Gatis Gāga. Aktieris ar saimnieka gēnu

«Es jūtos labi, man patīk šis starpstāvoklis starp divām galējībām – vasaru un ziemu. Man vispār patīk tādi starpstāvokļi un, ja vēl saule uzspīd, ir pavisam labi,» saka aktieris Gatis Gāga. Pie Latvijas televīzijas (LTV) skatītājiem viņš šoruden ieradies kā Aivars Liepiņš, ar dzīvi ne pārāk apmierināts klarnetes skolotājs – jaunajā seriālā «Projekts: Šķiršanās».
DARBA PIETIEK. Teātra un kino aktieris Gatis Gāga par darba trūkumu nesūdzas – ja nav jābūt uz skatuves vai filmēšanās laukumā, viņš ar prieku un aizrautību saimnieko savā trīs hektārus plašajā ābeļdārzā Ventspils novada Ugālē ©F64

LTV komiskā ģimenes drāma «Projekts: Šķiršanās» LTV1 ēterā (un «replay.lv») skatāma no 30. oktobra piektdienu vakaros pulksten 21.05.

Galvenajās lomās: Rēzija Kalniņa, Gatis Gāga, Elīna Vaska un Kārlis Dzintars Zahovskis (Liepiņu ģimene), Madara Botmane un Ivo Martinsons (Kramiņu pāris) un Ģirts Krūmiņš (pāru konsultants). Pārējās lomās: Juris Bartkevičs, Dace Everss, Ivars Krasts, Ģirts Ķesteris, Jevgeņijs Šurs un citi. Režisore - Linda Olte.

Nesaprot mūsdienu pasauli

Aivars Liepiņš (Gatis Gāga) savā būtībā ir jauks un inteliģents vīrietis, taču iekšēji pārdzīvo gan par savām bailēm pieņemt izšķirošus lēmumus, gan nespēju atbalstīt ģimeni, gan to, ka mūzikas skolotāji netiek pietiekami novērtēti, gan daudz ko citu.

AIVARS LIEPIŅŠ (Gatis Gāga) savā būtībā ir jauks un inteliģents vīrietis, taču iekšēji pārdzīvo gan par savām bailēm pieņemt izšķirošus lēmumus, gan nespēju atbalstīt ģimeni, gan to, ka mūzikas skolotāji netiek pietiekami novērtēti, gan daudz ko citu / Ģirts RAĢELIS, LTV publicitātes foto

Sapnis par mūziķa karjeru kaut kur dziļi iekšā varbūt vēl gruzd, tomēr Aivars nav tik naivs, lai neredzētu realitāti - viņš apzinās, ka ir gandrīz anonīms, nevienam neredzams pusmūža privātskolotājs, kurš vairs nesaprot mūsdienu pasauli. Šķiršanās Aivaram ir sāpīgs pārsteigums, jo tas grauj viņa pārliecību, ka viņš ir bijis mājas sirds. Viņam šķita, ka visiem patīk dzīve, ko viņš bija «iekārtojis» - atmosfēra ar klasiskās mūzikas un radoša haosa piesitienu. Laulības šķiršana draud arī ar ekonomiskām sekām, jo Aivars nespēj iedomāties, kā varēs dzīvot bez enerģiskās sievas Lauras (Rēzija Kalniņa) pleca.

«Mazā cilvēka» stāsts

«Man vienmēr ir patikuši tā saukto mazo cilvēku stāsti. Ikdienā viņi nav spilgti un pamanāmi, bet viņiem ir ļoti bagāta un piesātināta iekšējā dzīve. Viņi ir ļoti interesanti kā personības, ar plašu interešu loku,» tā par savu jaunāko atveidojamo varoni Aivaru Liepiņu saka aktieris Gatis Gāga. «Viņš varbūt nav piepildījis savus lielos dzīves sapņus, bet viņš turpina dzīvot un interesējas par tām jomām, kas viņu aizrauj, tajās iedziļinās, lai mēģinātu izprast pasaules kārtības kontekstu un likumsakarības. Nav tā, ka viņš pavada savu dzīvi tikai pie TV ekrāna. To arī viņš, protams, dara, bet tas nav galvenais,» aktieris uzsver.

SAGLABĀT CIEŅU. «Šķiroties galvenais ir saglabāt savstarpējo cieņu un nenolaisties līdz zemākam līmenim,» uzskata aktieris Gatis Gāga. Kopā ar Dailes teātra aktrisi Rēziju Kalniņu viņi spēlē galvenās lomas jaunajā Latvijas televīzijas komiskajā ģimenes drāmā «Projekts: Šķiršanās». Viņi ir vidusšķiras pāris, kuru attiecībās pamatīgu krīzi radījuši «Covid-19» pandēmijas ierobežojumi / Ģirts RAĢELIS, LTV publicitātes foto

Viņš atklāj, ka seriāla scenārija autori šo darbu, kas oriģinālā ir radīts kaimiņvalstī Igaunijā, adaptējuši atbilstoši šodienas epidemioloģiskajai situācijai, kurā mēs visi tiekam aicināti palikt mājās. «Tas ir interesants papildu moments, kas, cerams, ļaus skatītājiem vairāk just līdzi šī stāsta varoņiem,» piebilst Gatis Gāga, kas kopā ar Dailes teātra aktrisi Rēziju Kalniņu spēlē galvenās lomas. Viņi ir vidusšķiras pāris, kuru attiecībās pamatīgu krīzi radījuši «Covid-19» pandēmijas ierobežojumi pavasarī.

Tipisks latviešu vīrietis

Taujāts, kas viņam ar Aivaru Liepiņu ir kopīgs un kas - atšķirīgs, Gatis Gāga atteic, ka kopīga ir interese par mūziku un «augsto mākslu», kā arī veselīga skepse attiecībā pret jaunām lietām, kas vēl nav pārbaudītas, bet jau pasludinātas par ko īpašu un nebijušu. «Mēs abi vispirms izvērtējam, vai jaunais ir labais, jo ne vienmēr starp šiem jēdzieniem liekama vienlīdzības zīme,» uzskata aktieris.

Tie, kuri jau noskatījušies seriāla «Projekts: Šķiršanās» pirmās sērijas, par Gata Gāgas atveidoto Aivaru Liepiņu saka, ka tas nu gan ir tipisks latviešu vīrietis, kurš visu laiku kaut ko purpina, nemitīgi ar kaut ko nav apmierināts, bet neko nedara, lai savā dzīvē kaut ko kardināli mainītu. «Par sevi negribētu teikt, ka esmu purpinātājs un pukstētājs, kurš neko nedara, tāpēc domāju, ka mums ar Aivaru atšķirīgā ir vairāk nekā kopīgā,» aktieris nosaka, piebilstot, ka seriāla filmēšana, kas notika vasaras izskaņā, noritēja radoši patīkamā gaisotnē. «Mums bija fantastisks kolektīvs, un es šo laiku atceros ar ļoti pozitīvām sajūtām.»

Par asiņainiem notikumiem

Pozitīvs pavērsiens aktiera radošajā biogrāfijā ir arī šā gada «Lielā Kristapa» nominācija «Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā» - par Pētera lomu filmā «Ko zina klusā Gerda» («Nida Filma», Studija «Lokomotīve», režisors Jevgēņijs Paškēvičs).

«Godīgi sakot, tas man bija pārsteigums. Jo īpaši tāpēc, ka nominācijā nav mana Konrāda. Domāju, viņš arī būtu bijis cienīgs atrasties līdzās,» saka vēsturiskās kara drāmas «Dvēseļu putenis» dundadznieka Konrāda lomas atveidotājs.

«Lielais Kristaps» šogad norisināsies no 12. līdz 15. novembrim. Filmas būs iespējams skatīties kinoteātrī «Splendid Palace», Tallinas ielas kvartālā un tiešsaistē - «filmas.lv».

Tikmēr Gatis Gāga turpina filmēties - viņš spēlē zeltkaļa pavadoni, sargu un kalpotāju vienā personā Igaunijas/Latvijas daudzsēriju detektīvā «Aptiekārs Melhiors». Viņam vēl palikušas dažas filmēšanās dienas. Šo filmu, kas vēsta par asiņainiem notikumiem viduslaiku Tallinā, veido režisors Elmo Nīganens, un tā balstīta uz igauņu detektīvu rakstnieka Indreka Hargla (1970) grāmatām, kas izdotas arī latviešu valodā.

Neieslīga depresijā

Gatis Gāga stāsta, ka seriāla «Projekts: Šķiršanās» filmēšanas posms viņam bija ļoti saspringts, jo aktierim paralēli bija mēģinājumi arī pie režisora Rolanda Atkočūna, kurš jaunajā «Willa teātrī» iestudēja Tonino Guerras lugu «Ceturtais krēsls». Tā ir divu aktieru izrāde - ar Ingu Alsiņu-Lasmani un Gati Gāgu.

«Kā beidzās filmēšana, tā pa taisno biju iekšā savā ābeļdārzā,» saka aktieris, kurš jau 19 gadus prasmīgi saimnieko savā lauku saimniecībā Ventspils novada Ugālē. Kad 2001. gadā tika iestādīts pirmais ābeļdārzs, viņam nebija doma pamest savu profesiju un pārcelties uz dzīvi laukos. Bet viņam bija svarīgi, lai «gadījumā, ja kas», ir sava iekopta vieta, kur atgriezties, un lai tur nav viss jāsāk no nulles. Šodien aktieris ir iekopis ābeļdārzu jau trīs hektāru platībā, tajā ir 14 šķirnes, pamatā ziemas āboli. Un uzbūvēts arī sulu cehs.

Kad pirms trim gadiem Gatis Gāga bija viens no tiem Jaunā Rīgas teātra skatītāju mīlētajiem aktieriem, ar kuru teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis līgumu tālākam darbam vairs nenoslēdza, piedāvājot pāriet ārštatā un spēlēt izrādes, kurās vēl ir lomas, aktieris atteicās. Tas bija pašcieņas jautājums - ja prom, tad prom. Bet viņš neaizgāja prom uz laukiem.

KONRĀDS. Gatis Gāga Konrāda lomā vēsturiskajā kara drāmā «Dvēseļu putenis». Konrāds ir zemnieks, spēcīgs, nobriedis un lēnprātīgs puisis, apveltīts ar lielu garīgu un fizisku spēku. Cīņas kaujas laukā viņš uztver nesatricināmā mierā - kā darbu, kas jāpaveic, lai ienāktos raža / F64

«Es nepaliku bez darba. Tieši tai laikā man bija vairāki kino projekti, kas ļāva «šim notikumam» veiksmīgāk tikt pāri un neieslīgt depresijā. Es tikko biju sācis filmēties «Dvēseļu putenī», kas bija liels darbs divu gadu garumā, bija arī citas lomas - pie režisores Lailas Pakalniņas, pie režisora Gata Šmita. Tāpat man bija darbs arī uz teātra skatuves - gan Ģertrūdes ielas teātrī [«Heda»], gan «Dirty Deal Teatro» [«Vai otrā grupa mani dzird»], gan Cēsu Mazajā teātrī [«Natālija, Antālija, Anatolijs»]. Pēdējie divi gadi man bijuši tiešām ļoti intensīvi,» atzīst talantīgais teātra un kino aktieris, paužot cerību, ka arī turpmāk viņam būs darbs savā profesijā. Bet baudīt viņa darba augļus var gan tiešā, gan pārnestā nozīmē - ne tikai uz teātra skatuves un kino ekrānā, bet arī aktiera «Facebook» lapā "Gāgas āboli".

Gatis GĀGA

- Aktieris

- Dzimis 1975. gada 13. janvārī

- Izglītība: Ugāles vidusskola (1991), Latvijas Kultūras akadēmija - Kultūras teorija un menedžments (bakalaurs), dramatiskā teātra režisors (maģistrs)

- Jaunā Rīgas teātra aktieris (2006‒2017)

- Kino lomas: «Seržanta Lapiņa atgriešanās» (rež. G. Šmits, 2010), «Izlaiduma gads» (rež. A. Gauja, 2014), «Paukotājs» (rež. A. Zoldnere, 2009), «Medības» (rež. A. Mizišs, 2009), «Kolka Cool» (rež. J. Poškus, 2011), «Paradīze ‘89» (rež. M. Dišlere, 2019), «Vecā dārza noslēpums» (rež. O. Okonovs, 2019), «1906» (rež. G. Šmits, 2019), televīzijas seriāls «Sarkanais mežs» (rež. N. Pucis/A. Zvirbulis, 2019), «Dvēseļu putenis» (rež. Dz. Dreibergs, 2019)

- Muzicē aktieru ansamblī «Regīna»

- Šoruden apprecējies. Dēlam Tomam Indriķim ir 14 gadu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā