Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Ždanokas cīņubiedram Kozirevam inkriminē palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Drošības policija (DP) Saeimas deputāta kandidātam, partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) valdes loceklim Iļjam Kozirevam inkriminē palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

DP pirmdien bija aizturējusi Kozirevu aprīlī sāktajā kriminālprocesā par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā.

Persona tagad ir atbrīvota un tai nav noteikts drošības līdzeklis, taču plašākus komentārus DP nesniedz.

Sākotnēji DP neatklāja inkriminējamo noziegumu, taču piektdien aģentūrai LETA apstiprināja, ka minētajai personai patlaban ir piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess par sagatavošanos masu nekārtību organizēšanai, kā arī par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Persona tagad ir atbrīvota un tai nav noteikts drošības līdzeklis, taču plašākus komentārus DP nesniedz, līdz ar to nav zināms, kurai valstij pēc DP uzskatiem Kozirevs palīdzību, iespējams, sniedzis.

Krimināllikums par darbību nolūkā palīdzēt ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu vai valsts drošību paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Kozirevs ir viens no LKS Saeimas deputātu kandidātiem rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Iesniedzot kandidātu sarakstu, viņš pieteikts kā SIA "Comtel" tehniskais direktors un LKS valdes loceklis.

LKS līdere Tatjana Ždanoka pirmdien paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem informēja, ka Kozireva dzīvoklī veikta kratīšana, bet pats Kozirevs nogādāts izolatorā Rīgā.

LKS uzsver - tas, ka "turpinās politiskā spēka biedru vajāšana, tikai stiprina LKS pārliecību, ka tā pārstāv to spēku, kas varēja organizēt un vadīt pretošanos etnokrātiskai, diskriminējošai un asimilējošai politikai".

Jau ziņots, ka 18.aprīlī DP sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, iepriekš informēja DP.