Inese Galante: Es gribu, lai Latvijā visi ir laimīgi

"Domājat, ka man dzīvē viss ir tikai no cukura un medus? Tā nenotiek. Man ir līdzīgi kā jebkuram cilvēkam, taču tas, ka dzīvoju mūzikas pasaulē, ne tikai bagātina un krāšņo manu dzīvi, bet dod arī tādu spēku un iedvesmu, ka uz saviem spārniem varu mēģināt pacelt arī citus," saka pasaulslavenā operdziedātāja Inese Galante.
VAJAG SPĒT. «Lai ir grūti, vajag spēt, stipram būt un uzvarēt. Tā runāja mana mamma un mans paps, un arī es to vienmēr atkārtoju,» saka skatītāju mīlētā operas dīva Inese Galante ©Foto no Ineses GALANTES personiskā arhīva

Ceturtdien, 17. septembrī, pulksten 20 Lielajā ģildē gaidāms Ineses Galantes fonda jaunā unikālā projekta «Viva Latvija!» turpinājums - «Inese Galante un draugi», koncerts - meistarklase - sarunu šovs, ko atklās Inese Galante, bet ar savas meistarības noslēpumiem dalīsies sieviešu vokālās grupas «Tautumeitas» dalībnieces Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Ilona Dzērve, Lauma Bērza, Laura Liepiņa un Laura Marta Līcīte un pavadošie mūziķi. Tas būs aizraujošs ceļojums mūzikas un meistarības pasaulē, kur «Tautumeitas» pastāstīs par saviem pēdējā laika sasniegumiem, kā arī atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Vakaru vadīs Valters Krauze, kurš palīdzēs veidot dialogu ar studentiem, mūzikas skolu audzēkņiem un citiem interesentiem.

Savukārt sestdien, 12. septembrī, pulksten 17 un 20 Lielajā ģildē gaidāms Ineses Galantes fonda projekta «Viva Latvija!» pasākums - «Inese Galante un draugi», koncerts - meistarklase - sarunu šovs, kurā pasaulslavenā operas dīva aicinās uz koncertu un pēc tam dalīsies ar savām profesionālajām skatuves mākslas un vokāla zināšanām, atklās meistarības un panākumu noslēpumus, stāstīs par dažādiem notikumiem savā radošajā dzīvē, kā arī atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Savukārt jaunie mūziķi - Latvijas Nacionālās operas un baleta solists, tenors Artjoms Safronovs un jaunais baritons Daniils Kuzmins, kuri abi ir «Ineses Galantes talantu konkursa» 2019. un 2020. gada uzvarētāji, pastāstīs par saviem pēdējā laika sasniegumiem. Šāda iespēja būt tik tuvu gan Inesei Galantei, gan citiem māksliniekiem ar iespēju aprunāties un uzdot arī pavisam personiskus jautājumus tik drīz vairs nebūs.

Skaistas pēc velna!

Grupa «Tautumeitas» ir dibināta 2015. gadā. Viņas visas ir profesionālas mūziķes, vairākas grupas dalībnieces ir studējušas arī etnomuzikoloģiju, un grupas daiļradē ir jūtama dažādu zemju tautas mūzikas ietekme. Lai spilgtāk un tēlaināk izpaustu moderno «tautumeitu» domas un jūtas, mākslinieces «a`cappella» stilu papildina ar dažādiem mūzikas instrumentiem, tādējādi radot savu unikālo skanējumu.

APBUROŠĀS «TAUTUMEITAS» Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Ilona Dzērve, Lauma Bērza, Laura Liepiņa un Laura Marta Līcīte izpilda tautasdziesmas un mūsdienu kompozīcijas latviešiem tradicionālajā daudzbalsības stilā. Maigā un vienlaikus jaudīgā dziedāšanas maniere valdzina ar balsu rezonansi / Publicitātes foto

«Tautumeitu» albums ar nosaukumu «Tautumeitas» ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu kā 2019. gada labākais etno un tautas mūzikas albums, savukārt singls «Sadziedami» kļuva par trešo vērtīgāko dziesmu LR2 «Muzikālās bankas» dziesmu aptaujā. Plašāku atpazīstamību meitenes ieguva, piedaloties TV šovā «X faktors».

«Man jau liekas, ka es dzīvē daudz esmu dzirdējusi, redzējusi, bet teikšu atklāti: «Tautumeitas» man bija milzīgs pārsteigums. Skaistas pēc velna, īstas supermodeles un - tīri dzied. Talantīgas skaistules. Cepuri nost! Ļoti negaidīti. Gribas piebremzēt, apstāties un ieklausīties -, jo tas ir mūsdienīgi, moderni, ar jaunu pieskaņu un oriģinālu ķērienu,» sajūsmināti stāsta Inese Galante.

