Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dumpis: Noteiktie ierobežojumi būs pietiekami, ja tie tiks ievēroti

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Patlaban noteiktie ierobežojumi varētu būt pietiekami, ja tie tiks ievēroti, šādu nostāju pauda Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka būtiska ietekme uz to, kā veiksies ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, būs tam, kā cilvēki ievēros distancēšanos un masku lietošanu darba vietās, kā arī, kā veiksies ar "2X2" principa burtisku ievērošanu.

"Piemēram, Somijā un Norvēģijā ierobežojumi ir mazāki nekā Latvijā, bet epidemioloģiskā situācija ir stabila. Lietuvā un Slovēnijā ierobežojumi ir stingrāki, bet situācija nelabojas," skaidro infektologs.

Vaicāts par aizliegumu nedēļas nogalēs un svētku dienās tirgot alkoholu un cigaretes, infektologs skaidro, ka tās nav pirmās nepieciešamības preces un var kalpot par iemeslu speciālam veikala apmeklējumam, kas savukārt palielinātu pircēju skaitu. "Alkohola lietošana arī varētu veicināt cilvēku socializēšanos un ierobežojumu pārkāpšanu," piebilda Dumpis.

Jau ziņots, ka līdz ar epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos valdība otrdien lēma ieviest vēl virkni stingrāku Covid-19 ierobežojumu, tostarp nosakot plašāku sejas aizsargmasku lietošanu darbavietās un ieviešot "2X2" principu, kas paredz, ka jāievēro iespējami jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem.

Kā trešdien skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, citu valstu pieredze liecina, ka stingri Covid-19 ierobežojumi jeb "lokdauni" ir nepieciešami, ja sabiedrībā nav līdzdalības Covid-19 ierobežojumu ievērošanā.

Viņš atklāja, ka vairākās Eiropas valstīs tiek novērots saslimstības ar Covid-19 kritums, kamēr Latvijā un vēl četrās valstīs tā turpina pieaugt. "Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas sākumā bija stabilizācijas pazīmes - saslimstības pieaugums no nedēļas uz nedēļu samazinājās, bet pagājušajā nedēļā, katru dienu sekojot situācijai, mēs vairs neredzējām saslimstības samazināšanos," kopējo situāciju raksturoja epidemiologs.

Perevoščikovs atklāja, ka Latvijā pēdējo trīs nedēļu laikā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par kopumā 96%. Tikmēr pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars pēdējo septiņu dienu laikā pieaudzis par 1,8 procentpunktiem, kas epidemiologa ieskatā ir intensīvs pieaugums.

"Ja pirms četrām nedēļām dienā bija vidēji 36 hospitalizētie, tad aizvadītajā nedēļā šis rādītājs ir pieaudzis līdz 65 hospitalizētajiem," par Covid-19 pacientu stacionēšanas tendencēm informēja epidemiologs. Vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu skaita pieaugums pēdējo septiņu dienu laikā ir 26%.

Pieaudzis arī aizņemto gultasvietu skaits - ja 1.novembrī aizņemtas bija 233 Covid-19 pacientu gultasvietas, tad tagad aizņemtas ir jau vairāk nekā 500 gultas.

Patlaban kopumā 77 pašvaldībās saslimstība ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 100 gadījumus. "Slimība izplatās vienmērīgi vairākās teritorijās un pietiekami intensīvi," atklāja epidemiologs.