PVD joprojām konstatē pārkāpumus skolu ēdnīcās

© F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagājušajās divās nedēļās veicis kārtējās pārbaudes skolu ēdināšanas uzņēmumos, 96 uzņēmumos no pārbaudītajiem 166 konstatējot dažādus pārkāpumus, tostarp uztura normu ievērošanā, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Lielākoties konstatēts, ka ir nepietiekoša ēdienreizes enerģētiskā vērtība vai uzturvielu daudzums, nav pietiekošs nedēļas ēdienkartē iekļautais produktu daudzums, galvenokārt trūkst svaigu augļu, dārzeņu, piena olbaltumvielām bagātu produktu - siera, biezpiena, retāk piena produktu un kartupeļu.

Tāpat pārbaužu laikā atklājies, ka atsevišķos gadījumos pusdienu ēdienkartē nav iekļauts pamatēdiens vai arī ēdieni nedēļas ēdienkartē atkārtojas, nav ievērota ēdienu daudzveidība. Tā, piemēram, ēdienkartē rīsu zupa ir divas reizes nedēļā, gaļas produkti - trīs reizes nedēļā, lai gan atļauts ir tikai reizi nedēļā.

Bieži vien pasniegtie ēdieni nav atbilduši ēdienkartē norādītajiem vai arī izmaiņas ēdienkartē nav saskaņotas ar iestādes vadītāju, netiek uzrādīta ēdienkarte vai tajā nav norādīta visa nepieciešamā informācija.

Pārbaužu laikā 23 uzņēmumos konstatēts, ka uzturā iekļauti produkti, kas neatbilst noteiktajām prasībām, piemēram, pelmeņi un desa, kuru sastāvā ir nepietiekams gaļas daudzums vai nav informācijas par sāls saturu.

Ēdienu gatavošanai tiek izmantoti aizliegtie produkti, piemēram, gaļas produkti, kuriem pievienotas pārtikas piedevas, augu eļļa, kas satur ĢMO, garšvielu maisījumi, kas satur sāli un cukuru un/vai garšas pastiprinātājus. Par garšvielu aizvietotāju izmanto koncentrētu vistas buljonu, kas satur garšas pastiprinātājus un sāli. Konstatēti arī gadījumi, kad cūkgaļa saņemta saldētā veidā, kā arī uzņēmumiem tiek piegādāta rūpnieciski ražota maltā gaļa.

Tāpat skolu ēdnīcās joprojām netiek kontrolēts pievienotā sāls un cukura daudzums un tas pārsniedz noteiktās normas.

Higiēnas prasību pārkāpumi konstatēti 87 uzņēmumos. Galvenokārt tas ir nolietojies, bojāts vai netīrs virtuves inventārs un iekārtas, neatbilstoša trauku un inventāra uzglabāšana, personāla higiēnas pārkāpumi.

Pārbaužu laikā izglītības iestāžu ēdināšanas uzņēmumos konstatēti produkti, piemēram, olas, cīsiņi, karbonāde, skābēti kāposti, saldumi un citi produkti, kuriem nav norādīts, vai ir beidzies derīguma termiņš, ir bojāti produkti un nav nodrošināta produktu izsekojamība.

Par pārbaužu laikā konstatēto deviņos gadījumos noformēti akti par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu vai izņemšanu no apgrozības, bet sešos gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība.

Pēc PVD uzņēmumu reģistrācijas datiem, pamata un vispārējās izglītības iestādēs ēdināšanu nodrošina 912 PVD reģistrēti uzņēmumi, pirmskolas izglītības iestādēs - 807 uzņēmumi.

Svarīgākais