Dažas piezīmes uz vēlēšanu biļetena malām

1. “Grand prix” par pašvaldību vēlēšanu komentāru es piešķirtu Gatim Eglītim. Ja ir kas tāds, kas var patikt JKP, tad tā ir viņu atklātība: paspēlējām demokrātiju, bet tagad pietiek. Naudu dalīs “lielais četrinieks”, un mēs arī noteiksim, kurš patiesībā būs vēlēšanu uzvarētājs. Neskatoties uz to, ka šis čivinājums drīz vien pazuda no jaunā ministra tvtera, koalīcijas partneru reakcija skaidri liecināja, ka šī ir tā reize, kad “ar bērna muti runā patiesība”.
©Ģirts Ozoliņš/F64

2. Nepieredzēti zemā līdzdalība liecina par ļoti dziļi vilšanos politiskajā elitē. Cilvēki nolēmuši varu netraucēt ar savām vajadzībām. Domāju, valdošie tikai formāli par to “pauž satraukumu”, jo zemas aktivitātes apstākļos priekšrocības iegūst tas, kura rīcībā ir administratīvie resursi un pamatstraumes mediju draudzība. Taču vīlušies cilvēki ir labs mērķis dažādiem populistiem, kas mēģinās uzkarsēt interesi ar vēl lielāku sparu, nekā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām to darīja KPV LV vai JKP. Un tad devītais vilnis var aizslaucīt arī modrību zaudējušos varas turētājus.

3. Vēlēšanās atzinību daudzviet saņēma ilggadēji, pieredzējuši pašvaldību vadītāji - tādi kā Jelgavas, Valmieras, Rēzeknes, arī Ventspils mērs - vēlētāji novērtēja viņu profesionālo darbu, iepriekšējos sasniegumus un pragmatismu.

4. “Saskaņa” ļoti pārliecinoši startēja Rēzeknē un Daugavpilī. Šeit tika enerģiski strādāts gan iepriekš, gan tieši priekšvēlēšanu laikā, pārliecinot cilvēkus iesaistīties un piedalīties.

5. Pierīgā “Saskaņa” nesasniedza savu vēlētāju. Esam ar vēlētājiem vairāk pieraduši tikties klātienē, bet šādas iespējas bija ierobežotas. Mūsu Pierīgas vēlētājs lielākoties strādā galvaspilsētā, bet tur vēlēšanas šogad nenotika, līdz ar to nebija tādas mobilizācijas. Vēl viens iemesls - mazos novadus apvienojot lielajos, iepriekšējiem līderiem ne tik labi veicās ar vienotas komandas izveidošanu.

6. “Saskaņa” šajās vēlēšanās neuzvarēja, bet kopumā nav arī zaudētājos. Paldies vēlētājiem, kas piedalījās un balsoja par mums. Tie, kas neatnāca - paldies par mācību, tas palīdzēs mums labāk sagatavoties turpmākajam darbam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā