Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pabriks izteikumu par "gaidītajiem vācu zābakiem" domājis saistībā ar NATO mācībām

© http://sites.google.com/site/riga1941/

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) savus izteikumus Rīgas konferencē, ka Latvija Vācijas karavīrus ir gatava uzņemt ar labvēlību kopš 1940.gada, attiecinājis uz šoruden gaidāmajām NATO mācībām.

Kā ziņots, Pabriks vakar Rīgas konferences diskusijā, norādot, ka Vācijas sauszemes karavīri nepiedalīsies NATO un tās partnervalstu mācībās "Steadfast Jazz 2013", sacīja, ka Latvija Vācijas karavīrus ir gatava uzņemt ar labvēlību kopš 1940.gada (angl. - "We are welcoming German boots on the ground here in Latvia ever since 1940"). Šis izteikums izraisīja neizpratni un diskusijas konferences apmeklētāju vidū un arī sociālajā mikroblogu vietnē "Twitter".

Ministrs aģentūrai LETA skaidroja, ka neizpratne par ierakstu "Twitter" radusies, jo mikroblogu vietnē var izteikties ļoti īsi un nereti ierakstītais tiek saprasts ārpus konteksta, un tāpēc rodas šādi pārpratumi.

"Vācu zābaki" pieminēti saistībā ar rudenī gaidāmajām NATO mācībām Latvijā un Polijā, kur Vācija, kas ir viena no lielākajām NATO dalībvalstīm, netiks pārstāvēta. Viņš šo minējis diskusijas laikā par to, kādām valstīm jābūt pārstāvētām mācībās. 1940.gada pieminēšana bijusi saistīta ar to, ka Latvijā tā gada vēsturiskie notikumi, proti, PSRS veiktā Latvijas okupācija, nebūtu risinājušies, ja Latvijai būtu palīdzējuši sabiedrotie. "No Latvijas viedokļa skatoties," sacīja Pabriks, piebilstot, ka jebkurā uzstāšanās reizē ir nepieciešama arī neliela ironijas deva.

Jau ziņots, ka no šā gada 2.novembra līdz 9.novembrim Latvijā un Polijā plānotajās NATO un tās partnervalstu mācībās "Steadfast Jazz 2013" iecerēts apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēku vienības un to komandierus.

Mācībās piedalīsies apmēram 6000 dalībnieku no vairākām Alianses dalībvalstīm un partnervalstīm. Apmēram 3000 karavīru no Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā un citiem NATO štābiem būs iesaistīti komandvadības mācībās Ādažu bāzē, kā arī citos štābos Alianses dalībvalstīs. Savukārt daudznacionālie spēki piedalīsies lauka mācībās mācību poligonā Polijā.