Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iespējams, tuvākajā laikā tiks ieviesti arī pulcēšanās ierobežojumi brīvā dabā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Lai cīnītos ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, sākts vērtēt iespēju jau tuvākajā laikā ierobežot cilvēku pulcēšanos brīvā dabā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe atgādināja, ka trešdien tika konstatētie pirmie pieci saslimšanas gadījumi, kad nav iespējams noteikt epidemioloģisko saikni, tādējādi valdība sākusi izvērtēt papildu drošības pasākumu ieviešanu, tostarp, ierobežojot cilvēku pulcēšanos konkrētās vietās brīvā dabā.

Veselības ministrijā tiek vērtēti citu valstu piemēri, tostarp arī Vācijas un Igaunijas, kur jau ir ieviesti stingrāki cilvēku pulcēšanās ierobežojumi. Lai gan Latvijā vēl nav tik augsts inficēto daudzums, Veselības ministrija jau savlaicīgi pievēršas tālāku ierobežojumu izvērtēšanai un potenciālai ieviešanai nākotnē, norādīja Viņķele.

Ministre sacīja, ka jau tuvākajā laikā ministrija sazināsies ar kolēģiem ārzemēs, lai saprastu, kā darbojas un kā ir kontrolējami ierobežojumi, mudinot iedzīvotājus jau šajās brīvdienās "sākt trenēties situācijai, kad dabas parkos, jūrmalā, parkos būs ierobežojumi tam, cik cilvēku tur varēs uzturēties".

"Tas ir svarīgi, jo laiks kļūst siltāks, cilvēki dodas laukā, kur, baudot sauli, aizmirst par distancēšanās ievērošanu arī ārpus telpām," sacīja politiķe.

Veselības ministre skaidroja, ka valdība būtu gatava šādus ierobežojumus pieņemt arī brīvdienās. "Vilcināšanās ar sabiedrības pulcēšanās ierobežojumiem nebūs," uzsvēra Viņķele.

Ministre mudina iedzīvotājus, atpūšoties brīvā dabā, izvēlēties tādas vietas, kur nenotiek cilvēku drūzmēšanās.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.