Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ar medaļu atgriežas no džungļiem

Smagā pārbaudījuma pirmās vietas ieguvēja Alma Vītola atzīst: «Tur bija viss – gan pludmales, gan tuksneši, gan arī džungļi. Bieži apmaldījāmies, un bija trases posmi, kur nespēju noticēt, ka tur tiešām jāskrien, jo likās pārāk bīstami» © F64

«Bija ļoti smagi. Tā kā šo skrējienu atradu pēc CNN raksta, kurā teikts, ka tas ir pasaulē smagākais posms, ar to arī rēķinājos,» stāsta fizioterapijas studente Alma Vītola. Viņa vakar atgriezās mājās no Brazīlijas, kur ieguva pirmo vietu Džungļu maratonā.

Tas ir viens no sarežģītākajiem pasaulē – apmēram 254 kilometru gara distance cauri Amazones džungļiem gandrīz nedēļas garumā. A. Vītola no sievietēm finišēja pirmā, otrās vietas ieguvēju apsteidzot par divām stundām.

Pievārēt Džungļu maratonu nav tas pats, kas noskriet 42 kilometru distanci drošā vidē. Ultramaratons prasa papildu fizisko un emocionālo sagatavotību, kā arī jārēķinās ar citiem apstākļiem, kas raksturīgi Brazīlijas džungļiem, – mitrumu, karstumu un grūti šķērsojamām vietām. «Šādi skrējieni pasaulē notiek visu laiku. Nevarētu teikt, ka tieši šis posms bija ārkārtīgi īpašs, bet tas bija ļoti smags. Daudzi tādēļ izstājās. Bieži apmaldījāmies, un bija trases posmi, kur nespēju noticēt, ka tur tiešām jāskrien, jo likās pārāk bīstami. Piemēram, bija jārāpjas pāri lieliem akmens bluķiem, un tas bija smags fizisks pārbaudījums. Tur bija viss – gan pludmales, gan tuksneši, gan arī džungļi,» stāsta sportiste un atzīst, ka šis skrējiens ir neatkārtojama pieredze, bet tagad vēl par turpmākiem mērķiem nedomā. «Tuvākais notikums, kur piedalīšos, ir orientēšanās sacensības tepat Latvijā. Nekādu dižu plānu man nav.»

Uz sagaidīšanu lidostā bija ieradušies radi, draugi un atbalstītāji. Meitenes mamma garus komentārus nesniedza, vien piebilda, ka ļoti lepojas ar meitas panākumiem. Runātīgākas bija Almas kursabiedrenes, kuras sportistes gaitām seko līdzi jau vairāk nekā gadu. «Lai arī pašas ar to nenodarbojamies, jutām līdzi Almai. Viņa jau no pagājušā gada gatavojās šim skrējienam un arī ikdienā dalījās ar saviem pārdzīvojumiem. Tur, piemēram, nepieciešama liela nauda, lai vispār aizlidotu. Viņai bija visādi izaicinājumi – gan līdzekļi, gan ekipējuma vākšana. Alma ikdienā ir pozitīva un relaksēta. Likās, ka brīžiem mēs vairāk uztraucāmies par skrējienu nekā viņa pati,» dalās Vendija. Kursabiedrenes pastāstīja, ka draudzene iedvesmo arī citus piedalīties dažādos skrējienos. «Esam priecīgas un lepnas. Sekojām līdzi katras dienas rezultātiem, un iznākums nebija pārsteigums – viņa visas dienas bija priekšā citiem. Priecājamies, ka nepadevās, jo Alma nebija gluži pārliecināta par saviem spēkiem pirms došanās ceļā. Tas tomēr ir milzīgs pārbaudījums,» stāsta Agate.

Sportiste ir no Ķekavas, tāpēc lidostā sagaidīt bija ieradušies arī pārstāvji no pašvaldības. «Mums ir svarīgi, ka iedzīvotāji iesaistās sportiskās aktivitātēs. Ieradāmies apsveikt, jo esam lepni. Arī turpmāk sekosim līdzi Almas aktivitātēm. Kā bijušais basketbola izlases spēlētājs saprotu, kā viņa varētu justies – tā ir neaprakstāma sajūta, ka esi kaut ko sasniedzis un tevi novērtē arī mājās,» stāsta Ķekavas novada domes deputāts Aigars Vītols.

Nedēļas garumā sociālajā portālā Facebook A. Vītolas gaitām sekoja līdzi ne tikai draugi un radi, bet liela daļa nepazīstamu cilvēku, kurus meitene iedvesmojusi.