Ceļošana pandēmijas laikā: Covid-19 testi aizbraucot un atbraucot

Par spīti pandēmijai, vēlme doties atpūtā uz svešām zemēm nav mazinājusies. Ierobežojumu un mājsēdes dēļ tā ir pat pieaugusi. Lielākie Latvijas tūroperatori kopš pagājušās nedēļas piedāvā doties atpūtā uz siltām zemēm no Rīgas, protams, ievērojot visus drošības nosacījumus. Neatkarīgā skaidro, ar ko jārēķinās, dodoties ceļojumā un atgriežoties mājās.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Pandēmijas dēļ daudzas valstis ir ieviesušas noteiktas prasības ieceļošanai valstī, piemēram, obligātu reģistrāciju, negatīvu Covid-19 testu, kas veikts iepriekšējo 72 stundu laikā, vai arī Covid-19 tests tiks veikts dažiem pasažieriem lidostā izlases kartībā. Vakcinācijas pases pagaidām lielākoties netiek prasītas, bet, visticamāk, nākotnē vakcinēšanās varētu kļūt par priekšnosacījumu ceļošanai.

Covid-19 testi jāapmaksā ceļotājam pašam

Dodoties atpūtā, piemēram, uz Tenerifi, Ēģipti, Kipru, Grieķiju, jārēķinās, ka jau pie iekāpšanas lidmašīnā būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts iepriekšējo 72 stundu laikā. Latvijā to iespējams veikt vairākās laboratorijās un to cena svārstās no 35 eiro (Centrālā laboratorija) līdz 160 eiro (“MFD Veselības grupas” eksprestests). Tā kā šis tests ir jāuzrāda galamērķī, tad tam ir jābūt angļu valodā. Tāpēc jāpārliecinās, vai laboratorija piedāvā šādu pakalpojumu. Piemēram, MFD sertifikāts ceļošanai maksā 40 eiro, neskaitot pašas testa izmaksas.

Bez maksas Covid-19 testu Latvijā var veikt tikai ar ārsta norīkojumu vai arī tad, ja ir parādījušies slimības simptomi (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c.). Šī kārtība ir spēkā līdz 6. aprīlim.

Kopš 22. februāra Covid-19 testu iespējams veikt arī lidostā “Rīga”. Šo pakalpojumu nodrošina E. Gulbja laboratorija. Arī uz Covid-19 testu nodošanu lidostā ir iepriekš jāpierakstās (bez pieraksta tiek pieņemti testēties gribētāji tikai tad, ja tajā brīdī nav pieraksta pacientu) un jārēķinās, ka atbilde nebūs uzreiz. Tāpēc testu veikšanu nedrīkst atlikt uz pēdējo brīdi pirms izlidošanas. Šajā punktā var veikt ne tikai Covid-19 polimeriāzes ķēdes reakcijas (polymerase chain reaction, PCR) testu iztriepē no deguna un kakla, PCR testu siekalās, kuru rezultātus varēs saņemt 24 stundu laikā, antigēnu jeb ātro testu, kura rezultātu var saņemt pusstundas laikā. Lidostas slēgtajā pasažieru zonā joprojām ir pieejams testēšanas punkts, kurā pasažieri, kas ceļo uz Nīderlandi, var nodot ātro Covid-19 testu. Lidosta atgādina, ka ceļotājiem uz šo valsti pirms iekāpšanas gaisa kuģī ir jāuzrāda ātrā testa rezultāts, kas nodots ne ātrāk kā četras stundas pirms lidojuma.

Ēģiptē ir derīgs tikai Covid-19 PCR tests angļu valodā, oriģināli drukāts dokuments ar zilo zīmogu un ārsta parakstu. Cita veida (formāta) rezultāti netiks pieņemti. Ja Covid-19 neatbildīs prasībām, to veiks lidostā Ēģiptē.

Covid-19 tests ir nepieciešams, arī atgriežoties Latvijā, ko nāksies veikt svešā valstī. Ceļojot individuāli par testa vietu atrašanu ir jārūpējas katram pašam. Dodoties organizētā atpūtas vai tūrisma braucienā, tūroperators palīdzēs ar informāciju, bet par testu gan būs jāmaksā pašam.

Tūroperatora “Novatours” vadītājs Leonīds Močeņovs Neatkarīgajai uzsver, ka “Novatours” kā tūroperators, nodrošina ceļojumu organizēšanu konkrētos laika periodos uz konkrētiem galamērķiem. “Covid-19 testa veikšanas izmaksas neietilpst mūsu pakalpojumu izmaksās, tās atsevišķi jāuzņemas pašiem ceļotājiem. Mēs varam palīdzēt ar informāciju par testa veikšanas iespējamām vietām, kur “Novatours” klientiem tiek piedāvāta īpaša cena. Tenerifē šī cena ir aptuveni 99 eiro. Tā kā ceļojumi uz Turciju vēl nav sākušies, pašlaik nevaram sniegt precīzu informāciju par Covid-19 testu izmaksām šajā valstī,” sacīja Leonīds Močeņovs. Pēc internetā atrodamās informācijas, Turcijā Covid-19 tests lidostā maksā 250 liras (aptuveni 27,70 eiro).

Ja tests izrādās pozitīvs

Taujāju L. Močeņovam, vai tādā gadījumā, ja pirms došanās ceļā tests izrādās pozitīvs, tiek zaudēts apmaksātais ceļojums?

“Ceļotāju drošībai šādos gadījumos mēs piedāvājam jaunu papildpakalpojumu “Covid pause”, kas sniedz iespēju mainīt ceļojuma datumu, ilgumu, viesnīcu, numura tipu, galamērķi un / vai sezonu, ja pirms ceļojuma ceļotājam ir apstiprināts pozitīvs Covid-19 tests,” atklāj L. Močeņovs.

Savukārt situācijā, ja tests izrādās pozitīvs pirms atgriešanās, nākas palikt svešajā zemē vismaz uz divām nedēļām. L. Močeņovs skaidro, ka, atpūšoties Tenerifē vai kādā citā no Kanāriju salām, Covid-19 saslimšanas vai pozitīva testa gadījumā Kanāriju salu valdība inficētajiem tūristiem nodrošina medicīnisko aprūpi un izmitināšanu.

“Saskaņā ar informāciju no “Novatours” ārzemju partneriem izmaksas ceļotājiem tiek segtas no Kanāriju salu attiecīgo valsts iestāžu (institūciju) budžetiem. Šos procesus regulē valsts iekšējie noteikumi. Izmaksas par lidojuma pārcelšanu gan nāksies segt pašam ceļotājam. Bet mēs, savukārt, palīdzēsim mūsu ceļotājiem atrast labākos, ērtākos risinājums atpakaļceļam mājup. Ceļojumu apdrošināšana vienmēr ir bijusi pašu ceļotāju izvēle. Arī šobrīd tas paliek spēkā,” sacīja L. Močeņovs.

Ēģiptes valdība ir apņēmusies parūpēties par Covid-19 slimnieka ārstēšanu tikai valsts slimnīcā un segt papildu izdevumus par izmitināšanu gan ar Covid-19 saslimušajai personai, gan ģimenes locekļiem. Atgriešanās atpakaļ Latvijā būs tūristu atbildība.

Atgriežoties mājās - pašizolācija

No 12. oktobra visām personām pirms ieceļošanas Latvijā jāaizpilda anketa ar apliecinājumu, ka, ierodoties Latvijā, ievēros valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. E-apliecinājums ir jāaizpilda 48 stundu laikā pirms Latvijas Republikas robežas šķērsošanas, ņemot vērā laika starpību starp valstīm. Apliecinājumā jānorāda savs vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona būs sasniedzama, kā arī valstis un izbraukšanas datumi, kurās persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā. Pēc apliecinājuma aizpildīšanas tīmekļvietnē un savā e-pastā tiek saņemts QR kodu. Ja QR kods ir pazaudēts, to var atjaunot vietnē covidpass.lv.

Tāpat šobrīd 10 dienu pašizolācija jāievēro, iebraucot Latvijā no visām ES/EEZ valstīm (izņemot Islandi un Vatikānu), kā arī no citām SPKC sarakstā neminētajām pasaules valstīm.

Ceļotāju reģistrēšanās vietņu adreses un veidlapas

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā