Inese Galante: Dzīve ir dāvana

«Mūzika ir vislabākās zāles. Nav labāku! Mūzika palīdz mazināt dusmas, ļauj attīrīt dvēseli, iekustināt sirdi un izplest spārniņus, lai varētu lidot. Mūzika ļauj actiņām mirdzēt!» saka pasaulslavenā operas dīva, unikālā soprāna īpašniece Inese Galante.
PASAULSLAVENĀS OPERAS DĪVAS Ineses Galantes samtaino tembru, niansētos «pianissimo» un spēju sasniegt dramatisma pilnu dziļumu ir iemīļojuši opermūzikas cienītāji visā pasaulē ©Foto no Ineses GALANTES personīgā arhīva

Sestdien, 12. septembrī, pulksten 17 un 20 Lielajā ģildē gaidāms «Ineses Galantes fonda» jaunā unikālā projekta «Viva Latvija!» kārtējais pasākums - «Inese Galante un draugi» koncerts - meistarklase - sarunu šovs.

Tas būs pārsteidzošs koncerts un ceļojums mūzikas un meistarības pasaulē, kurā dziedātāja izpildīs vairākas skatītāju iemīļotas kompozīcijas, tostarp leģendāro «Summertime». Tāpat klausītāji dzirdēs mīlas duetus un iemīļotas operu ārijas, ko Inese Galante izpildīs kopā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta solistu, tenoru Artjomu Safronovu un jauno baritonu Daniilu Kuzminu, kuri sevi jau ir spilgti pieteikuši. Viņi abi ir «Ineses Galantes talantu konkursa» 2019. un 2020. gada uzvarētāji.

Savukārt ceturtdien, 17. septembrī, Lielajā ģildē gaidāms «Ineses Galantes fonda» jaunā unikālā projekta «Viva Latvija!» turpinājums - «Inese Galante un draugi» koncerts - meistarklase - sarunu šovs, ko atklās Inese Galante, bet ar savas meistarības noslēpumiem dalīsies sieviešu vokālās grupas «Tautumeitas» dalībnieces Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Ilona Dzērve, Lauma Bērza, Laura Liepiņa un Laura Marta Līcīte un pavadošie mūziķi.

Jauns, unikāls formāts

Šajā koncertā - meistarklasē - sarunu šovā pasaulslavenā operas dīva aicinās uz koncertu un pēc tam dalīsies ar savām profesionālajām skatuves mākslas un vokālajām zināšanām, atklās meistarības un panākumu noslēpumus, stāstīs par dažādiem notikumiem savā radošajā dzīvē, kā arī atbildēs uz skatītāju jautājumiem. Savukārt jaunie mūziķi, tostarp arī citi šā gada «Ineses Galantes talantu konkursa» laureāti pastāstīs par saviem pēdējā laika sasniegumiem. Šāda iespēja būt tik tuvu gan Inesei Galantei, gan citiem māksliniekiem, aprunāties un uzdot arī pavisam personiskus jautājumus tik drīz vairs nebūs.

DZIEDĀTĀJAS repertuārā ir ap 40 vadošās operlomas, kas dziedātas uz pasaulē visprestižākajām skatuvēm / Foto no Ineses GALANTES personiskā arhīva

Vakara vadītājs būs Valters Krauze, sens «Ineses Galantes fonda» draugs. Viņš palīdzēs veidot dialogu ar studentiem, mūzikas skolu audzēkņiem un citiem interesentiem. Pasākums solās būt īpašs notikums ne tikai mūzikas skolu audzēkņiem, bet arī visiem jaunu muzikālo vakaru formātu cienītājiem, jo Latvijas koncertdzīvē šāds formāts ir unikāls, vēl kaut kas nebijis.

«Nekas iepriekš nav ierakstīts, saplānots, atbildes uz jautājumiem nav sagatavotas. Bet mikrofoni ir sagatavoti, lai ikviens interesents šai sarunā varētu iesaistīties. Tur viss būs «dzīvajā», pa īstam. Mākslinieki, esot uz skatuves, mēģinās atbildēt uz skatītāju jautājumiem, visu paskaidrot, iespējams, arī izkratīt savu sirdi. Manuprāt, tas būs ļoti interesanti,» domā Inese Galante.

Atbalstīt Latvijas sabiedrību

Projekts «Viva Latvija!» ir izaudzis no Ineses Galantes aizsāktās radošās akcijas sociālajos tīklos. Maijā, atbalstot Latvijas sabiedrību, dziedātāja kopā ar pianistu Andreju Osokinu un nīderlandiešu saksofonistu Henku van Tvillertu ierakstīja video ar Džulio Kačīni skaņdarbu «Ave Maria». Pēc tā publicēšanas zibakcijai pievienojās arī pasaulslavenās operas dīvas draugi - Latvijas un ārvalstu izpildītāji, mūziķi un citas radošās personības, kuri savos sociālo tīklu profilos ievietoja video ar laba vēlējumiem un priekšnesumiem, izmantojot tēmturus «#VivaLatvija» un «#VivaLatvijaIneseGalante».

Starp citu, savā laikā tieši Inese Galante skaņdarbu «Ave Maria» padarīja ļoti populāru visā pasaulē, iekļaujot to savā diskā «Debut». Ierakstu izlase ieguva zelta un platīna statusu. Šodien šis izpildījums ir kļuvis ikonisks, nesen tas iekļauts virtuālajā tūrē pa leģendāro Parīzes Dievmātes katedrāli. Skaņdarbs izskanēs arī Lielajā ģildē gaidāmajā koncertā.

Savas balss vergs

«Šāda pieredze ar koncertu - meistarklasi - sarunu šovu man bijusi jau Austrālijā, Vācijā, Amerikā, Korejā, Argentīnā un daudzviet citur. Un tas tiešām ir interesanti - gan mums pašiem, kuri uzstājamies jau daudzus gadus, gan jaunajiem mūziķiem, gan mūsu skatītājiem un klausītājiem,» stāsta Inese Galante, piebilstot, ka mūziķi mācās visu mūžu, tāpēc šāda pieredzes apmaiņa, zināšanu atsvaidzināšana ir ļoti noderīga ikvienam.

«Ir daudzi jaunie dziedātāji, kuri jau izbraukājuši visu pasauli, bet vienalga jautā: «Kā jūs domājat, vai operas skatuve ir mana nākotne? Vai esmu tādā līmenī, lai ar to nodarbotos visu mūžu un varētu konkurēt ar citiem?»... Tādi ir jautājumi. Jo operdziedātājs ir ļoti specifiska profesija - tu esi savas balss un profesijas vergs, un, ja tu neesi gatavs tai vergot, tev nav nākotnes. Tu nevari atļauties atpūsties, izklaidēties un iedzert aliņu, jo čomi atbraukuši, ja tev rīt vai parīt ir kāds nopietns uzdevums. Tu par to esi atbildīgs. Saslimt var jebkurš, par to nav runas. To es kā bijušais mediķis saprotu un zinu, un dziedātājiem tā notiek laiku pa laikam, jo slodze, stress un atbildība ir ļoti liela,» stāsta Inese Galante. Viņa salīdzina: «Ja tu dziedi korī, tev ir aizmugure, ir, aiz kā paslēpties. Operdziedātājam nav aizmugures. Un arī nevajag! Jo viņa misija ir būt par starpnieku - starp Dievu, komponistu un paradīzes dzīvi. Viņš nes vēstījumu, apgaismību, iespējams, arī atbildes uz kādiem jautājumiem, kas sakrājušies dvēselē...»

Operdziedātāja nešaubās, ka katram cilvēkam dzīvē var pienākt brīdis, kad galīgi nav skaidrs, kurp tālāk iet, vai sirdī ir sakrājies smagums, vai vienkārši ir sajūta, ka nevienam neesi vajadzīgs... «Tā var būt, tas pieder pie lietas, ko saucam par dzīvi, jo apstākļi var būt ļoti dažādi, bet - nekad nevajag aizmirst, ka dzīve vienalga ir dāvana. Pasaule ir tik skaista! Un mūzika palīdz to ieraudzīt, saskatīt, sadzirdēt, sajust. Mūzika ir vislabākās zāles. Nav labāku! Mūzika palīdz mazināt dusmas, ļauj attīrīt dvēseli, iekustināt sirdi un izplest spārniņus, lai varētu lidot. Mūzika ļauj actiņām mirdzēt!»

Es esmu pateicīga

«12. septembra koncertā piedalīsies daudzi mūsu jaunie talanti, kuriem viss vēl priekšā. Bet tik ilgi, kamēr vien varam viņiem palīdzēt, viņus pabīdīt, mums tas ir jādara. Palīdzēt, nepaiet garām - tas ir svarīgi. Ja tu to vari, dari to! Pa īstam. Man liekas, tas ir viens no svarīgākajiem dzīves uzdevumiem,» domā Inese Galante, atzīstot, ka viņai arī dzīvē ir palaimējies satikt labus cilvēkus, kuri palīdzējuši ar savu skolu, savu pieredzi, padomiem. «Protams, dzīvē ir bijis visādi, esmu satikusi dažādus cilvēkus, bet es atceros tikai jaukos. Un mēģinu viņus neaizmirst. Jo es esmu pateicīga. Ikkatram. Viens palīdzējis vairāk, ilgāk, cits - mazāk, bet es to zinu un to novērtēju. Un eju tam līdzi, tam kalpoju un savu pieredzi dodu tālāk jaunajiem.

Inese Galante stāsta, ka globālā pandēmija nopietni skārusi daudzu izcilu mūziķu ikdienu. «Viss tika apturēts, daudzi palika bez darba - bez lomām, savas skatuves, koncertiem. Viens otrs pat apsver domu mainīt profesiju. Skaidrs, ka izdzīvos tikai tie, kuri bez opermūzikas nespēj dzīvot, jo konkurence ir milzīga. Arī tāpēc, cik vien iespējams, mēģinu palīdzēt mūsu jaunajiem talantiem, kuri jau iet savu ceļu, ir sevi jau pierādījuši un guvuši atzinību. Un man ļoti gribas cerēt, ka paies šis dīvainais laiks un mēs atgriezīsimies... Nē, es negribu teikt, ka pie normālas dzīves, jo, iespējams, kaut kas neatgriezīsies vairs nekad. Cilvēki ir kļuvuši uzmanīgāki, bailīgāki, nedrošāki, bet - es domāju, ka ar visu var tikt galā. Jo - ko tik mūsu pasaule jau nav pārcietusi, kādus zaudējumus nesusi, bet - ir izdzīvojusi! Es domāju, ka medicīna un zinātne atrisinās arī šo problēmu, kas pārņēmusi visu pasauli, bet - visu patiesību mēs uzzināsim pēc tam.»

*Biļetes pieejamas «Biļešu paradīzes» tīklā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/83169

*Rīgas mūzikas skolu audzēkņiem - ieeja koncertā bez maksas.

Uzrādot mācību iestādes apliecību, biļetes iespējams saņemt jebkurā «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietā. Apmeklējot pasākumu, pie ieejas kopā ar biļeti obligāti jāuzrāda derīga apliecība. Bezmaksas biļešu skaits ir ierobežots.

*Pasākuma lapa sociālajā tīklā Facebook: https://www.facebook.com/IneseGalanteundraugi

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā