Latviešu filmu TOP 15

Aicinot baudīt nesteidzīgus vakarus un novērtēt plašo latviešu filmu klāstu, ko saviem skatītājiem sarūpējis «Shortcut», piedāvājam TOP15 filmas – no visu mīlētas klasikas līdz spilgtākajiem jaunumiem –, ko noteikti ir vērts redzēt un arī skatīties atkārtoti.
©Publicitātes foto

DRĀMAS

«Dvēseļu putenis» (2019)

Vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību - pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Režisors: Dzintars Dreibergs.

Lomās: Oto Brantevics, Raimonds Celms, Mārtiņš Vilsons, Jēkabs Reinis, Gatis Gāga, Renārs Zeltiņš, Vilis Daudziņš, Ieva Florence-Vīksne, Rēzija Kalniņa u.c.

*Filmas radošā komanda šogad saņēmusi Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» sešās nominācijās: «Labākā pilnmetrāžas spēlfilma», «Labākā spēlfilmas režija», «Labākais operatora darbs spēlfilmā» (Valdis Celmiņš), «Labākais grima mākslinieka darbs» (Dzintra Bijubena), «Labākā mūzika» (Lolita Ritmanis) un «Labākā montāžas režija» (Gatis Belogrudovs).

«Nekas mūs neapturēs» (2019)

Publicitātes foto

Romantiska, muzikāla un vizuāli krāšņa kaisles drāma. Harismātiskais mūzikas producents Ralfs sava nepiekāpīgā rakstura dēļ pārliecina sievu un mīļāko sadzīvot vienā īpašumā, kur turklāt vēl mīt viņa divpadsmitgadīgā meita. Pretēji gaidītajam, eksperiments pārvēršas nežēlīgā cīņā katram par savām interesēm.

Režisors: Andris Gauja.

Lomās: Andris Keišs, Kristīne Nevarauska-Atkočūna, Elza Gauja, Dārta Stepanova.

*Pērn filma tika izvirzīta kopumā deviņām Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» nominācijām astoņās kategorijās un balvu saņēma Kristīne Nevarauska-Atkočūna («Labākā aktrise»).

«Oļegs» (Latvija, Lietuva, Beļģija, 2019)

Publicitātes foto

Drāma par puisi, vārdā Oļegs, kurš dodas uz Beļģiju labākas dzīves meklējumos, bet pēc sasaistīšanās ar poļu mafiju attopas dziļākajā savas dzīves bezdibenī. Oļegam jāatrod spēks atsperties un celties augšup. Emocionāli piesātināta un drosmīga filma. Atklāts vēstījums pasaulei par to, kāds ir vienkāršā austrumeiropiešu emigranta liktenis. Dzīve, pilna paļāvības, pazemojumu un padošanās, un tikai liktenīga nejaušība tajā iedveš cerību stariņu.

Režisors: Juris Kursietis.

Lomās: Valentīns Novopoļskis, Dāvids Ogrodņiks, Anna Pruhņaka, Ādams Šiškovskis, Guna Zariņa, kā arī Andris Keišs, Baiba Broka, Ivars Krasts.

*Pirms nonākšanas pašmāju kinoteātros «Oļegs» ar ļoti labiem panākumiem tika atrādīts ārzemēs: 2019. gadā filma ieguva galvenās balvas divos starptautiskos kinofestivālos: «National Grand Prix» Briseles starptautiskajā kinofestivālā un «Best Narrative Feature Film Award» Valletas kinofestivālā Maltā. Bet «Oļega» zvaigžņu stunda bija Kannu kinofestivālā, kur filma tika izrādīta programmā «Directors’ Fortnight» (neatkarīgās Latvijas vēsturē šī ir tikai otrā filma, kas tiek izrādīta Kannās - 2018. gadā tur demonstrēja Rolanda Kalniņa filmu «Četri balti krekli»).

2019. gadā filma saņēmusi arī Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» trijās kategorijās no astoņām nominācijām: «Labākā pilnmetrāžas spēlfilma», «Labākais spēlfilmas operators» (Bogumils Godfrejovs) un «Labākais aktieris otrā plāna lomā» (Dāvids Ogrodņiks).

«Nameja gredzens» (2018)

Publicitātes foto

13. gadsimta pirmā puse, Zemgale. Romas vara sāk cirst krustus arī Baltijas zemēs. Pēc valdnieka Viestura un viņa dēla negaidītās nāves par karali Zemgalē kļūst jaunais Namejs. Bet karaļa varas gredzenu un tiesības valdīt šajā bagātajā un nozīmīgajā vietā jau iekārojis kāds cits. Maksis, pāvesta sūtīts izputējis augstmanis, kuram visi līdzekļi un paņēmieni ir gana labi, lai sasniegtu kāroto - varu. Veikli plāni, ciniski paņēmieni, krusta kari. Vai Namejam izdosies apvienot spēkus, uzvarēt pretiniekus un nodevējus un kļūt par brīvības sēklu laiku laikos. Likteņa vērpējas lemto mēs ieraugām tikai pārbaudes stundā.

Režisors: Aigars Grauba.

Lomās: Edvīns Endre, Džeims Blūrs, Dainis Grūbe, Gints Andžāns, Armands Ikalis, Ivo Martinsons, Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Elīna Vāne, u.c.

*Filma runā par vērtībām, ko svarīgi apzināties ikvienam. Tās veido mūsu nacionālo pašapziņu un izceļ unikālo brīvības kodu, ar ko varam lepoties. Filma nav vēsturiska rekonstrukcija, bet asu piedzīvojumu pilna leģenda.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā