Latvija preses brīvības indeksā ierindota 22. vietā

Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" Latviju Pasaules preses brīvības indeksā ierindojusi 22. vietā starp 180 valstīm. Arī pērn Latvija atradās šajā pašā vietā. Igaunija šajā indeksā noslīdējusi no 14. uz 15. vietu, bet Lietuva, tāpat kā 2020. gadā, atrodas 28. vietā.
©Ekrānšāviņš no rsf.org

Pirmās trīs vietas Pasaules preses brīvības indeksā ieņem Norvēģija, Somija, Zviedrija. Krievija ierindota 150. vietā, savukārt pēdējā vietā ierindota Eritreja. Paules preses brīvības indekss tiek balstīts pasaules valstu ekspertu aptaujas datos, kā arī liecībās par vardarbību un sliktu izturēšanos pret žurnālistiem, veidojot kopainu, kas ietver plurālismu, mediju neatkarību pašcenzūru un citus faktorus.
Pēc organizācijas aplēsēm, žurnālistu darbs pērn pilnībā vai daļēji ticis bloķēts teju divās trešdaļās valstu. 73 valstīs žurnālistu darbs "pilnībā bloķēts vai no nopietni apgrūtināts", bet vēl 59 citās valstīs valdības aizbildinājušās ar pandēmiju, lai pastiprinātu represijas.
"Žurnālistika ir labākā vakcīna pret dezinformāciju," paziņojumā norādīja "Reportieri bez robežām" ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs.
Mediju brīvības līmenis kopumā pērn saglabājies stabils, tomēr, salīdzinot ar 2013.gadu, rādītāji pasliktinājušies par 12%.
Informējot par situāciju Latvijā, “Reportieri nez robežām” pieminēja Saeimas pieņemto likumu, kas liedz pašvaldībām izdot savas avīzes, tādējādi pieliekot punktu plašsaziņas līdzekļu vairākus gadus ilgušajām prasībām izbeigt šāda veida negodīgu konkurenci. Latvijas mediji krīzē saņēma valsts atbalstu, bet tas nav bijis pietiekams, lai ilgtermiņā uzlabotu savu situāciju. “Reportieri bez robežām” uzsver, ka žurnālistiem 2020. gadā bijušas grūtības iegūt informāciju, kas bija saistīta ar Covid-19 pandēmiju, jo valdības sēdes notika aiz slēgtām durvīm un lēmumu pieņemšanā trūka pārredzamības.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā