Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas "ātrajiem" pirmie 4 izsaukumi par koronavīrusu; aizdomas neapstiprinās [papildināts]

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pirmdien saņēma četrus izsaukumus pie pacientiem ar aizdomām par koronavīrusu "Covid-19", taču, veicot analīzes, aizdomas neapstiprinājās, informē NMPD direktore Liene Cipule.

Viņa norādīja, ka visos gadījumos pacientiem bija vīrusam raksturīgi simptomi, un viņi bija atgriezušies no Itālijas Lombardijas reģiona pēdējo divu dienu laikā. Tomēr visiem veiktās analīzes bija negatīvas, pauda Cipule.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norādījis, ka kopš 29.janvāra Latvijā veikts 21 laboratoriskais izmeklējums ieceļotājiem no "Covid-19" skartajām teritorijām - astoņos gadījumos pacienti bijuši bērni. Tomēr nevienā no gadījumiem netika konstatēts koronavīruss "Covid-19". Latvijā līdz šim nav neviens saslimšanas gadījums ar "Covid-19", atgādina SPKC.

Kopš vīrusa uzliesmojuma Lombardijas un Veneto reģionos pagājušajā nedēļā no tā miruši septiņi cilvēki un vairāk nekā 220 inficējušies. Situācija izraisījusi bažas pārējā Eiropā un izraisījusi runas par iespējamu robežkontroli ar Itāliju, lai ierobežotu vīrusa izplatību.

Itālijā ir lielākais "Covid-19" gadījumu skaits Eiropā un trešais lielākais pasaulē aiz Ķīnas un Dienvidkorejas. Cenšoties ierobežot vīrusa izplatību, Itālijā 11 pilsētām noteikta karantīna. Šis lēmums, kas tika pieņemts sestdien un stājās spēkā svētdien, skar vairāk nekā 50 000 cilvēku desmit pašvaldībās Lombardijā un vienā pašvaldībā Veneto reģionā.

Vīrusa dēļ lielā daļā Itālijas ziemeļu slēgtas arī skolas, muzeji un universitātes. Svētdien tika pārtraukts arī slavenais Venēcijas karnevāls.

Jau ziņots, ka patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

SPKC informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss "Covid-19". Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā. Ir ziņots par ievestiem gadījumiem vairākās citās Ķīnas provincēs, Honkongas īpašās pārvaldes apgabalā, Taivānā, Makao īpašās pārvaldes reģionā, Taizemē, Japānā, ASV, Dienvidkorejā, Singapūrā un Vjetnamā, Malaizijā, Austrālijā, Nepālā, Francijā, Kanādā, Vācijā, Somijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Zviedrijā, Beļģijā, Ēģiptē.

Iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u.c. jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.