Savējiem – dāsni, pārējiem – pēc likuma

Šāda doma nāk prātā, skatoties, cik neslēpti ciniski valdošā koalīcija cenšas sev bruģēt ceļu uz 14. Saeimu.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pēc visa tā haosa, kas notiek kovidkrīzes apstākļos, šis mērķis nav viegli sasniedzams. Vajadzīgi iedarbīgi līdzekļi, piemēram, liela un sirsnīga draudzība ar plašsaziņas medijiem, it īpaši - ar tā saukto “pamatstraumi”, sabiedrisko televīziju un radio.

Kur nu vēl labāks pamats draudzībai kā “profesionālas un pilnīgi neatkarīgas” Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) ievēlēšana.

Atgādināšu, ka pēc jaunā likuma tieši šī padome amatā ievēlē LTV un Latvijas Radio galvenos redaktorus. Tas viss būšot politiski un visādi citādi neitrāli. Vai noticējāt?

Ņemot vērā, ka pa vienam padomes loceklim izvirza Valsts prezidents, Ministru kabinets kopā ar dažām pārbaudītām NVO un Saeimas vairākums, ir skaidrs, cik plašs būs pārstāvēto viedokļu spektrs. Taču ir gadījies nopietns misēklis. SEPLP loceklim īstenojamie mērķi (skat. likumu - “stiprināt Latvijas demokrātisko iekārtu, vārda brīvību un Latvijas iedzīvotāju sajūtu, ka viņi ir piederīgi Latvijai, kopt latviešu valodu un nacionālo kultūru”), izrādās, nav adekvāti novērtēti atalgojuma ziņā. Ar misijas apziņu un 2368 eiro lielu algu “uz papīra” esot par maz, lai šim amatam atrastu augsti profesionālus kandidātus. Nu, vismaz tikpat profesionālus kā Vakcinācijas birojā… Pateicoties pareizai pārraudzībai, mums visiem taču ar laiku būs jāsaprot, ka kovida uzveikšanā lielākie nopelni ir ne jau ārstiem un māsiņām slimnīcās, bet gan Kariņam ar Pavļutu un Evas Juhņēvičas piepalīdzību. Šādai gandrīz neiespējamai misijai jātiek pienācīgi atalgotai. Tāpēc Saeima jau tūlīt lems par SEPLP locekļu algu palielināšanu līdz 3500 -3700 eiro (uz rokas). Tādā veidā mediju pārraugu atalgojums simboliski izlīdzinātos ar vakcinācijas pārraugiem. Vēl nesen Ministru kabinets kārtējo reizi piebremzēja medicīnas darbinieku algu reformu, jo tā, finanšu ministra vārdiem runājot, esot “izrauta no valsts pārvaldē esošās sistēmas”. (Ārsta vidējā alga pašlaik ir ap 2100 eiro pirms nodokļu nomaksas, līdz 2025. gadam plānots sasniegt 3600 eiro). Pēkšņais dāsnums pret vēl vārdā nenosauktajiem SEPLP locekļiem gan perfekti ierakstās varas partiju “sistēmā”, kam jānodrošina viņu politiskā izdzīvošana.

Visu “lielisko piecnieku” ievilkt nākamajā parlamentā droši vien neizdosies, bet ir taču vērts mēģināt. Ar jebkuriem līdzekļiem. Par savējiem skaidrs: atalgojums dāsni un tūlīt, bet kā ir “pēc likuma” - to zina ikviens pedagogs vai medicīnas darbinieks. Ar gadiem nepildītiem solījumiem un ciniski pieviltām cerībām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā