pašā laikā investori, kas jau kādu laiciņu no izputējušās pūļa finansējuma platformas Envestio cenšas piedzīt pazudušus miljonus, Dienai apgalvo, ka tie aizceļojuši uz uzņēmumu Gozo XMT, kas ir saistīts ar Exante, un tur pazuduši kriptovalūtu miksētajos kontos.

Ņemot vērā to, ka abu pūļa finansējuma platformu klienti lielā skaitā atrodami gan Igaunijā, gan Zviedrijā, ir jūtams pamatots satraukums par konkrēto darījumu, un pastāv bažas, ka parādījušies jauni riski. Vismaz teorētiski var pieļaut, ka komisijas, kas iegūtas no Envestio pazudušās naudas pārskaitīšanas, tiek ieguldītas šobrīd vēl cerīgā projektā Crowdestor. Turklāt atsevišķos gadījumos investori ir vieni un tie paši kā vienā, tā otrā platformā.

Plāno nopelnīt 225 miljonus

Laikraksts Diena jau rakstīja, ka uzņēmums Beetroot Lab, kas specializējas mobilo spēļu izstrādē, ir viens no lielākajiem pūļa platformas Crowdestor parādniekiem. 10 miljonu vērtās investīcijas no kompānijas Exantech paredz to īpašniekam mazākuma akcijas uzņēmumā, bet nenozīmē tūlītēju investētās naudas atmaksu platformas Crowdestor investoriem. Exantech arī piekritis piešķirt 100 miljonu eiro vērtu kredītlīniju, lai finansētu spēles mārketingu. Kā vēstī labsofflatvia.com, kopējais ieguldījums Beetroot Lab jaunākās spēles Dystopia: Contest of Heroes izstrādē, testēšanā un licencēšanā ir sasniedzis astoņus miljonus eiro, bet uzņēmums divu gadu laikā prognozē 225 miljonu ASV dolāru ieņēmumus. Spēle patiešām ir izstrādāta, un tās mārketingā tiek izmantota ASV zvaigzne Konors Makgregors, par to Dienu iepriekš informēja arī Crowdestor īpašnieks Jānis Timma, kurš projektu virzīja aizņēmumu platformā, piesaistot izstrādei un testēšanai jau pieminētos astoņus miljonus. Arī viņš bija pārliecināts par spēles panākumiem, norādot uz K. Makgregora nozīmi mārketingā un prognozēšanas rīkiem, kas viņam pieejami. Spēli Dystopia: Contest of Heroes uzņēmums Huawei ir atzinis par labāko mobilās stratēģijas spēli Eiropā. Tas minēts Apple App Store veikalā Top 5 spēles, kuras mēs mīlam, kā arī Google Play un Samsung App Stores. Uzņēmums uzskata, ka tas ir tikai sākums un viņi ir ceļā, lai sasniegtu 2021. gada labākās spēles balvas titulu, teikts interneta vietnē labsofflatvia. com.

Tiktāl viss ir kā jebkurā reklāmā par iespējamiem panākumiem nākotnē, tomēr paliek šaubu ēna par jauno mazākuma investoru uzņēmumā.

Pēdējā pieturvieta - Malta

Atgriežoties pie Envestio pazudušās naudas, ir skaidra norāde, ka četri miljoni eiro caur kompāniju Gozo XMT Ltd., kas saistīta ar Exante group, nozuduši nezināmās tālēs un kompānija ir izziņojusi likvidāciju. Viens no Exante līdzīpašniekiem ir Latvijas uzņēmējs Gatis Eglītis (nejaukt ar labklājības ministru - aut.). Vēl vairāk - atbilstoši Maltas komercreģistram gan jaunā Beetroot Lab investora Exantech Ltd., gan likvidējamā Gozo XMT juridiskā adrese ir vienā pilsētā un, noprotams, - vienā biznesa ēkā. Proti, Gozo XMT ir reģistrēts Portomaso Business Tower, Level 7 PTM01, St Julians, Maltā, bet Exantech Ltd. adrese ir norādīta - Portomaso Tower Annex Level 18, Vjal Portomaso, St. Julians, Maltā, dabā tā ir viena un tā pati ēka, lai arī ir adreses pieraksta atšķirības. Pēc būtības atšķiras stāvi, kuros kompānijas ir izvietotas biznesa tornī.

Šobrīd par Gozo XMT Dienai ir skaidrs, ka pazudušo četru miljonu eiro pēdējā zināmā pieturvieta bijusi šī kompānija, kā arī ir norādes par saistību ar Exante. Plašāk par to lasiet Igaunijas zvērināta advokāta Denisa Piskunova viedoklī par notiekošo. D. Piskunovs vada 2000 investoru iesniegto prasību pret Envestio par līdzekļu piedziņu. Investoriem izdevās apkopot 200 tūkstošu eiro vērtu depozītu lietas sākšanai - tas ir lielākais depozīts Igaunijas tiesu vēsturē. D. Piskunovs iepriekš Igaunijas laikrakstam Postimees norādījis, ka transakciju ziņā rekordiste bijusi SEB banka.

Envestio nauda pārskaitīta uzņēmumam, kas saistīts ar Exante

Deniss Piskunovs, zvērināts advokāts un partneris ZAB Magnusson Tallinā: "Esam noskaidrojuši, ka Envestio ir pārskaitījis 4,3 miljonus eiro Maltas uzņēmumam XNT Ltd. Tā bija Envestio piesaistītā nauda, lai finansētu projektus, kuriem nebija nekāda sakara ar uzņēmumu XNT. Pēc vairākiem nelieliem nākotnes un opciju darījumiem XNT Ltd pārskaitīja miljonus Maltas uzņēmumam XMT Gozo, kas sevi ir pozicionējis kā ieguldījumu sabiedrību un piedāvā kriptovalūtu tirdzniecības platformu. Ar XMT Gozo investoru nauda tika konvertēta bitkoinos un izšķīdināta tā sauktajos miksētajos kriptokontos. XNT Ltd un XMT Gozo ir saistīti: tiem ir kopīga adrese, un tiek izmantota preču zīme Exante. Piemēram, Gozo savā Linkedin lapā ievietojis šādu tekstu: "Izmantojot Exante pasaules klases daudzproduktu tirdzniecības platformu, Gozo piedāvā profesionālu tirdzniecības iespēju kriptopasaulē."

Šobrīd Gozo ir likvidācijas stadijā. ASV kriptovalūtu speciālisti, kurus esam uzrunājuši, pieļauj, ka Gozo patiesībā nebija īsta tirdzniecības platforma. Personīgi arī es uzskatu, ka nav saprātīga skaidrojuma tam, kā godīgs uzņēmums bez rūpīgām pārbaudēm varētu organizēt vairāk nekā četru miljonu eiro pārskaitījumus uz bitkoiniem un to izkliedēšanu miksētos kriptokontos pie klienta, kuru var viegli noteikt, pamatojoties uz publiskiem datiem. Dati liecināja, ka klienta nauda tika saņemta no investoriem, lai finansētu stingri noteiktus projektus, un bitkoinu iegāde par četriem miljoniem eiro šajos projektos nebija iekļauta."

Kopumā investori cer atgūt lielāko daļu no 15 miljonu eiro vērtajiem ieguldījumiem, lai arī šā gada sākumā kontos Latvijā un Maltā tika arestēti vien daži desmiti tūkstošu eiro.

Vecie draugi

Pēc būtības investoriem ir pamats satraukties, jo aiz Envestio parādnieka un aizņēmēja Beetroot Lab stāv iepriekš labi pazīstami veci draugi. Diena jau iepriekš aprakstījusi izbijušās Zatlera Reformu partijas atkritējus, kas šobrīd pārstāv uzņēmēju grupu un ir lielākie platformas Crowdestor naudas saņēmēji. Proti, SIA Beetroot Lab un SIA Dizozols aizņēmumi vienubrīd veidoja vismaz trešdaļu no visiem neatdotajiem aizņēmumiem platformā Crowdestor. Aprakstījām SIA Beetroot Lab līdzdibinātāja Guntara Galvanovska darbību, ko pavada kredītafēras un krimināllietas, kā arī bēdīgi slavenā individuālo politisko kampaņu rīkotāja Kārļa Gudoņa veikumu, kas neatpaliek no kolēģa paveiktā. Tāpat pieminēti arī citi bijušie Zatlera Reformu partijas darboņi, kurus vēlāk patrieca un rāja par individuālajām kampaņām. Tikpat labi šai kompānijai pieskaitāms nu jau Valmieras domes deputāts Jānis Upenieks (JV), kurš steigā pameta premjera Krišjāņa Kariņa (JV) padomnieka amatu, tiklīdz presē parādījās publikācijas par Crowdestor projektiem, un citi.

Neaizraujoties ar 10 gadu senas vēstures ķidāšanu, vien jāpiebilst, ka līdz šim Diena nav pieminējusi uzņēmēju Mārtiņu Tenbergu, uz kura īpašumiem šobrīd skatās Envestio parādu piedzinēji. Tieši viņš ir vistiešākā cilvēciskā saikne starp abām platformām, ko zviedri un igauņi, iespējams, nepamana. M. Tenbergs jau 2011. gadā tiek pieminēts kā Zatlera Reformu partijas "pelēkais kardināls". Par to 2011. gada 21. augustā raksta Jurģis Liepnieks interneta žurnālā Puaro. Divus gadus vēlāk par M. Tenberga saistību ar Olšteina sešinieku jau raksta sabiedriskais ziņu portāls lsm. lv. 2013. gada 13. augusta lsm.lv rakstā Firmu TM Security tur aizdomās par nodokļu krāpšanos žurnālists Ivo Leitāns jau tieši norāda uz M. Tenbergu kā Olšteina sešinieka pavadoni, piebilstot: "TM Security ir plaši pazīstams gan kā cīņas sporta veidu pasākumu sponsors, gan kā politekonomisku konfliktu risinātājs."

Jau iepriekš Diena izdarīja secinājumu, ka Crowdestor aizdevējiem ir darīšana ar organizētu draugu grupu, kas aizņemas naudu no pūļa finansēšanas platformām un dara to koordinēti, tāpēc nav vismaz ētiski šos uzņēmumus skatīt nodalīti, jo tas viss ir vienots pasākums. Pēc būtības runa ir par lielāko Crowdestor aizņēmēju atzaru - uzņēmumiem Nomo LLC, SIA Dizozols, a/s Juno, SIA Beetroot Lab un citiem. Daži no tiem raksturojami kā veiksmīgi, daži - cerīgi, daži - grimstoši. Šos uzņēmumus kontrolējošajam draugu pulkam ap Olšteina sešinieku droši var pieskaitīt Mārtiņu Tenbergu, kurš šobrīd oficiāli parādās vien kā figurants Envestio piedziņās.

Politbiznesa ēna nepazūd

Sīkāk par M. Tenberga saistību ar Envestio pazudušo naudu stāsta LTV raidījums De facto šā gada sākumā. Proti, platformā virzīja uzreiz divus aizņēmumu projektus, kas bija iecerēti Jūrmalā, Vikingu ielā. Projektus investoriem piedāvāja kompānija Tukuma māja. Uz zemes gabala, kas iepriekš piederēja uzņēmējam Mārtiņam Tenbergam, Tukuma māja bija iecerējusi uzcelt ekskluzīvu savrupnamu. Vēlāk par zemes īpašnieci kļuva M. Tenberga sieva Diāna Kubasova-Tenberga. No viņas arī uzņēmums Tukuma māja par pusmiljonu eiro zemes gabalu nopircis. Uzņēmuma valdes loceklis ir Mārtiņa brālis Jānis Tenbergs.

Tālākās lietas fineses, izmeklēšana, mantas aresti ir tikai detaļas. Būtiskākā ir saikne starp lielākajiem Crowdestor aizņēmējiem un Envestio parādnieku. Kopīgais Mārtiņam Tenbergam, Guntaram Galvanovskim, Jānim Upeniekam un citiem ir ciešas saites ar Latvijas politisko vidi un tas, ka viņu aktīvākie darbošanās periodi sakrīt ar viņu lielākās politiskās ietekmes periodiem. Visiem nosauktajiem tā sākās ar Zatlera Reformu partiju, bet G. Galvanovskim un J. Upeniekam tā turpinās caur Jauno Vienotību un, kā apgalvo Dienas avoti, ļoti iespējams, arī caur kādu citu šobrīd ļoti ietekmīgu, tiesībsargājošajās instancēs zināmu lietu kārtotāju un politiķi ar lauku īpašumu Burtnieku pusē, pašvaldībā, kurā J. Upenieks nupat ir kļuvis par deputātu. Saliekot kopā grupas darboņu sakarus, izdomas spēju un praktisku naudas nobēdzināšanas mehānismu, kāds bija uzņēmums Gozo XMT, atliek vien citēt Jurģa Liepnieka pareģojumu no jau pieminētā 2011. gada raksta: "Ja lietas turpinās attīstīties šādā virzienā, līdzšinējie oligarhi jums liksies kā naivi un romantiski pirmziemnieki, salīdzinot ar tiem puišiem, kuri ir dibinājuši un vada Zatlera Reformu partiju."