Centrs "Dardedze" labdarības akcijā aicina rakstīt citādas vēstules

Rūpēs par tuvinieku un draugu veselību svētku ciemošanās, iespējams, izpaliks, taču savu uzmanību tuvam cilvēkam varam dāvināt arī attālināti, saka centra “Dardedze” valdes locekle Agnese Sladzevska. Šogad jau sesto gadu centrs, kura darbības pamatā bērnu aizsardzība pret visa veida vardarbību, organizē labdarības akciju “Citāda dāvana”, aicinot ikvienu iesaistīties Ziemassvētku vēstuļu rakstīšanā.
DŽIMBA. Lai arī ir noteikti ierobežojumi Covid-19 dēļ, Džimbas drošības skola ir atvērta arī virtuāli un zināšanas nodod no speciālista speciālistiem, kuri strādā ar bērniem ©Aigars Eglīte/F64

Šogad vēstulēm īpaša nozīme

Šogad šī akcija ir īpaši nozīmīga, jo ārkārtas situācijas un epidemioloģiskās drošības dēļ mums visiem ir jāierobežo sociālie kontakti un Ziemassvētku laiks nav izņēmums. Taču, kā uzsver Agnese Sladzevska, tieši šobrīd vēstule var kļūt kā uzmundrinājums, labs vārds no attāluma.

AICINĀJUMS. Centra “Dardedze” valdes locekle Agnese Sladzevska aicina ikvienu iesaistīties labdarības akcijā, vienlaikus ziedojot labam mērķim - bērnu atbalsta / Dardedze

“Vēstule no Ziemassvētku vecīša ik gadu pārsteidz un saviļņo visu paaudžu saņēmējus - bērnus, draugus, kolēģus un vecvecākus,” saka A. Sladzevska. “Sirsnīgi vārdi aizkustina, uzmundrina un izsaka to, kas varbūt ikdienā palicis nepateikts, vienlaikus sniedzot atbalstu lielākam mērķim - ziedotie līdzekļi tiks veltīti mūsu darbam vardarbības pret bērniem novēršanā: sabiedrības izglītošanai un atbalsta sniegšanai bērniem un vecākiem.”

Labdarības akcija sākas šonedēļ, un tās laikā ikviens tiek aicināts sagatavot saviem tuvajiem cilvēkiem sirsnīgu vēstuli no Ziemassvētku vecīša, ziedojot centram “Dardedze” un tā veiktajam darbam bērnu aizsardzībā pret visa veida vardarbību. Lai personiska Ziemassvētku vecīša vēstule sasniegtu adresātu, akcijas organizatori aicina labdarības akcijas laikā līdz 10. decembrim centra “Dardedze” mājaslapā aizpildīt īsu anketu par vēstules saņēmēju, veikt brīvi izvēlētu ziedojumu organizācijas “Dardedze” darbībai, un tad īpašā vēstule adresātu sasniegs vēl pirms Ziemassvētkiem.

Aicina būt vērīgiem vienam pret otru svētkos un ikdienā

“Daudzās sirsnīgās atsauksmes, ko ik gadu dzirdam no “Citādas dāvanas” saņēmējiem, atgādina, ka nav vērtīgākas dāvanas tuvajiem cilvēkiem par mūsu uzmanību, veltīto laiku un sirsnīgiem vārdiem,” vienisprātis ir centra “Dardedze” kolektīvs. “Vēl pagājušajā gadsimtā Ojārs Vācietis rakstīja: “... es tik tuvu tev esmu, ka tāluma nemana”, un tieši šādu sajūtu mēs vēlamies radīt ar “Citādas dāvanas” starpniecību,” saka Agnese Sladzevska.

Ekrānšāviņš

Šogad, turpinot uzsāktās tradīcijas, ir izveidoti dažādi vēstuļu teksti bērnam, pusaudzim, vairākiem bērniem vienā ģimenē un pieaugušajam, un vēstules pilno tekstu iespējams izlasīt turpat mājaslapā. Ir iespējams arī izvēlēties kādu no sešiem vēstuļu noformējumiem.

Vēstules un labdarības akcija kalpo arī kā aicinājums rūpēties vienam par otru un atbalstīt, kā arī nepieciešamības gadījumā ieteikt vai palīdzēt sameklēt profesionālu atbalstu. “Mēs aicinām ikvienu būt vērīgam pret līdzcilvēkiem un arī pret sevi, nepieciešamības gadījumā vērsties pēc psiholoģiskās palīdzības, jo ārkārtas situācijas apstākļi daudzos cilvēkos rada papildu rūpes un nogurumu,” norāda Agnese Sladzevska.

Palīdz, lai vardarbība nenotiktu

“DARDEDZE”. Centrs jau 19 gadus strādā, lai novērstu jebkāda veida vardarbību pret bērniem, un šogad vēlreiz aktualizējis būtisku jautājumu Latvijai - vienotas atbalsta sistēmas izveidi bērniem, kuri cietuši no seksuālās vardarbības. / Ilze Zvēra/F64

Centrs “Dardedze” ir nevalstiska organizācija, kas iestājas par bērnu tiesībām uz drošu bērnību. Centra speciālisti sniedz psiholoģisku atbalstu bērniem, kuri cietuši no fiziskas, emocionālas, seksuālas vardarbības vai novārtā pamešanas, konsultē vecākus un speciālistus, veic apmācības, kā arī māca bērniem par personisko drošību attiecībās Džimbas drošības programmā. Centra pārstāve Anda Avena stāsta, ka 2019. gadā centrs “Dardedze” preventīvi - lai vardarbība nenotiktu - strādāja ar vairāk nekā 16 000 bērnu, 7737 vecākiem un vairāk nekā 4000 speciālistu. Atbalsts un konsultācijas sniegtas bērniem, kuri cietuši visa veida vardarbības, tostarp fiziskas un seksuālas vardarbības.

“Šogad esam pārstrādājuši Džimbas aģentu programmu ‒ apmācām pedagogus, kas, savukārt, tālāk māca bērniem zināšanas par drošību attiecībās,” stāsta Anda Avena. Turpinās aktīvs darbs programmā “Bērnam drošs un draudzīgs bērnudārzs”, lai palīdzētu pirmsskolas izglītības iestādēm mainīties un pilnveidoties. Covid-19 ietekmējis arī centra “Dardedze” darbu, taču tas nav apstājies ‒ attālināti speciālisti veic arī pedagogu apmācības vardarbības novēršanai skolās. “Mums var zvanīt ikviens, kam nepieciešams padoms par to, kur vērsties dažādos ar vardarbību pret bērnu gadījumos, un mūsu konsultāciju daļā sniedzam psihologa konsultācijas, veicam psiholoģiskās izpētes,” turpina Anda Avena. Pusaudžus un pieaugušos centra eksperti cenšas konsultēt attālināti. 19 darbības gadu laikā īpaši liela pieredze uzkrāta bērnu seksuālas izmantošanas prevencijā, atklāšanā un bērnu, kā arī viņu ģimeņu atbalstā. Šogad centrs “Dardedze” aktualizējis arī būtisku jautājumu Latvijai - vienotas atbalsta sistēmas izveidi bērniem, kuri cietuši no seksuālās vardarbības.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā