Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 25. līdz 31. jūlijam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Salmiņš un Kažociņa, Kulakovs un Rajecka, Brekte un Svilāns, Heinrihsone un Laure.
©F64

Latvijas rokmūzikas ikonas Popes brīvdabas estrādē

Šodien, 25. jūlijā, pulksten 21 (ieeja pasākumā no pulksten 20) Ventspils novada Popes brīvdabas estrādē gaidāms mākslinieciski bagāts un jaudīgu notikums - festivāls «Vārti».

Pēc teju 40 gadiem atdzimšanu uz Popes brīvdabas estrādes skatuves piedzīvos Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gadā radītā rokoratorija «Kā jūra, kā zeme, kā debess» grupas «Pērkons» izpildījumā. Tieši ar šo skaņdarbu «Pērkons» atgriezies uz skatuves pēc pirmā aizlieguma. Apvienojot Imanta Kalniņa izsmalcināto lirismu, Jura Kulakova rokenrola dinamiku un Jura Sējāna mierīgo stabilitāti, oratorija Māra Čaklā smalkajā dzejas valodā runā par jautājumiem, kas ir aktuāli šodien un vienmēr - par karu un mieru, spēku un vājumu, dzimtenes mīlestību un labā uzvaru. Šķiet neticami, ka šāds latviskās dzīvesziņas pilns pasaules līmeņa rokenrols varēja tapt pirms gandrīz 40 gadiem drūmākajos padomju režīma gados.

«Tolaik, kad tika radīta šī oratorija, Imants bija popularitātes virsotnē. Māris rakstīja dzejas, ko lasīja visas paaudzes. «Pērkons» bija aizliegts. Kad, cerēdami izbēgt no cenzūras žņaugiem, vērsāmies pie Imanta, viņš no plaukta izvilka Māra krājumiņu un teica: «Rakstām kopā!» atminas komponists Juris Kulakovs.

Koncertu šovakar sniegs arī grupa «Turaidas Roze» - dziedātāji Olga Rajecka un Uģis Roze.

Savu klātbūtni notikumā apstiprinājusi arī arhitekte Zaiga Gaile. Viņa klātesošos iepazīstinās ar Popes muižas Saullēkta verandas atjaunošanas projektu un maketu. Atdot Popes muižai tās saullēktu, atjaunojot padomju laikā aizmūrēto ēkas austrumu ieeju, - tāds mērķis festivāla rīkotājiem radās otrajā notikšanas gadā. Arhitekte Zaiga Gaile atsaukusies biedrības «Popes muiža» aicinājumam, un pēc rūpīgas vēsturisko materiālu izpētes ir secināts, ka muižas ēkas austrumu galā bijusi grezna 19. gadsimtā celta veranda, kuras atjaunošanas projekts ir arhitektes biroja dāvinājums. Arhitekte un viņas komanda šobrīd strādā pie verandas maketa, ar kuru pirmie iepazīties varēs festivāla «Vārti» apmeklētāji Popes brīvdabas estrādē.

Šodien, 25. jūlijā, Popes brīvdabas estrādē tiks atklāts arī koncertdārza «Pūt, vējiņi!» soliņš. Interesanti, ka tieši Liepājā - koncertdārzā - pirms gandrīz 40 gadiem notika rokoratorijas «Kā jūra, kā zeme, kā debess» pirmatskaņojums. Soliņa pārceļošana uz Popi saistīta ar koncertdārza rekonstrukcijas darbiem, tuvākajos gados liepājnieki tiks pie jaunas estrādes, bet vēsturiskie soliņi savu mūžu turpinās Liepājas kultūras nama «Wiktorija» iekšpagalmā un Popes brīvdabas estrādē, kur to rotās plāksnīte ar dzejnieces Maijas Kalniņas, kura ir arī viena no festivāla «Vārti» rīkotājām, vārdiem: «Liepāja - Pope. Viena sirdspuksta attālumā. Pasēdiet blakus. Un dzirdiet, kā skan. Brīvība būt tam, kas tu esi.»

*Festivāls «Vārti» radies 2016. gadā ar mērķi ieskandināt 20 gadus klusējušo, ar kokiem un krūmiem aizaugušo Popes brīvdabas estrādi. Festivāls ir Liepājas un Ventspils novada Popes pagasta sabiedriskās iniciatīvas projekts, kuru aizsākušas Maija Kalniņa, Inese Muižniece, Dace Vašuka un Ilze Meiere. Festivāls ir nekomerciāls, ieņēmumi, kas pārsniedz izdevumus, tiek novirzīti rīkošanā iesaistīto biedrību «Austras biedrība», biedrība «Siets» un biedrība «Popes muiža» sabiedriskā labuma mērķu sasniegšanai.

* Biļetes uz notikumu iegādājamas «aula.lv».

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā