TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām. Šoreiz lasītākais raksts arī angļu valodā Neatkarīgās angļu valodas versijā.
©Ekrānšāviņš

Krišjāni Kariņ, kāpēc jūs atkal melojat?

Premjers Krišjānis Kariņš 24. marta “TV Rīta panorāmā” teica: “Šobrīd es prognozēju, ka mēs pārtrauksim ārkārtas situāciju šajā datumā [6. aprīlī], bet tas nenozīmē, ka līdz ar to beigsies pandēmija, dažāda veida ierobežojumi vai drošības pasākumi. Ārkārtas situācija šobrīd ir vairāk juridisks, nevis praktisks jēdziens.

Kur šeit ir premjera meli? Vai tad viņš kaut ko nepareizu pateica? Diemžēl, jā. Ārkārtas situācijas pagarināšana vai nepagarināšana šobrīd ir pat ļoti praktisks jēdziens, un Kariņš to lieliski zina. Šis praktiskums izpaužas apstāklī, ka ārkārtas situācija liek valdībai daudz ko kompensēt un veikt dažādas piemaksas, kuras pēc šīs ārkārtas situācijas izbeigšanas, iespējams, varēs arī nedarīt. Tā kā šī lēmuma “praktiskums” ir tik liels, ka lielāku grūti pat iedomāties.

Ļoti žēl, ka, uzstājoties televīzijā, premjers skaidri nedefinēja, ko nozīmē ārkārtas situācijas atcelšana, ja ierobežojumi paliek? Vai dīkstāves pabalstus turpinās izmaksāt tieši tāpat kā ārkārtas situācijas laikā? Vai piemaksas par darbu ar covidbīstamiem cilvēkiem saglabāsies? Uz šiem jautājumiem Kariņam bija precīzi jāatbild, pat ja tie viņam netika tieši uzdoti, jo tūkstošiem cilvēku šī neziņa un neskaidrība satrauc. Kas tieši 7. aprīlī mainīsies no praktiskā aspekta? Ja nekas nemainīsies, tad tā arī bija jāpasaka, nevis jāturpina sabiedrības turēšana neziņas miglā.

Diemžēl uz šiem jautājumiem valdība un tās vadītājs neatbild, bet tā vietā valdība izplatījusi no saturiski informatīvā viedokļa absolūti tukšu videorullīti, kurā trīs jauni, dzīvespriecīgi cilvēki, labiekārtotos, stilīgos dzīvokļos, ar moderniem laptopiem uz galda aicina cilvēkus vēl mazliet paciesties, izturēt ierobežojumus un par tiem nekurnēt. No viņu sejām staro apmierinātība un kļūst skaidrs, ka ar viņiem viss ir labi un viņi ir gatavi “izturēt” cik vien vajag. Reklāmas rullītis uzņemts sadarbībā ar Vides filmu studiju.

Cik par šo ražojumu saņēmuši tā veidotāji, nezinu, bet skaidrs, ka šiem cilvēkiem ārkārtas stāvoklis, ierobežojumi ir nākuši tikai par labu. Viņi uz pandēmijas rēķina savus ienākumus ne tikai nav zaudējuši, bet tieši otrādi palielinājuši. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Krišjāni Kariņ, kāpēc jūs atkal melojat?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā