"Prāta vētrai" jaunumi – gan kopā ar Donu, gan atsevišķi

Šīs nedēļas latvju populārās mūzikas karstākā ziņa bija tā, ka kopīgā dziesmā vienojušies Dons, Intars Busulis un “Prāta vētra”. Izrādās, ka ar to pārsteigumi vismaz no “prātnieku” puses nebeidzas – jau pavisam drīz viņi ar jaunu dziesmu pieteiks sava jaunākā studijas albuma gaidības.
©Publicitātes foto

Latvju populārās mūzikas supertrio Dons, Intars Busulis un “Prāta vētra” šonedēļ nodeva klausītāju vērtējumam iedvesmojošu himnu mīlestībai “Piedošana”, kuras klausījumu skaits digitālajā vidē bija iespaidīgs jau no pašas pirmās tās klajā nākšanas stundas. Oficiāli šīs dziesmas nonākšana vietnē “YouTube” tika pieteikta uz 30. marta pulksten 9, taču tā tur tika publicēta nedaudz ātrāk, ko stundu pirms oficiālā laika bija pamanījuši ap 3500 interesentu. Uz pusdienlaiku “Piedošana” bija savākusi ap 20 000 skatījumu, savukārt diennakts griezumā skatījumu skaits pieauga līdz pat aptuveni 104 000. Salīdzinājumam: Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” nominācijā “Radio hits” ieguvusī dziesma “Haosā” (“Astro’n’out”, “Sudden Lights”) kopš savas pirmizrādes “YouTube” pagājušā gada 21. februārī savākusi 125 000 skatījumu, bet 19. februārī turpat publicētā “Muzikālās bankas” uzvarētājdziesma “Dejo vientulību” (Intars Busulis) - 732 000.

Kopīgas dziesmas ideja Donam radusies pagājušā gada februārī, braucot mājup no “Muzikālās bankas” noslēguma ceremonijas un klausoties “trīs musketieru” Stinga, Roda Stjuarta un Braiena Adamsa kopdziesmu “All For Love”.

“Radās doma, ka vajadzētu [mums arī ko tādu] pamēģināt - ja sanāks, tad rādīsim [arī citiem], ja nesanāks, tad neviens to neuzzinās,” LTV raidījumam “Rīta panorāma” atzina Dons. Viņš aizsūtījis savu ideju Renāram Kauperam, kurš jau nākošajā rīta atsūtījis teksta uzmetumu, uz ko Dons atbildējis ar melodiju. Pēc tam visi trīs savākušies kopā, lai dziesmas “melnrakstu” pielabotu un pieslīpētu, līdz ar to var droši teikt, ka “Piedošana” ir visu trīs kolektīvs darinājums. Dziesmas publicēšanas pārcelšana par gadu nav notikusi šaubu par tās izdošanos dēļ, vienkārši “pandēmija darīja savu, un sapratām, ka dziesmas izdošana uz laiku jāpārceļ,” norāda Renārs. “Lai visiem patīkama klausīšanās, laba veselība un priecīgs pavasaris!” vēl trijotne.

Dziesmas teksts un tās noskaņa droši vien radīs visiem vēlmi iedegt šķiltaviņas tās klausīšanās laikā, tomēr ir jautājums, vai šis bija īstais brīdis “Piedošanas” laišanai tautā - aiz loga redzamais nav pavasaris, par priecīgu to šobrīd arī nekādi nevar saukt, un prasītos kāds līksmāks brīdis dziesmas atskaņošanai brīvdabas pasākumā klausītāju tūkstošu priekšā. Nu jā, bet šādā gadījumā dziesma savu pirmizrādi varētu nepiedzīvot pat vēl 2022. gadā…

Interesanti, ka nevienu brīdi nav notikusi prātošana par dzimstošā projekta dziesmas muzikālo stilistiku un tematisko vēstījumu - viss noticis instinktīvi, kā pats no sevis. “Paldies Artūram par iniciatīvu,” kolēģim Donam jeb Artūram Šingirejam paldies saka Intars Busulis. “Prieks un gods dziedāt šādā sastāvā! Citējot manu mīļoto meiteni, spēcīga ir gan dziesma, gan pats fakts, ka visi esam satikušies kopīgā skaņdarbā.” Ieraksts tapis Dj Rudd studijā “Full Clip” - kaut kas uz vietas, kaut kas attālināti, - savukārt to producējis Kims Venerstrēms (Kim Wennerstrom) - tas pats, kurš strādāja arī pie Dona pēdējā studijas albuma “Tūrists”. “Piedošana ir māksla, kuru mēs mācāmies visu dzīvi. Reizēm šķiet, ka nupat jau būsim iemācījušies, bet nāk jauni pārbaudījumi, un atkal jāsāk viss no jauna,” dziesmas vēstījumu komentē Dons.

Skatīsimies, kā šai dziesmai klāsies radiostacijās un topos, lai gan no aritmētiskā viedokļa jautājumiem nevajadzētu rasties - šis ir stabili “karstākais produkts”, ko šobrīd var piedāvāt latvju popmūzika. Līdz šim “Prāta vētra” ir iesaistījusies kopīgos projektos gan ar “Instrumentiem”, gan “Musiqq”, arī Dons radījis hitus kopā ar citiem latvju mūzikas smagsvariem (kaut vai Ozolu), savukārt Intars Busulis vispār, šķiet, ir ierakstījies kopā ar visiem un ikvienu, bet šādā kompānijā viņi līdz šim vēl nebija dziedājuši. Dīvainā kārtā dziesmā “Piedošana” stilistiski nav pārsvarā neviens no trijotnes - tā neizklausās ne pēc Dona, ne pēc “Prāta vētras”, bet pēc Busuļa repertuāra jau nu pavisam ne. Neviens nav mēģinājis tīšām vai nevilšus būt egoistiski pārāks par kolēģi vai viņu pārspēt, tajā pašā laikā katram iedalītas tādas vokālās partijas, kurās konkrētais dziedātājs jūtas vislabāk un ir arī visspēcīgākais. Rezumējot - ir dzimis lokālais superhits, kas gan ar pirmo tā noklausīšanās reizi tā īsti neaizķer.

Diez vai šim supertrio projektam būs turpinājums, lai gan intervijā “Rīta panorāmai” visi trīs diplomātiski plātīja rokas, bet Dons ieminējās kaut ko par labām filmām, par kurām nekad nevar zināt, vai tām būs arī otrā daļa. Taču ilgi garlaikoties klausītājiem nesanāks, jo jau 21. aprīlī klajā nāks “Prāta vētras” jaunā dziesma un tās videoklips. Kā pastāstīja PV menedžmenta vadītāja Aija Auškāpa, pie šī klipa strādāts teju astoņus mēnešus, tāpēc arī tā prezentācija plānota ar vērienu, proti, kā globālā pirmizrāde. Iecerēts to īpaši veidot kā Baltijas valstu, Krievijas, arī Ķīnas un vēl vairāku PV lielākās mērķauditorijas valstu pasākumu, taču šajā gadījumā problēmas atkal varētu sagādāt valoda - skaidrs, ka “prātnieki” runās latviski, taču kā atbildēt uz “čatā” iesūtītajiem jautājumiem angliski un krieviski runājošajai auditorijai? Risinājums rasts audiotulkojumā: jau pieslēdzoties tiešraidei, varēs izvēlēties versijas latviešu, angļu vai krievu mēlēs un šādās valodās šo pirmizrādi arī skatīties.

Iepriekšējais PV studijas albums “Par to zēnu, kas sit skārda bungas” tika izdots 2018. gada aprīļa beigās, un tā paša gada vasarā notika grupas tūre ar grandiozo tās noslēgumu Mežaparka Lielajā estrādē. Līdzīga shēma paredzēta arī šoreiz, tikai nākas variēt starp pandēmijas diktētajiem noteikumiem un klausītāju vēlmēm. Aija pastāstīja, ka jauno albumu bijis domāts izdot jau šopavasar, taču ir skaidrs, ka šajā vasarā PV līmenim un klausītāju vēlmēm atbilstošu koncerttūri nesarīkot. Pašlaik tiek plānots albumu izdot šajā rudenī (latviskā versija jau esot ierakstīta), bet uz tūri atvēzēties 2022. gada vasarā. Kā tas viss realizēsies, kovids viņu zin’, bet pagaidām - “paskatīsimies, kā ies šai dziesmai [“Piedošana”],” piesardzīgi bilst grupas ģenerālmenedžere.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā