TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Pēteris Apinis: Bezjēdzīgi ierobežojumi vairo neticību vakcīnai

Saruna ar ārstu, bijušo veselības aizsardzības ministru Pēteri Apini.

Kas notika ar Ilzi Viņķeli?

Vai tad ar viņu kaut kas notika?

Viņu atlaida.

Ai, es jau satraucos, ka kaut kas nopietns noticis.

Veselības ministrija steidzamības kārtā izsludinājusi konkursu uz Vakcinācijas projekta biroja desmit vakancēm, solot maksāt algā līdz 4900 eiro. Vai šāds birojs ir nepieciešams? Vai tā nebūs barotne kādiem partijai „Attīstībai/ Par!” pietuvinātiem cilvēkiem?

Esmu dzirdējis, ka darbam birojā pieteikušies vairāk nekā 400 kandidātu, jo šiem kandidātiem nav vajadzīgas speciālas zināšanas. Es lāga nesaprotu, kāpēc šāds birojs vajadzīgs. Ja valsts nejauktos medicīnas lietās, atdotu vakcinācijas procesu privātajām medicīnas iestādēm, vienotos par apmaksu, kas būtu aptuveni 20 vai 30 miljoni eiro, tad pēc diviem mēnešiem Latvijas iedzīvotājiem būtu kolektīvā imunitāte, mums nevajadzētu maskas, mājsēdes, bērni atgrieztos skolā un mēs - savās darba vietās. Būtu jau izdotas vakcinācijas pases lidojumiem uz siltajām zemēm un slēpošanas kūrortiem. Šo procesu nekad nevar veikt valsts slimnīcas ar padomēm, valdēm, birokrātiem un ministrijas viedokli mantras formā. Vakcināciju ātri un precīzi var veikt konsorcijs no VC4, VCA, ARS, MFD, Baseina slimnīcas, Gulbja laboratorijas, Centrālās laboratorijas un varbūt vēl kādas struktūras. Viņi pat spētu aizņemties vakcīnas, piemēram, no Somijas, un uzsākt vakcināciju parīt. To nevar ministrija, un diezin vai spēs labi atalgotais vakcinācijas projekta birojs. Privāto kompāniju rīcībā ir personāls, autotransports un loģistika (katru dienu zāles taču tiek piegādātas visām Latvijas aptiekām), pieredze (laboratorijas taču mācēja paņemt un savākt Covid-19 testus no visas Latvijas).

Problēma nav medicīnā, problēma ir valdībā un Veselības ministrijā, kur nav ārstu un kur mediķu viedoklī neklausās. Visu interviju var izlasīt šeit:

Pēteris Apinis: Bezjēdzīgi ierobežojumi vairo neticību vakcīnai

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā