TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Valdība dāvinās tautai jaunu autonodokli

Milzu skandālu pērn izraisījusī iecere paaugstināt nodokļus, ar ko apliek lietotas automašīnas, beidzot guvusi skaitliskas aprises - tiks ieviests arī pilnīgi jauns nodoklis, kas būs saudzīgs pret dārgu elektroautomašīnu pircējiem, bet nežēlīgs pret Latvijas ekonomiskajiem apstākļiem daudz atbilstošāko lietotu iekšdedzes auto un arī moto parku. Lai amortizētu sadārdzinājumu, iedzīvotāji, visticamāk, atsāks braukt ar Igaunijā reģistrētām mašīnām.

Mēģinājums ieviest tiešu aizliegumu lietotu automašīnu importam Latvijā pērn cieta neveiksmi. Tik brutāli lobēt jauno automašīnu dīleru intereses valdība pakautrējās. Taču ideja par kādu piespiedu mehānismu autoparka nomaiņai nekur nepazuda. To atbalsta arī uzņēmums “Latvijas gāze”, kas arī valdībā meklē noietu savam produktam - Krievijas gāzei. Un autoparka gazifikācija ir vēl neapgūts darba lauks. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Valdība dāvinās tautai jaunu autonodokli

Lūdziet Dievu autletos un lielveikalos

Radio Marija Latvija, katolis.lv

„Bet kā mums tur tikt iekšā?” - jauns puisis, matus nervozi ar roku atglaudis, jautā. Dodu padomu, ka Aglonas bazilikas Sakrālajā laukumā vieglāk iekļūt no otras puses, tas ir, ne pa galvenajiem vārtiem. „Es mammai apsolīju, ka baznīcā nolikšu svecīti par savu brāli. Viņš pagājšgad noslīka,” jauneklis samirkšķina acis un novēršas, apmulsis no savas atklātības.

Ceturtdien Sakrālajā laukumā varēja ienākt, arī ejot pa galveno vārtu mazdurtiņām (lai pārāk lieli pūļi netraucas pa galvenajiem vārtiem?). Tomēr pati bazilika bija slēgta. Ļāva vienīgi uzkāpt otrajā stāvā, lai brīdi palūgtos pie Vissvētākās Jaunavas Marijas tēla. Nebija vietas, kur novietot aizdegtās svecītes: metāla pannās, kas bija saliktas pie ziemeļu puses baltajiem krustiem, vējš slaucīja prom liesmiņas, tikko tās bija iedegtas... Daži bēdīgi cilvēki, mirkli uzkavējušies pie sveču pannām, devās prom. Tie, kuriem sarunai ar Dievu bija nepieciešama bazilikas esība un klātbūtne, bija dziļi un sāpīgi vīlušies.

Tas, kas notika dienu vēlāk, raisīja tikai baisu atsvešinātību. Krusta ceļš bija parodija par... Krusta ceļu. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Lūdziet Dievu autletos un lielveikalos

Vēlreiz par indeksāciju: pensijas vidēji pieaugs par 10 eiro

Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Labklājības ministrija aprēķinājusi indeksus, kurus izmantos šā gada pensiju pārskatīšanā. Indeksējot vecuma pensijas, piemēros indeksu atkarībā no seniora darba stāža - jo lielāks darba stāžs, jo lielāks pensijas pielikums.

Neatkarīgā rakstīja, ka šā gada indeksāciju ietekmē deflācija jeb patēriņa cenu samazinājums atsevišķos šā gada mēnešos, kas nozīmē, ka indeksi salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir mazāki. Tomēr deflācija nav apēdusi pensiju pielikumu, un, pēc Neatkarīgās aplēsēm, vidēji pensijas pieaugs par desmit līdz 13 eiro. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Vēlreiz par indeksāciju: pensijas vidēji pieaugs par 10 eiro

Gobzems: Es ieteiktu šiem politiķiem ar Kariņu iet mājās

Ģirts Ozoliņš/F64

Pie frakcijām nepiederošais Aldis Gobzems noteikti ir skaļākais un aktīvākais 13. Saeimas deputāts. Viņam ir viedoklis pilnīgi par visu, un tas praktiski nekad nebūs glaimojošs valdošajai koalīcijai. Lai nostiprinātu savu “eštablišmenta” atmaskotāja un apkarotāja tēlu, viņš pat var diametrāli pretēji mainīt savu viedokli, kā tas, piemēram, tika darīts jautājumos par Covid-19 izplatības apkarošanu.

Neraugoties uz visu, ietekmes uz procesiem Saeimā A. Gobzemam praktiski nav. Gluži kā lielākajai daļai opozīcijas. Ir maz ticams, ka viņa viedoklis tiks ņemts vērā arī nākamā gada budžeta veidošanā. Jo vairāk tādēļ, ka tas taps sarežģītos - Covid-19 krīzes apstākļos. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Gobzems: Es ieteiktu šiem politiķiem ar Kariņu iet mājās

Tviterapskats. Zatleru pāra nepārvaramā atkarība un Kalnietes bezkaunība

Ekrānšāviņš

Piektdien Piņķos, blakus Jūrmalas šosejai tika atklāts kārtējais lielveikals, kuru paši iepirkšanās centra īpašnieki savās preses relīzēs lepni dēvē par “Baltijā lielāko “outlet” ciematu”. Lūk, kā šo veikala atklāšanu ar neslēptu sajūsmu apraksta izdevums “Delfi”: “Sanākušo vidū bija ne mazums pašu mājās zināmu seju - eksprezidenta Valda Zatlera kundze Lilita, pavārs Mārtiņš Rītiņš un daudzi citi, taču lielāko apmeklētāju plūsmu veidoja vienkāršie pircēji no tuvām un tālām zemēm - “Delfi” reportieris Edgars Bāliņš tiešraidē no ciemata pauda, ka visapkārt dzirdamas vismaz deviņas dažādas valodas, bet latviski runājis vien retais. Kādi ļaudis pagodināja lielo (sic!) notikumu, skaties fotogalerijā”. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Tviterapskats. Zatleru pāra nepārvaramā atkarība un Kalnietes bezkaunīb

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā