Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Arī apgabaltiesa neļauj pirms termiņa atbrīvot no cietuma Ansi Ataolu Bērziņu

© F64

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 16.jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos notiesātā Anša Ataola Bērziņa lūgums pēc pirmstermiņa atbrīvošanas, pavēstīja tiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis.

Viņš norādīja, ka apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Viņš norādīja, ka apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Iepriekš vēstīts, ka Bērziņam pie ieslodzījumā pavadītā laika tika pieskaitīti arī tie mēneši, ko viņš pavadījis aiz restēm Čehijā, aģentūru LETA informēja Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks.

Aizstāvis skaidroja, ka Bērziņš Čehijā tika aizturēts 2017.gada 31.martā un viņam tiesa bija piespriedusi vienu gadu un astoņus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. Līdz ar to sanāk, ka Bērziņam sods jāizcieš līdz šī gada 30.novembrim.

Bērziņa aizstāvis arī iesniedzis atkārtotu apžēlošanas lūgumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, taču uz to atbilde līdz šim brīdim neesot saņemta. Pirmajam šādam lūguma Valsts prezidents neatsaucās. Martā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) Vējonis žurnālistiem paziņoja, ka Bērziņu neapžēlos.

Toreiz Valsts prezidents skaidroja, ka neplāno apžēlot Bērziņu, pamatojot savu lēmumu ar to, ka Latvija ir stipra un tiesiska valsts, kas nav iedomājama bez cieņas pret likumu un tiesā nolemto. Viņš atgādināja, ka 68 cilvēki saņēma dažādus sodus un teju visi cilvēki šos sodus ir izcietuši.

Bērziņam par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī VPD uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016.gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā.