Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Top ierobežojumi: ārkārtas situācija līdz 11. janvārim, aizvērt skolas līdz janvārim, maskas darbā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Covid-19 izplatības dēļ valstī izsludināto ārkārtējo situāciju varētu pagarināt līdz 11.janvārim. Tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu un Saeimas spīkeri paziņojis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Premjers šodien pēc tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām pauda, ka sagaida no valdības vienotu rīcību rīdienas sēdē, pieņemot izlēmīgus un vienotus lēmumus.

Ministru prezidents atzina, ka šajā nedēļā tiks sākta pabalstu izmaksāšana.
Pašlaik ir izstrādāti trīs pabalstu veidi - subsidētas darba vietas, subsidēti apgrozāmie līdzekļi un dīkstāves pabalsti. Kariņš pauda, ka šīs nedēļas laikā vajadzētu domāt par plašākiem atbalsta veidiem. Viņš ir uzdevis Ekonomikas un Finanšu ministrijām strādāt pie jaunu pabalstu izveides, lai atbalstītu ekonomiku un nodrošinātu, ka apritē nonāk vairāk naudas.

Premjers patreiz piedāvā ieviest sekojošus ierobežojumus. Līdz 11. janvārim pagarināt ārkārtas situāciju, paralēli vēl stingrāk nosakot principu "2 cilvēki un 2 metri". "Nekādas ciemošanās, nekādas viesošanās," raksturojot gaidāmo svētku laiku, pauda premjers.

Tāpat viņš rosinās vēl stingrāk ieviest sejas masku lietošanu, paredzot to valkāšanu arī darba vietās un visās mācību iestādēs. Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka Pasaules Veselības organizācijas pētījumi nepārprortami apliecina - sejas masku plaša valkāšana "reāli glābj dzīvības".

Tāpat valdības vadītājs uzskata, ka ir daudz stingrāk jākontrolē valsts sauszemes robežas, līdzīgim kā tas tiek darīts lidostās un ostās. Proti, premjers gribētu, lai tiek kontrolētas iebraucošās automašīnas un satiksmes autobusi, liekot visiem iebraucējiem aizpildīt anketas.

"Ir jākāpina testēšanas kapacitāte," akcentēja Ministru prezidents. Pasaules veselības organizācija norāda, ka pandēmijas lielais dzinējs ir lielais asimptomātisko slimnieku lielais skaits. Viņus ir jāatrod un vienīgais veids ir pēc iespējas plašāka testēšana."

Rīt valdības sēdē gaidāmas garas diskusijas arī par izglītības sistēmas pielāgošanos pandēmijas apstākļiem. Pēc Krišjāņa Kariņa teiktā, tās valstis, kas jau no septembra savās skolās ieviesa skaidras prasības, esot daudz labākā situācijā nekā patreiz Latvija. Premjers vēlētos, lai visas skolas patreiz par divām nedēļām pagarinātu Ziemassvētku brīvdienas, kas ļautu tām daudz labāk sagatavoties jaunajām prasībām. Proti, vislabāko efektu sniedzot telpu ventilēšana, nēdināšana, skolēnu solu izretināšana un plaša sejas masku valkāšana gan skolēniem, gan skolotājiem. Līdz ar to premjers rosinās visas skolas "sūtīt brīvdienās" jau tagad. "Klātienes mācības nenotiktu līdz pat janvārim," pauž Krišjānis Kariņš.

"Līdzšinējais kurss ir bijis nepietiekošs," preses konferencē atzina Valsts prezdients Egils Levits. Prezidents uzsvēra, ka ir nepieciešams ieviest stingrākas prasības, lai ierobežotu vīrusa izplatību.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atzina, ka atbalsta visus ministru prezidenta ieteikumus, Covid-19 izplatības mazināšanai. Abas amatpersonas uzsvēra, ka valdībā ir nepieciešama vienotība. Valdībai ir jāstrādā vienoti, lai spētu pieņemt labākos lēmumus šajā situācijā.

Kā vēstīts, Covid-19 izplatības dēļ valstī kopš 6.novembra izsludināta ārkārtējā situācija, kuras dēļ ir noteikta virkne ierobežojumu, tai skaitā arī attiecībā uz publiskiem pasākumiem un pulcēšanos. Ārkārtējā situācija patlaban ir spēkā līdz 6.decembrim.

Svētdienas vakarā tiešraides uzrunā sabiedrībai Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka rosinās valdības kolēģus pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju, kā arī ieviest stingrākus ierobežojumus, lai efektīvāk cīnītos pret Covid-19 izplatību.