Mēs esam vienā laivā

Foto no Ineses GALANTES personiskā arhīva

«Šodien cilvēki daudz mazāk lasa, visi kaut kur steidzas, jo viss ir jāizdzīvo. Un, lai arī visiem ir mašīnas un mobilie telefoni, laika kļūst aizvien mazāk, bet - kādreiz vajag piebremzēt, apstāties, ieskatīties, ieklausīties sevī un pabarot arī savu dvēseli un smadzenes, ne tikai kuņģi. Man, piemēram, to vajag, un maniem draugiem arī to vajag. Tāpēc ir «Viva Latvija!» Saprotiet? Jo laiks ir tik nesaprotams, bet - mēs visi esam vienā laivā. Un man gribas stiprināt Latvijas cilvēkos šo apziņu, ka mēs visi esam kopā, mēs visi esam brāļi un māsas, mēs visi esam draugi. Un nebūs labi tev, ja ļoti slikti būs kādam citam. Tas ir jāsaprot. Tāpēc - nepaiesim viens otram garām,» aicina Inese Galante. Gan cilvēkam, kurš pakritis, palīdzēt piecelties, gan sunīti un kaķīti patversmē pabarot. «Ja tu vari, tev ir jāpalīdz!» viņa uzskata.

«Vienalga, lai kur es būtu, mana sirds un dvēsele ir šeit, Latvijā. Un es gribu, lai cilvēki Latvijā ir laimīgi - lai nav satraukuma pilni un grūtību dēļ nospiesti pie zemes, lai nesitas pa dzīvi kā pret sienu, bet lai atver actiņas un vairāk smaida! Tāpēc ir «Viva Latvija!». Tāpēc ir šī mūzika, kas mums visiem vajadzīga kā barība, kā silta duša, kas attīra dvēseli un liek actiņām iemirdzēties.»

Viss pāries, un labi būs

Operdziedātāja secina, ka šodien visa pasaule ir kā viena māja. Kad iepriekš tā ir bijis? Nekad. «Mēs visi esam «ieslodzīti», bet Latvija, «tpu, tpu, tpu», ir vairāk vai mazāk pasargāta - šim vīrusam «negaršo» latvieši, kuri nečupojas un netiekas baros. Latvijā ir daudz vietas, labs gaiss, klimats - vīrusam to nevajag. Un labi, ka tā! Cilvēks pārāk daudz ir lēkājis no viena punkta uz otru, nav pratis apstāties un ieskatīties sevī. Es nezinu, kāpēc tas viss, katram noteikti ir savas pārdomas un secinājumi, bet es to redzu un jūtu tā,» stāsta Inese Galante.

Foto no Ineses GALANTES personiskā arhīva

Viņa aicina netvert dzīvē visu tik nopietni un arī uz šo situāciju paskatīties ar humoru, jo - viss pāriet. «Dodiet mazliet laika, un viss pazudīs, visas ķezas atrisināsies,» viņa ir pārliecināta. «Tādējādi mēs paši sev dosim iespēju būt laimīgiem. Domājat, ka man dzīvē viss ir tikai no cukura un medus? Tā nenotiek. Man ir līdzīgi kā jebkuram cilvēkam, taču tas, ka dzīvoju mūzikas pasaulē, ne tikai krāšņo manu dzīvi, bet dod arī tādu spēku un iedvesmu, ka uz saviem spārniem varu mēģināt pacelt arī citus,» saka opermūzikas mīļotāju apbrīnotā un dievinātā skatuves māksliniece.

Ir svarīgi dot «uguni» tālāk

«Lai ir grūti, vajag spēt, stipram būt un uzvarēt! Tā runāja mana mamma un mans paps, un arī es to vienmēr atkārtoju. Un kas mums var palīdzēt būt stipriem? Mūzika. Labestība. Humors. Mīlestība. Pašam pret sevi, pret apkārtējiem, pret to, ko mēs katrs darām. Un, ja mēs nevilksim deķi katrs uz savu pusi, pasaule ap mums kļūst skaistāka, labāka, laimīgāka. Jo vairāk cilvēki palīdzēs viens otram, jo foršāk mums visiem būs dzīvot. Es jau neatklāju neko jaunu - to mums mācīja un deva mūsu vecāki, un tagad mūsu uzdevums ir dot šo «uguni» tālāk,» uzskata Inese Galante, piebilstot, ka tāda ir viņas pasaule, tas ir viņas gaiss un ūdens, bez kura viņa nevar ne elpot, ne dzīvot.

«Ja pirms daudziem gadiem man Amerikā un arī citviet pasaulē bija jāstāsta, kur ir Latvija, un vienam otram kolēģim jāaizrāda, kāpēc viņi to nestāsta, tad šodien visi mani draugi jau zina ne tikai to, kur ir Latvija, bet arī to, ka šeit ir zinoša, gudra, inteliģenta, interesanta un moderna publika. Un es par to esmu lepna, jo - tā ir mana Latvija! Viva Latvija! Tāpēc es gribu, lai cilvēki šeit ir apmierināti ar savu dzīvi. Saprotiet? Jo, ja cilvēks ir laimīgs un ar savu dzīvi apmierināts, viņš nebūs negants, ļauns, mantkārīgs un nenovīdīgs. Viņš netraucēs otram izsisties un būt laimīgam. Es tā domāju, es tā jūtu. Jo es daudz vēroju cilvēkus,» stāsta Inese Galante un aicina uz koncertu Lielajā ģildē - lai uz mirkli apstātos, ieklausītos sevī un, piedzīvojot, iespējams, vēl ko nebijušu, ļautu actiņām iemirdzēties.

* Biļetes uz muzikālo vakaru pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs.

* Rīgas mūzikas skolu audzēkņiem - ieeja koncertā bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā