Irēna Cepurīte: Par depresiju un pašnāvību ir jārunā vairāk

«Straujās vīrusa Covid-19 izplatības dēļ lielai daļai iedzīvotāju nācās pielāgoties jauniem apstākļiem, un mums visiem šis ir bijis emocionāli sarežģīts pusgads,» saka Irēna Cepurīte, kuras jaunākajam dēlam Mārim bija tikai 23 gadi, kad 2018. gada Līgo dienas priekšvakarā, 22. jūnijā, viņš labprātīgi šķīrās no dzīves. Pakārās.
LAI CITIEM MAZĀK SĀPĒTU. «Mēs visi esam ļoti dažādi – viens sāpēs nespēj pat parunāt, bet man uzreiz gribējās kliegt, stāstīt, kas noticis ar mūsu Māri, un kaut ko darīt, lai pasargātu citus jauniešus, kuri nonākuši dzīves grūtībās. Lai kādu, iespējams, izglābtu, lai citiem mazāk sāpētu...» saka bojāgājušā Māra mamma Irēna Cepurīte ©Foto no Irēnas CEPURĪTES personiskā arhīva

Pēc šīs traģēdijas, kad no dzīves aizgāja Irēnas un Maigura Cepurīšu jaunākais dēls, Jāņa (27) un Alises (20) brālis, ģimene ļoti nopietni aizdomājās, cik maz Latvijā tiek runāts par cilvēka mentālo veselību un pašnāvībām. Tā pērn dzima ideja par mūzikas festivālu «Ogle», kas 12. un 13. jūlijā norisinājās netālu no ģimenes mājām - Viesītes novada Saukas dabas parka teritorijā ezera krastā, vienkopus pulcējot Latvijas roka un hiphopa māksliniekus un aicinot runāt par garīgās veselības aktualitātēm, problēmām un pārmaiņu rosināšanu. Tas bija pagājušāsvasaras siltākais un sirsnīgākais festivāls, jo divu dienu garumā aicināja būt kopā ar ģimeni, draugiem un vienkārši labiem cilvēkiem, izbaudot iespējamo kopā būšanu.

Sestdien, 1. augustā

SNIEGT ATBALSTU. «Šā gada sākums mums visiem bija emocionāli grūts. Tas strauji mainīja ikdienas gaitas, samazinot ierasto komunikāciju ar līdzcilvēkiem,» saka festivāla «Ogle» organizatore, bojāgājušā Māra māsa Alise Cepurīte, atgādinot, ka mums ir jārūpējas par savu mentālo veselību / Foto no Irēnas CEPURĪTES personiskā arhīva

Lai turpinātu pievērst lielāku uzmanību mentālās veselības nozīmei, sestdien, 1. augustā, Rīgā, Sporta ielas 2 kvartālā notiks biedrības «Ogle» rīkotais «Ogles minifests». Visas dienas garumā būs iespēja apmeklēt garīgo veselību uzlabojošas radošās darbnīcas, klausīties izzinošas lekcijas (krīzes centrs «Skalbes», «Human Aspects» u.c.), atklātas diskusijas un iedvesmojošus pieredzes stāstus no cilvēkiem, kuri izgājuši cauri psihiskām grūtībām. Būs arī iespēja baudīt muzikālus priekšnesumus - festivāla apmeklētājiem koncertēs hiphopa pārstāvis Arturs Skutelis, alternatīvā roka grupa «Sudden Lights», turbofolka apvienība «Oranžās brīvdienas» un indie roka grupa «Ārpilsētas sakars».

Festivāla dienā tiks rādīta arī jaunā režisora Kārļa Lesiņa 2019. gadā uzņemtā debijas filma «Izmisums» ar aktieri Kasparu Zāli galvenajā lomā, pēc kuras sekos diskusija ar filmas aktieriem. Tas ir stāsts par jauna vīrieša iekšējām cīņām, kas balstīts režisora personiskajā pieredzē. Gata dzīvi ir piemeklējusi melnā strīpa - atlaiž no darba, pamet draudzene, sākas veselības problēmas. Lai tiktu ar visu galā, viņš ir spiests doties uz savu bērnības mājokli - lauku māju. Mazajā ciematā viņš satiek skaisto Miju (Alise Danovska) un kultveidīgo kopienu, kuru vada valdzinošā šamane. Šī atgriešanās pārtop par mistikas apvītu psihiatrijas seansu, pār kuru Gatis sāk zaudēt kontroli. Iedomas un realitāte sāk savīties spraigu notikumu virknē, no kuras atpakaļceļa vairs nav...

Mentālās veselības problēmas saasinās

«Pagājušogad, organizējot pirmo festivālu, bija «nenormāla» skriešana, daudz darāmā un attiecīgi - milzīgs sagurums. Taču pēc festivāla, dodoties mājup, bija liels gandarījums un pacilātības sajūta - es ieguvu milzīgu pozitīva adrenalīna devu, jo festivāla apmeklētāji atzina, ka tas bija izdevies omulīgs, ģimenisks un ļoti noderīgs,» stāsta Irēna Cepurīte, paužot gandarījumu, ka mūziķi, kuri piedalījās pagājušā gada festivālā, izrādīja interesi un gatavību sadarboties arī turpmāk.

VIŅŠ BIJA aktīvs, sportisks, draudzīgs un jautrs. Viņš mīlēja baudīt dzīvi un ņēma no tās visu, ko tā piedāvāja. Diemžēl arī to, kas neatgriezeniski sagrāva viņa psihi. Viņam bija tikai 23 gadi, kad 2018. gada Līgo dienas priekšvakarā, 22. jūnijā, viņš labprātīgi šķīrās no dzīves. Pakārās. Tik skaudri, neticami un negaidīti aprāvās dzīvespriecīgā neretieša Māra Cepurīša dzīve / Foto no Irēnas CEPURĪTES personiskā arhīva

Atšķirībā no pagājušā gada šogad «Covid-19» ierobežojumu dēļ festivāls notiks tikai vienu dienu. «Šis vīrusa laiks mums visiem bijis ļoti smags, jo īpaši tiem, kuri jau cieš no kādām mentālās veselības problēmām - šis laiks tās tikai saasina,» saka Irēna Cepurīte, uzsverot, ka šodien visa uzmanība tiek veltīta «kovidam», bet mentālā veselība diemžēl paliek tā ēnā. «Tāpēc arī šogad, spītējot visām neērtībām, ar ko saskaramies, festivālu organizējot, tam ir jābūt, vismaz vienas dienas garumā. Daudz ko jau sākām darīt attālināti un ļoti ceram, ka festivāls būs noderīgām aktivitātēm piepildīts,» saka Irēna Cepurīte. Viņa jau ilgāku laiku dzīvo un strādā Norvēģijā, tur mācās un strādā arī viņas dēls Jānis un meita Alise.

Uzreiz gribējās kliegt

«Mūsu ģimeni «Covid-19» stipri neietekmēja - tā kā es strādāju veselības aprūpē, man darbs bija visu laiku. Tas gan kļuva smagāks, jo bija jāievēro visi piesardzības pasākumi. Jānis strādā tetovēšanas salonā, viņam darbs uz brīdi tika pārtraukts, bet nu ir atsācies un ir jāstrādā ar dubultu jaudu. Tāpēc viņš šogad nevar atļauties atbraukt uz «Ogli», bet Jancis mums daudz palīdz attālināti. Arī Alise, kura Norvēģijā strādā bērnudārzā, zināmu laiku bija dīkstāvē. Viņa ir mūsu festivāla «virsdiriģente, kura visiem sadala pienākumus,» sirsnīgi stāsta Māra, Jāņa un Alises mamma.

Viņa atzīst: pavasara dīkstāve ģimeni vēl vairāk satuvināja. «Brīvajā laikā daudz biju kopā ar bērniem, kad mazinājās ierobežojumi, gājām pārgājienos, braucām izbraucienos.»

Protams, sāpes par dēla aiziešanu mammai nekad nepāries. «Tās ik pa laikam uznāk, tad mazliet noplok, bet - tad atkal uznāk... Gribētos ticēt, ka viņa dzīve nav bijusi veltīga -, jo pēc viņa aiziešanas dzima festivāls, kura mērķis ir pasargāt citus. Mēs visi esam ļoti dažādi - viens sāpēs nespēj pat parunāt, bet man uzreiz gribējās kliegt, stāstīt, kas noticis ar mūsu Māri, un kaut ko darīt, lai pasargātu citus jauniešus, kuri nonākuši dzīves grūtībās. Lai kādu, iespējams, izglābtu, lai citiem mazāk sāpētu... Un šī apziņa, ka, palīdzot cilvēkiem, darām svētīgu un ļoti noderīgu darbu, man pašai dod ne tikai atspērienu turpināt dzīvot, bet arī spēku šīs sāpes izturēt...» atzīst Irēna Cepurīte.

*Biedrība «Ogle» tika izveidota 2019. gadā, kad, piedzīvojot traģēdiju ģimenē, tika pieņemts lēmums, ka ir nepieciešams vairot sabiedrībā zināšanas un izpratni par pašnāvību un depresiju, lai pievērstu uzmanību mentālas veselības nozīmei.

*Biļetes uz «Ogle» minisfestivālu pieejamas - https://ticketshop.lv/site/events/view/3597 Biļešu skaits ierobežots! Bērniem līdz 12 gadu vecumam (ieskaitot) ieeja bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā