Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 pandēmijas laikā pasaulē aktivizējas hakeri, kas zog slimnīcām personu datus

© Publicitātes foto

Visā pasaulē Covid-19 pandēmija ir kļuvusi par galveno izaicinājumu gan ārstiem, gan veselības iestādēm un mērķtiecīgu kiberuzbrukumu skaits pret tām turpina augt. Gandrīz ik dienas tiek novēroti jauni mērķēti kiberuzbrukumi tieši slimnīcām un veselības iestādēm, kuras galvenos resursus šobrīd koncentrē tieši Covid-19 apkarošanai.

Piemēram, uzbrukums veikts Čehijas lielākajai slimnīcai, kura veic visvairāk Covid-19 testus. Kā vēsta "Healthcare IT News", 12. un 13. martā slimnīca nolēma atslēgt visus datortīklus, jo atsevišķas sistēmas piedzīvoja hakeru uzbrukumu.

Šobrīd slimnīca turpina atjaunot datus, taču joprojām nav, piemēram, datu glabāšanas līdzekļu, kas nozīmē, ka mediķiem savas piezīmes jāraksta un jāpārsūta manuāli, kas ievērojami palēlina procesu un potenciāli apdraud dzīvības, norāda portāls. Par spīti policijas un informācijas tehnoloģiju (IT) ekspertu darbam, ir maz informācijas par uzbrukumu un to, vai skarti arī Covid-19 testi.

Šādi uzbrukumi ir spējīgi daļēji un pat pilnīgi paralizēt slimnīcas IT infrastruktūru, līdz ar ko būtiski traucēt slimnīcas darbību.

Kā ziņo CERT, arī Latvijā notiek dažādi krāpnieciski datoruzbrukumi ar mērķi iegūt informāciju. Ļaundari valdošo krīzes situāciju un organizāciju pāriešanu attālināta darba režīmā nekautrējas izmantot savā labā - gan peļņas gūšanai, gan spiegošanai.

Galvenokārt šādi mērķēti kiberuzbrukumi tiek veikti izmantojot datorvīrusus un citu kaitniecisko programmatūru. Daļējs iemesls, kādēļ šie uzbrukumi var būt sekmīgi, ir nepietiekama pretvīrusu aizsardzība ārstniecības iestādes informācijas tehnoloģijām. Covid-19 aizsegā ļaundari cenšas apmuļķot lietotājus un panākt, ka tie veic ļaunatūras lejupielādi, atverot inficētas Covid-19 kartes vai ievada savus pieejas datus kādā no pikšķerēšanas vietnēm.

ITDEFENDER palīdz veidot drošu datorvidi ārstniecības iestādēs COVID-19 pandēmijas laikā, piešķirot bezmaksas datoru pretvīrusu aizsardzības programmatūru visām ārstniecības un medicīnas iestādēm. Mēs ticam, ka mūsu kopējais ieguldījums palīdzēs ārstniecības iestādēm pasargāt savu IT infrastruktūru un nodrošinās vienmērīgu un drošu iekārtu darbību.

Uzņēmums Cadence sadarbībā ar Altacom un pretvīrusu programmatūras ražotāju Bitdefender šīs situācijas risināšanai piedāvā reģistrētām ārstniecības iestādēm un uzņēmumiem šajā periodā ne vien nodrošināt 6 mēnešus biznesa klases pretvīrusu programmatūras licences bez maksas, kuras piedāvā Bitdefender, bet arī bez maksas konsultēt šīs programmatūras ieviešanas procesā. Ja pasaulē situācija joprojām būs sarežģīta arī pēc 6 mēnešiem, Bitdefender pagarinās šo licenču darbības laiku.

Vairāk informācijas par šo iniciatīvu ir pieejama ražotāja Bitdefender mājaslapā.

Reģistrācija bezmaksas programmatūras licencēm ir pieejama arī sazinoties ar informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Cadence pārstāvjiem pa tālruni 66954080 vai e-pasta veidā iniciativa@cadence.lv.

Arī citi IT nozares uzņēmumi tiek aicināti sniegt savu atbalstu medicīnas nozarei un nodrošināt, lai specialisti, kuri rūpējas par mums visiem, varētu veikt savu darbu netraucēti!