Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nemiro: SPRK un Konkurences padome nebūtu jāapvieno, bet būtu jāpaplašina to funkcijas

© Dmitrijs Šuļžics/F64 Photo Agency

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) un Konkurences padome (KP) nebūtu jāapvieno, bet būtu jāpaplašina to funkcijas, sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Diskusijas par KP un SPRK apvienošanu sākās ekonomikas krīzes gados, kad 2009. gadā šādu priekšlikumu piedāvāja toreizējā ekonomikas ministra Arta Kampara (V) vadītā Ekonomikas ministrija (EM). 2018. gadā iepriekšējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) aģentūrai LETA pauda, ka abu iestāžu apvienošana ir īstenojama un tas jāpaveic nākamajai valdībai.

Savukārt jaunais ekonomikas ministrs atzina, ka viņš patlaban neredzu ieguvumus no abu iestāžu mehāniskas apvienošanas, jo funkciju ziņā abas iestādes ir atšķirīgas.

"Es drīzāk redzu, ka abu iestāžu funkcijas būtu paplašināmas. Piemēram, SPRK varētu ne tikai nepieņemt iesniegtos tarifus, bet arī uzdot tos pārrēķināt. Savukārt KP ir pieņēmusi daudzus izsvērtus lēmumus attiecībā uz farmācijas nozari u.c., tāpēc šīs iestādes funkcijas vajadzētu paplašināt ar uzraudzību, bet par to visu vēl jādiskutē," teica Nemiro.

Savukārt, runājot par citu EM pārraudzības iestādi - Privatizācijas aģentūru (PA), ministrs norādīja, ka šīs iestādes reorganizācija ir procesā, tai lielāku uzsvaru liekot uz aktīvu pārvaldību.

"Skaidrs, ka 1990. gados iedibinātā privatizācija nenotiks mūžīgi, tāpēc tagad mums no tās ir loģiskā veidā jāatvadās. Es drīzāk redzu, ka notiek PA darbības maiņa, pārveidojot to par slikto aktīvu pārvaldītāju. Nezinu, vai PA būtu jānodarbojas ar mazo garāžu u.c. nelikvīdu objektu izsoļu rīkošanu, šim jautājumam varbūt vairāk varētu pievērsties "Valsts nekustamie īpašumi", bet PA patlaban ir citi uzdevumi. Aģentūras lielu daļu darba aizņem tiesvedības, kas ir tieši saistīts ar slikto aktīvu pārvaldību," skaidroja Nemiro.