Islande gaida vakcinētus un ar Covid-19 izslimojušus tūristus

Islande ir pirmā valsts Eiropā, kurā vakcinētajiem un ar Covid-19 izslimojušiem tūristiem ir lielākas priekšrocības nekā nevakcinētajiem un ar Covid-19 neizslimojušiem. Tiesa, vakcinācijas vai izslimošanas faktam ir jābūt dokumentāli apstiprinātam.
©Ekrānšāviņš no insightguides.com

Islande šobrīd ir viena no Covid-19 drošākajām valstīm Eiropā. 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju šajā valstī ir tikai 4,1. (Vatikānā šis rādītājs ir nulle). Islande un Vatikāns ir arī vienīgās vietas Eiropā, no kurām atgriežoties Latvijā nav jādodas pašizolācijā.

Taču zemais saslimstības līmenis Islandē nenozīmē, ka šajā valstī būtu atgriezusies pirmspandēmijas dzīve. Arī Islandē ir spēkā pulcēšanos ierobežojoši pasākumi, bet tie nav tik stingri kā vairumā valstu, tajā skaitā Latvijā.

Islandē darbojas veikali, teātri, kino, bāri, restorāni un kafejnīcas. Bet tajos ir jāievēro piesardzības pasākumi un tajos vienlaikus var uzturēties ierobežots cilvēku skaits. Tāpat joprojām ir spēkā prasība par 2 metru distancēšanos starp cilvēkiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Ar vakcinācijas pasi vai antivielu testu kabatā

Islandē, tāpat kā daudzās citās valstīs, Covid-19 dēļ tūrisms būtiski samazinājies. Lai atjaunotu tūrisma plūsmu, bet reizē nepasliktinātu epidemioloģisko situāciju valstī, Islande kopš ceturtdienas ļauj iebraukt valstī visiem ceļotājiem, kas var pierādīt, ka viņi ir vakcinēti pret Covid-19. Ar šo atļauju Islande cer piesaistīt ceļotājus no ASV un Lielbritānijas, kas ir divi lielākie tūrisma tirgi un pasaules vakcinācijas programmu līderi.

Ja iebraucot Islandē, ceļotājs varēs uzrādīt kādā Šengenas valstī izdotu vakcinācijas sertifikātu vai Pasaules veselības organizācijas “dzelteno karti”, vai arī antivielu testa rezultātu, kas liecina par viņu agrāko inficēšanos, šai personai uz robežas nebūs jāveic tests un jāievēro karantīna.

Ieceļojot trīs Covid-19 testi

Islande jau no pandēmijas sākuma ļoti lielu uzmanību pievērš iebraukušo testēšanai un karantīnā esošo uzraudzīšanai. Tiem ceļotājiem, kuri nav vakcinēti un kuri nav izslimojuši Covid-19 (ko var pierādīt dokumentāri), jārēķinās ar trim Covid-19 testiem. Pirmais tests ir jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas Islandē (Šis tests ir jāveic visiem, arī tiem, kuriem ir vakcinācijas pase vai antivielu tests. Bez šī testa nevarēs iekāpt lidmašīnā). Otrais tests jāveic, ierodoties Islandē (tam pieteikties var iepriekš elektroniski), trešais - piecas dienas vēlāk. Islandē par Covid-19 testu veikšanu ceļotājam nav jāmaksā. Starp otro un trešo testēšanu visām personām jāatrodas karantīnā un ar to saistītās izmaksas ir jāsedz pašam. Karantīnas neievērošanu Islandē uzskata par ļoti nopietnu pārkāpumu (sods par karantīnas neievērošanu - 500 eiro). Ja ceļotājs nevēlas veikt Covid-19 testu, viņam karantīnā jāpavada 14 dienas.

Pirms ierašanās Islandē ceļotājiem ir jāizpilda anketa, norādot kontaktinformāciju un uzturēšanās vietu Islandē, kā arī informāciju par savu veselības stāvokli. (Elektroniskās reģistrācijas forma ir atrodama šeit).

Zaļais sertifikāts

Eiropas Savienībā pašlaik tiek izstrādāts zaļais sertifikāts, kas ar Covid-19 izslimojušiem vai pret Covid-19 vakcinētiem ļaus vieglāk ceļot. Tas būtu saistošs arī Islandei. Tiesa, pagaidām nav zināms, kad šāds sertifikāts varētu tikt ieviests.

Eiropas Komisija ierosinājusi izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai atvieglotu iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos Eiropas Savienībā (ES) Covid-19 pandēmijas laikā. Paredzēts, ka digitālais zaļais sertifikāts būs apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai ir pārslimojusi Covid-19.

Digitālais zaļais sertifikāts aptvers trīs dažādus sertifikātus - vakcinācijas sertifikātu, testēšanas sertifikātu un sertifikātu par to, ka cilvēks ir pārslimojis Covid-19. Sertifikāti tiks izsniegti digitālā vai drukātā formātā. Abos gadījumos tajos būs QR kods ar nepieciešamo pamatinformāciju un digitālais zīmogs, kas ļaus pārliecināties par sertifikāta autentiskumu.

Sertifikātos būs norādīta tikai konkrēta pamatinformācija - vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums un unikālais identifikators, kā arī attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai pārslimošanu. Šos datus var kontrolēt, tikai lai apstiprinātu un verificētu sertifikātu derīgumu un autentiskumu.

Digitālie zaļie sertifikāti būs derīgi visās ES dalībvalstīs, un tos varēs izmantot Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē. Tas būtu jāizsniedz ES iedzīvotājiem un viņu ģimenes locekļiem neatkarīgi no viņu valstspiederības. Turklāt tas būtu jāizsniedz arī tiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ES, un personām, kuras ir tiesīgas ceļot uz citām dalībvalstīm.

Ja dalībvalstis pieņem apliecinājumu par vakcinēšanos nolūkā atcelt konkrētus sabiedrības veselības ierobežojumus, piemēram, testēšanos vai pašizolāciju, tām ar tādiem pašiem nosacījumiem būtu jāpieņem digitālā zaļā sertifikāta sistēmas izsniegtie vakcinācijas sertifikāti. Šāds pienākums attiektos tikai uz vakcīnām, kuras saņēmušas ES tirdzniecības atļauju, bet dalībvalstis var lemt arī par citu vakcīnu akceptēšanu.

Ja kāda dalībvalsts digitālā zaļā sertifikāta turētājam tik un tā pieprasa ievērot pašizolāciju vai veikt testu, tai par šādu lēmumu jāpaziņo EK un visām pārējām dalībvalstīm un šāds lēmums jāpamato.

****

Pēc raksta tapšanas parādījās ziņa, ka Islandē galvaspilsētas Reikjavīkas tuvumā sācies Fagradalsfjadla vulkāna izvirdums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā