Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Jau janvārī sākusies kļavu sulu tecināšana

© F64

Lai arī pašlaik mūs lutina viegls sals, janvārī, kad saglabājās ziemai neraksturīgi laika apstākļi, sākusies kļavu sulu tecināšana. Salīdzinājumā ar pērno gadu, sulu cena ir paaugstinājusies.

Kā sniegs nokusis, zeme sasilusi un temperatūra ir virs nulles, var atklāt kļavu sulu tecināšanu, atzīst eksperti. Pagājušajā gadā aktīva kļavu sulu pārdošana bija novērojama februārī. «Ja ziemas nav, kļavu sulas var sākt tecināt arī janvārī. Tās kļavas, kuras atrodas saules pusē, jau ir gatavas ražot sulas, bet tās, kuras aug ziemeļu pusē, sulas izdod vēlāk,» atzīst kļavu sulu tirgotājs Gundars Kļaviņš.

Ekrānšāviņš no avīzes

Salīdzinot ar aizgājušajiem gadiem, kļavu sulu cena ir augusi. 2015. gadā 1 litrs kļavu sulas maksāja 1,50 eiro, 2016. gada 13. martā - 1,40 eiro, 2017. gadā - 1,50 eiro, bet šī gada janvārī -jau 1,60 eiro. Kļavu sulu tirgotājs G. Kļaviņš uzskata, ka sulu cena nav augusi, pirmkārt, tās ir pieejamas agrāk nekā citus gadus, bet, otrkārt, cenas ir paaugstinājušās gan degvielai, gan tvertnēm, kurās sulas pilda.

Cēsu laikraksts Druva 2016. gadā ziņoja par ieriķieti Uģi Jansonu, kas pirmo reizi kļavu sulas ieurbis jau 16. decembrī un līdz Ziemassvētkiem tās nobaudījis ne reizi vien. «Tāda mums tā ziema ir, neko nepadarīsi. Tiesa gan, tas maina kļavas sulu garšu. Tās, kuras tecēja decembrī, bija pavisam citādās, ar mazāk izteiktu garšu. Šobrīd kļavu sula jau ir ar garšu. Tiešām, nav ne vainas,» saka U. Jansons, kam Ieriķos ap māju aug daudz lielu kļavu. Tajās ik gadu saimnieks ieurbj, lai tecinātu sulas.

Smiltenes novada uzņēmuma Kainaži īpašnieks Ervins Labanovskis Neatkarīgajai atzīst, ka jau manījis pārdodam kļavu sulas. «Agra sulu tecināšana novērojama pēdējos piecus gadus. Tiklīdz zeme ir atkususi un sāk sasilt, sulas var tecināt. Kļavas sulas dod pirmās, bērzi vēlāk - marta pusē.»

Tomēr Netkarīgā, izpētot Rīgas Centrāltirgus piedāvājumu, atrada arī bērzu sulas, lai gan eksperti atzīst, ka bērzu sulu tecināšanas laiks ierasti ir martā. Bērzu sulu cena par litru šobrīd - 1,47 eiro.