Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ierobežojumu atvieglojumi: iekštelpās varētu ļaut pulcēties līdz 100 cilvēkiem; ārā - 300

© Pixabay

Paredzams, ka Ministru kabinets drīzumā lems par būtiskiem pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā, palielinot atļauto dalībnieku skaitu publiskos pasākumos.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka sākotnēji plānots atļaut pasākumus, kuros dalībnieku skaits nepārsniedz 100 iekštelpās un 300 ārtelpās, bet jūlijā dalībnieku skaits varētu tikt palielināts līdz 500 iekštelpās un 1000 ārtelpās.

Veselības ministrijā aģentūrai LETA apstiprināja, ka šobrīd vērtē iespējas pārskatīt pulcēšanās ierobežojumus un kopā ar epidemiologiem gatavo piedāvājumu, par kuru lems valdība līdz 9.jūnijam. Ministrija gan pagaidām konkrētus skaitļus par atļaujamo dalībnieku skaitu neatklāj, jo gala lēmums tiks pieņemts Ministru kabinetā.

Tāpat ministrija apliecināja, ka valdība plāno lemt par vairākiem soļiem uz priekšu, tai skaitā par iespējamu regulējumu arī pēc 1.jūlija, ja epidemioloģiskā situācija nepasliktināsies. "Sekojot citu valstu piemēram, jūlijā, visticamāk, tiks palielināts skaits, cik cilvēku var pulcēties publiskos un privātos pasākumos," norādīja Veselības ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne.

Kā ziņots, ja iespējams nodrošināt savstarpējo divu metru distanci un pārējās epidemiologu noteiktos drošības prasības, pašlaik ir atļauta pulcēšanās iekštelpās un ārtelpās līdz 25 cilvēkiem organizētos publiskos un privātos pasākumos, kā arī sapulcēs, gājienos, piketos un reliģiskajos pasākumos.

Organizējot privātos pasākumus mājās, ir jāņem vērā dzīvokļa platība, lai nepārsniegtu cilvēku skaitu, kas atbilst epidemiologu norādījumiem.

Pasākumu norises ilgums ārtelpās nav ierobežots, taču iekštelpās tas nedrīkst pārsniegt trīs stundas. Organizatoram ir jānodrošina arī ierobežojumu ievērošana un dezinfekcijas līdzekļu pieejamība.

Pasākumos, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī, piemēram, auto kinoteātrī, netiks piemērots noteiktais pulcēšanās ierobežojums līdz 25 cilvēkiem.

Tikmēr Igaunijā 1.jūnijā pieļaujamais publisko pasākumu dalībnieku skaits tika palielināts no 50 līdz 100 tiklab brīvā dabā, kā iekštelpās, bet pasākuma norises vietas noslodze nedrīkst pārsniegt 50%. Kaimiņvalstī joprojām spēkā ir prasība kopā nesēdēt vairāk par diviem cilvēkiem un ieturēt vismaz divu metru atstatumu no pārējiem.

Savukārt Lietuvā no 1. līdz 15.jūnijam atļauts rīkot kultūras, izklaides, sporta pasākumus ārtelpās ar ne vairāk kā 300 skatītājiem, iekštelpās - ar ne vairāk kā 100 skatītājiem. No 16.jūnija pasākumos ārtelpās drīkstēs piedalīties līdz 500 cilvēkiem, iekštelpās - līdz 150 cilvēkiem. Pasākumu laikā skatītājiem būs jāievēro vismaz viena metra savstarpējā distance ārtelpās un divu metru distance - iekštelpās.