Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Precizēs noteikumus, lai vairāk autoratlīdzību saņēmēju var saņemt dīkstāves pabalstu [papildināts]

© SCANPIX/LETA

Iecerēts noteikt, ka dīkstāves pabalstus varēs saņemt arī tie pašnodarbinātie, kuri aizvien saņem arī maksājumus no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām, paredz Kultūras ministrijas sagatavo grozījumi noteikumos par dīkstāves pabalsta izmaksu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid 19 izplatība. Priekšlikumu šodien iecerēts skatīt Saeimas koalīcijas sadarbības sanāksmes sēdē.

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs, Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Ritvars Jansons skaidro, ka grozījumi tikai aizvadītajā nedēļa pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos izstrādāti, reaģējot uz autoru iebildēm, ka viņi nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu, jo aizvien saņem nelielus autoratlīdzību maksājumus par savu iepriekš veikto darbu izmantošanu. Taču lielākoties šie maksājumi ir nelieli un neļauj nodrošināt iztiku.

"Aizvadītajā nedēļā tika panākta vienošanās par dīkstāves pabalstu izmaksu arī pašnodarbinātām personām. Tomēr, saskaņā ar šiem noteikumiem, ja autors saņem kaut nelielus maksājumus AKKA/LAA un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA ), viņiem nav iespēju pretendēt uz atbalstu. Lai novērsto šo "balto plankumu", Kultūras ministrija izstrādājusi grozījumus, kas iepriekš radušās nepilnības novērš. Iecerēts, ka jau šonedēļ precizētie noteikumi tiks pieņemti Ministru kabinetā un stāsies spēkā," informē Ritvars Jansons.

Saskaņa ar AKKA/LAA sniegtajiem datiem AKKA/LAA veiktās autoratlīdzības izmaksas 2019.gadā un 2020.gada pirmajos trīs mēnešos vidēji ir saņēmušas 875 personas, vidēji 95 EUR mēnesī. 91% saņēmēju mēneša vidējā atlīdzība ir mazāka par 200 EUR, un tikai 19 personas ir saņēmušas mēneša atlīdzību, kas ir lielāka par 700 eiro. Lielākā daļa AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru par savu darbu izmantošanu saņem atlīdzību, kura gada ietvaros nepārsniedz 700 eiro (2019.gadā aptuveni 3500 AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru visa gada laikā autoratlīdzībā no AKKA/LAA saņēma summu, kas nepārsniedza 700 EUR pirms nodokļu nomaksas).

Savukārt no biedrības jeb saīsināti LaIPA avansu 30% apmērā par 2020.gada ienākumiem izmaksāta 48 personām - vidēji 118 eiro apmērā par mēnesi. No 4436 biedriem 2019.gadā 80% saņēmuši mēnesī atlīdzību mazāku nekā 200 eiro.

Plānots, ka ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos dīkstāves pabalstu varēs saņemt tie autoratlīdzību saņēmēji, kuri krīzes laikā nav guvuši ienākumus no saimnieciskās darbības, ir reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji Valsts ieņēmumu dienestā, ir veikuši valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vismaz 20 eiro apmērā mēnesī, un kā darba ņēmēji mēnesī negūst ienākumus, kas ir lielāki kā minimālā alga. Par ienākumiem no saimnieciskās darbības netiek uzskatītas saņemtās autoratlīdzības no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un citiem darbu lietotājiem.

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) padome pauž uzskatu, ka autoratlīdzību un blakustiesību maksājumi nevar kalpot par iemeslu, lai autoriem nepiešķirtu dīkstāves pabalstu.

Izplatītajā aicinājumā Ministru kabinetam (MK) un Kultūras ministrijai (KM), 4597 Latvijas autoru vārdā AKKA/LAA lūdz iedziļināties un izprast sekas, ko Covid-19 krīze un ar to saistītais valdības pieņemtais lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu var izraisīt attiecībā uz kultūras nozari un tajā nodarbinātajiem autoriem.

"Mēs pamatoti uzskatām, ka regulāro autoratlīdzību un blakustiesību maksājumi nevar kalpot par iemeslu, lai kādam no autoriem nepiešķirtu dīkstāves pabalstu vai liegtu iespēju pieteikties kādam citam valsts paredzētajam atbalsta veidam," norādīts aicinājumā.

AKKA/LAA padome skaidro, ka autoru profesionālās darbības jomas un ar to saistīto ienākumu ierobežojumi paredzami uz nenoteiktu laiku. Valdības lēmumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ir ietverti aizliegumi organizēt jebkādus publiskus pasākumus, ierobežojumi attiecībā uz kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citām atpūtas vietām, tāpat arī tirdzniecības vietām. Minētie ierobežojumi ir spēkā līdz 14. aprīlim, bet jau šobrīd prognozējama šā termiņa pagarināšana. AKKA/LAA paredz, ka jomās, kurās stājušies spēkā ierobežojumi, autoru ieņēmumi ievērojami kritīsies.

Lielākajai daļai AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru autoratlīdzības saņemšana no AKKA/LAA nav primārais iztikas avots. AKKA/LAA izmaksāto autoratlīdzību 2019.gadā un 2020.gada pirmajos trīs mēnešos vidēji ir saņēmušas 875 personas, vidēji 95 eiro mēnesī. 91% saņēmēju mēneša vidējā atlīdzība ir mazāka par 200 eiro.

Vairums AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru par savu darbu izmantošanu no biedrības saņem atlīdzību, kura gada ietvaros nepārsniedz 700 eiro.

Šobrīd aprēķinātā un izmaksātā autortiesību un blakustiesību atlīdzība par iepriekšējiem periodiem neatspoguļo autoru un izpildītāju šībrīža ienākumus. AKKA/LAA gadījumā ārkārtējās situācijas ietekme var izpausties arī ar viena vai vairāku mēnešu nobīdi, jo konkrētajā mēnesī autori faktiski saņem autoratlīdzību par savu darbu izmantojumu iepriekšējos periodos - pēc tam, kad autoru darbu izmantotāji ir samaksājuši attiecīgo atlīdzību licences maksas veidā un tā ir sadalīta un izmaksāta attiecīgajiem autoriem.

Padome aicina MK un KM neizslēgt autoratlīdzības un blakustiesību maksājumu saņēmējus no dīkstāves pabalsta pretendentu loka.

Aicinājumu parakstījusi AKKA/LAA padome - Valdis Muktupāvels, Lauris Gundars, Ingus Ulmanis, Kārlis Lācis, Arvīds Mūrnieks, Kārlis Kazāks, Mārtiņš Brauns, Jānis Holšteins-Upmanis un Valdis Rūmnieks.

Lai arī valdība pagājušajā nedēļā nolēma izmaksāt dīkstāves pabalstu pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, uz šo pabalstu nevarēs pretendēt cilvēki, kuri saņem AKKA/LA vai Latvijas izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) administrētās autoratlīdzības, neatkarīgi no viņiem izmaksāto autoratlīdzību summas, norādīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

Pēc ministra teiktā, KM pārraudzībā esošajām jomām Covid-19 krīzes seku kompensēšanas jautājums līdz ar valdības lēmumu nav līdz galam atrisināts. Puntulis izcēla tieši AKKA/LAA un LaIPA administrēto autoratlīdzību saņēmējus.

"Es pieļauju, ja kāds autoratlīdzībā saņems solīdu summu, ir tikai loģiski, ka šī persona nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu. Taču pieļauju, ka ir personas, kas autoratlīdzībā var saņemt septiņus eiro, un arī viņiem būs liegts pretendēt uz pabalstu," sacīja ministrs, piebilstot, ka pēc pašreizējiem kritērijiem jebkurš, kurš ir veicis saimniecisko darbību, nevar pretendēt uz dīkstāves pabalstu.

Tāpat viņš uzsvēra, ka KM un Valsts ieņēmuma dienesta (VID) uzdevums būs mēģināt rast risinājumu šādām situācijām.