Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Lidl" ir pārliecināts, ka varēs atrast strādājošos Latvijā; uzņēmums maksājot par katru minūti

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl" 2,5 gadu laikā biznesa attīstībā Latvijā plāno ieguldīt līdzīgu investīciju apmēru, kāds šajā laika periodā ieguldīts Lietuvā, un tie ir vairāk nekā 125 miljoni eiro, piektdien "Lidl" jaunā loģistikas centra būvniecības sākšanas pasākumā sacīja "Lidl Lietuva" valdes priekšsēdētājs Radostins Rusevs-Peine.

"Pieredze Lietuvā liecina, 2,5 gados - darbojāmies šajā tirgū vēl pirms veikalu atvēršanas - mēs esam investējuši vairāk nekā 125 miljonus eiro. (..) Ticam, ka diezgan līdzīgus rezultātus mēs varam sasniegt arī šeit, Latvijā," sacīja Rusevs-Peine, norādot, ka attiecīgajā laika periodā Latvijā varētu tikt ieguldīts ļoti līdzīgs investīciju apmērs, kāds kaimiņvalstī.

2020.gadā Latvijā vienlaikus ar loģistikas centra atklāšanu tiks atvērti vismaz 10 veikali.

Rusevs-Peine atgādināja, ka Lietuvā uzņēmumam vairāk nekā divu gadu darbības laikā ir izdevies atvērt 39 veikalus un piesaistīt apmēram 1700 darbinieku. Latvijā ar laiku varētu izdoties sasniegt līdzīgu "Lidl" veikalu un tajā nodarbināto cilvēku skaitu.

2020.gadā Latvijā vienlaikus ar loģistikas centra atklāšanu tiks atvērti vismaz 10 veikali.

"Ar loģistikas centru un vienu veikalu mēs nevaram darboties valstī, mums vajag vismaz 10 veikalus dažādās Latvijas vietās. Lai vadītu biznesu, mums jābūt efektīviem," viņš sacīja.

Viņš nevarēja pateikt konkrēti cik no "Lidl" veikaliem atradīsies Rīgā un cik reģionos. "Rīgā tie varētu būt pieci, seši, septiņi veikali, tas ir atkarīgs no tā, kā virzīsies projekts," sacīja Rusevs-Peine. Viņš teica, ka patlaban rit sarunu process ar vairākiem zemes īpašniekiem, "Lidl" jau ir desmit vietas, kur atvērt veikalus Latvijā, bet šis skaitlis var mainīties, jo sarunas turpinās.

Komentējot darbaspēka trūkuma ietekmi uz uzņēmuma biznesu Latvijā, "Lidl Lietuva" valdes priekšsēdētājs atzina, ka visā Eiropā trūkst darbinieku, taču uzņēmums darbaspēka konkurences apstākļos spēj piesaistīt strādājošos, jo piedāvā augstāku samaksu un dažādas citas priekšrocības. "Šajā ziņā esam veiksmīgi Lietuvā, divu gadu laikā esam kļuvuši par vienu no populārākajiem darba devējiem Lietuvā. (..) Esmu priecīgs, ka varam piesaistīt daudz darbiniekus, mums ir papildus priekšrocības, ko dot darbiniekiem - mūsu veikalos darbs ir labi apmaksāts, darbinieki reģistrē savu atnākšanu un aiziešanu, maksājam par katru minūti, ko cilvēks aizvada darbā mūsu veikalos," stāstīja viņš.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Merks", kas ir daļa no "Merko Ehitus" grupas, ir noslēdzis līgumu par "Lidl" loģistikas centra izveidi Ulbrokas ielā Rīgā. Plānots, ka būvdarbi noslēgsies 2020.gada janvārī.

Tāpat vēstīts, ka "Lidl" 2003.gadā sāka gatavoties ienākšanai Baltijas valstu tirgū, tomēr vēlāk no šiem plāniem atteicās un pārdeva visus aptuveni 50 veikalu celtniecībai iegādātos zemesgabalus. Lēmumu "Lidl" pārstāvji pamatoja ar Baltijas valstu pārāk mazo tirgu. Pārdodot īpašumus, triju gadu laikā - no 2006. līdz 2008.gadam - "Lidl Latvija" peļņa sasniedza kopumā 7,2 miljonus latu (10,24 miljonus eiro), liecina "Firmas.lv" informācija.

Daļu no "Lidl" īpašumiem Latvijā pārpirka igauņu veikalu tīkls "A-Selver", taču šis tirgotājs bija spiests pamest Latvijas tirgu ekonomiskās krīzes iespaidā.

Savukārt 2017.gada vasarā kļuva zināms, ka "Lidl" atjaunojis plānus Latvijas tirgus apgūšanai.

"Lidl Latvija", kuras nosaukums līdz šā gada martam bija SIA "MMS Property Solutions", reģistrēta 2016.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 20,5 miljoni eiro, bet tās vienīgā īpašniece ir "CE-Beteiligungs-GmbH", kam pieder arī "Lidl Lietuva".