Neatkarīgā pēta, kā kaimiņvalstīm izdevās palikt baltajā sarakstā

Atgriežoties no ceļojumiem pa Eiropas valstīm, 14 dienu pašizolācija nav jāievēro, iebraucot no Lietuvas, Igaunijas, Somijas vai Kipras. Iebraucot Latvijā no visām pārējām Eiropas valstīm, šī prasība ir obligāta. Slimību profilakses un kontroles centrs Covid-19 bīstamo valstu sarakstu vakar veidoja, atkāpjoties no iepriekšējās prakses. Iespējams, lai nodrošinātu, ka Lietuva un Igaunija šonedēļ nebūtu jāiekļauj dzeltenajā sarakstā.
Šonedēļ var apmeklēt ziedu festivālu Pakarojas muižā Lietuvā, neraizējoties par pašizolācijas nepieciešamību, atgriežoties mājās ©Ilze Šteinfelde

Lai gan Eiropas Slimību un profilakses un kontroles centra (ESPK) vakardienas atjaunotajā sarakstā Lietuvā un Igaunijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits bija pārsniedzis 16 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, veselības ministre Ilze Viņķele Ministru kabineta (MK) ārkārtas sēdē uzsvēra, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā esot jaunāka informācija nekā ESPK apkopotā, un tā liecinot, ka Lietuvā un Igaunijā šis rādītājs tomēr neesot pārsniedzis to kritisko - 16 gadījumu - robežu. Tāpēc, iebraucot no Lietuvas un Igaunijas, 14 dienu pašizolācija joprojām nav jāievēro.

Trīs stundas pēc MK ārkārtas sēdes sākuma (SPKC) publiskoja savu sarakstu un tajā tiešām Lietuvā un Igaunijā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits nebija pārsniedzis 16 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, proti, Lietuvā tas bija - 15,7 gadījumi, Igaunijā - 15,95 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC

Iepriekš SPKC savu piektdienās publiskoto sarakstu veidoja, pamatojoties uz ESPK ceturtdienās izplatītajiem datiem, šonedēļ - izmantojot aktuālākus datus, sazinoties ar Lietuvu un Igauniju pa tiešo. Iespējams, tas tika darīts, lai Lietuvu un Igauniju neiekļautu dzeltenajā sarakstā.

Teju visa Eiropa - dzelteni sarkana

Tajā pašā laikā atjaunotais saraksts liecina, ka teju visa Eiropa nu ir nonākusi Latvijas dzeltenajā vai sarkanajā sarakstā, tātad tās ir valstis ar pietiekami augstu Covid-19 saslimšanas risku, pēc kuru apmeklēšanas ir jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Kipra šobrīd atrodas baltajā sarakstā, lai gan vēl pirms pāris nedēļām tā bija Covid-19 augsta riska valstīs, un uz šo valsti pat tika aizliegti lidojumi. Šobrīd var atkal brīvi ceļot starp Latviju un Kipru, un, atgriežoties no tās, pat nevajag ievērot pašizolāciju. Baltajā sarakstā ir arī Austrālija, Tunisija, Gruzija, Japāna, Jaunzelande, Ruanda, Dienvidkoreja, Taizeme, Uragvaja. Atgriežoties no šīm valstīm, arī pagaidām nevajag ievērot 14 dienu pašizolāciju.

Taču, kā rāda līdzšinējā pieredze, situācija var krasi mainīties pāris dienu laikā. Tāpēc, ja ir plānots ceļojums ārpus Latvijas, ir jārēķinās ar varbūtību, ka pēc atgriešanās no ārzemēm nāksies ievērot pašizolāciju 14 dienas.

To, cik daudz var izšķirt viena diena, liecina Lietuvas un Igaunijas rādītāji. Ja SPKC Covid-19 bīstamo valstu sarakstu atjaunotu ceturtdienās, tad dzeltenajā sarakstā būtu nokļuvusi gan Lietuva, gan Igaunija.

Atļauti lidojumi uz Covid-19 skartajām valstīm

Sākot no pirmdienas, starptautiskie pasažieru pārvadājumi atļauti uz daļu valstu, kas līdz šim bijušas iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) augsta riska saslimstības valstu (sarkanajā) sarakstā, vienlaikus nosakot obligātu 14 dienu pašizolāciju ceļotājiem pēc atgriešanās. Joprojām starptautiskos pasažieru pārvadājumus nevarēs veikt uz valstīm, ja SPKC tīmekļvietnē būs reģistrēta tāda attiecīgās valsts Covid-19 infekcijas izplatība, kam saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra publicēto informāciju 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju divkārtīgi pārsniegs vidējo rādītāju Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstīs un Apvienotajā Karalistē. Uz šīm valstīm pasažieru pārvadājumus nevarēs veikt, sākot ar trešo dienu pēc attiecīgā saraksta publicēšanas SPKC tīmekļa vietnē.

Valdība par šādu soli izšķīrās, jo līdz šim pasažieri no augsta vai vidēja riska saslimstības valstīm ieradās Latvijā, pārsēžoties citās lidostās vai ar sauszemes transportu, tādējādi palielinot saskarsmi ar citiem ceļotājiem.

Pēc valdības lēmuma paplašināt aviosatiksmes iespējas uz Latviju, lai rūpētos par pasažieru un darbinieku drošību un veselību, lidosta "Rīga" sadarbībā ar Civilās aviācijas aģentūru (CAA) pastiprinās ieceļojošo pasažieru anketēšanas procesa uzraudzību.

Saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu, ikviena pasažiera pienākums ir pirms ieceļošanas Latvijā aizpildīt apliecinājumu, norādot savus personas datus, valstis, kurā persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā, kā arī apņemoties ievērot Latvijā noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un norādot vietu, kurā persona nepieciešamības gadījumā pašizolēsies. Šis apliecinājums pasažierim jānodod gaisa kuģa apkalpei. Savukārt aviokompāniju pienākums ir apkopot pasažieru aizpildītos apliecinājumus un nodot Valsts robežsardzei, ja persona ieceļojusi no augsta riska valsts, vai Slimību kontroles un profilakses centram. Valsts robežsardze apliecinājumus tālāk nodod Valsts policijai, kas kontrolē pašizolācijas prasību izpildi.

Igaunija vēlas saglabāt burbuli arī nākotnē

Maijā Latvija, Lietuva un Igaunija atcēla ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot tā dēvēto Baltijas burbuli, kas nozīmēja, ka bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpceļu infekcijas pazīmju.

Igaunijas Ārlietu ministrija savas valsts pilsoņiem iesaka atteikties no jebkādiem ārvalstu ceļojumiem, ja vien tie nav neatliekami, ceturtdien paziņojis ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Kā norādījis U. Reinsalu, Igaunija gribētu, lai pašizolācijas prasība neattiektos uz ārzemēs strādājošajiem, lai turpinātos tranzīts caur Latviju un pēc iespējas tiktu saglabāta cilvēku kustība blīvi apdzīvotajos reģionos, pirmām kārtām Valgā un Valkā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā