Pieci šīs nedēļas lasītākie raksti Neatkarīgajā

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Apinis: Valdības lielākā kļūda bija kampaņa "sēdi mājās"

„Veselības ministrei Viņķelei ir tikai viens - savējais - viedoklis. Jebkurš cits viedoklis viņā raisa dusmas. Domāju, visi pieņemtie izolācijas, karantīnas, masku lietošanas, medicīnas iestāžu slēgšanas pasākumi lielā mērā bija tikai un vienīgi politiski lēmumi,” uzskata Pēteris Apinis, ārsts, žurnālu „World Medical Journal” un „Latvijas Ārsts” galvenais redaktors. Viņa spriedumi ir loģiski un līdzsvaroti, dažkārt paradoksāli un daudziem nepatīkami, toties - patiesi. Elitas Veidemanes interviju ar Pēteri Apini var izlasīt šeit:

Apinis: Valdības lielākā kļūda bija kampaņa "sēdi mājās"

Sagatavots pamats būtiskam nekustamā īpašuma nodokļa kāpumam

Neatkarīgā

Pēc pusotra gada gaidāms ļoti straujš nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību kāpums, kas skars teju visus 820 000 nekustamo īpašumu īpašniekus, tiesiskos valdītājus un lietotājus. Dzīvokļu kadastrālās vērtības saskaņā ar pašreiz apspriešanai nodoto kadastrālo vērtību projektu 2022. gadam pieaugs aptuveni 2,2 reizes, lauksaimniecības zemei aptuveni 2,7 reizes.

Visievērojamākie vērtības pieaugumi ir gaidāmi jaunajām ēkām, tas ir tām, kas ir būvētas pēc 2000. gada, un attiecīgi tādas visvairāk ir Pierīgā, Rīgā, Jūrmalā, kā arī atsevišķās lokālās vietās citur valstī, piemēram, "Amatciemā" Drabešu pagastā. Tāpat izteikts zemes kadastrālo vērtību pieaugums ir teritorijās, kur kadastrālā vērtība līdz šim ievērojami atpalika no nekustamo īpašumu tirgus vērtībām, piemēram, šaurā piejūras joslā Jūrmalas pilsētas teritorijā un Carnikavas, Engures un Saulkrastu pašvaldībās, kā arī Rīgas centrā, Mežaparkā un Ķīpsalas krastā. Zemes vērtības pieaugums ir arī no jauna izdalītajās zonās Pierīgas pašvaldībās un dažās piepilsētu zonās arī citur Latvijā. Rakstu pilnībā var izlasīt šeit:

Sagatavots pamats būtiskam nekustamā īpašuma nodokļa kāpumam

Čeku loterijā 25 dalībnieki uzvarējuši vairākkārt

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Gada laikā, kopš notiek čeku loterija, kopumā pie balvām ir tikuši 1100 loterijas laimētāji, no kuriem 25 loterijas dalībniekiem ir veicies ļoti, ļoti, jo viņi laimējuši vairākas reizes un viens pat sešas reizes! Jau pirmajā izlozē laime uzsmaidīja vienam dubultuzvarētājam, pirmā pusgada laikā - jau septiņiem dubultuzvarētājiem. Valsts ieņēmumu dienests uzsver, ka vairākkārtējo uzvarētāju veiksmes pamatā ir ārkārtīgi liels iesniegto čeku skaits, un pēc VID domām, visticamāk, tie ir bijuši tirdzniecības vietu darbinieki. Rakstu pilnībā var izlasīt šeit:

Čeku loterijā 25 dalībnieki uzvarējuši vairākkārt

Krišjānis Kariņš pieprasa no citiem to, ko neievēro pats!

14. jūlijā Krišjānis Kariņš iekštelpās, pasniedzot Ministru kabineta atzinības rakstu galvenajai finanšu izlūcei Ilzei Znotiņai, sejas masku nelietoja. 15. jūlijā Krišjānis Kariņš paziņoja, ka iekštelpās būtu jāievēro sejas masku obligāta valkāšana visiem Latvijas iedzīvotājiem / www.flickr.com

Viens no ierobežojumiem Covid-19 izplatības pieauguma apstākļos varētu būt sejas masku obligāta valkāšana visiem Latvijas iedzīvotājiem arī iekštelpās, trešdien intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viens no vēstījumiem, ko tauta varēja izlobīt no televīzijā redzamā gādīgā tēva paustā, bija tas, ka valdošās elites aprindās niez vēlme atrast noietu vairumā iepirktajām maskām, un tāpēc ‒ vajag vai nevajag, tiks pavēlēts tās obligāti lietot iekštelpās. Rakstu pilnībā var izlasīt šeit:

Krišjānis Kariņš pieprasa no citiem to, ko neievēro pats!

Šuplinska un saltie kosmosa meli

Ekrānšāviņš

„Mēs tagad krājam naudu, lai nopirktu ziemai malku. Pateicoties pašvaldības pabalstam, iepirkām miltus un putraimus. Vīrs strādā pie saimniekiem, saņem algu, rudenī lēti iegādāsies kartupeļus. Jaunākā meita gatavojas iet pirmajā klasītē, puika būs jau septītajā. „Humpalās” dabūjām drēbītes, bija gluži jaunas. Par kādiem datoriem runā ministre? Par kādiem internetiem? Līdz tiem mums ir kā līdz kosmosam,” kādā nejaušā tikšanās reizē man stāsta sieviete. Viņas ģimene dzīvo laukos, viņa lūdz neizpaust savu vārdu: kaimiņi smiešoties.

Ne nu smiesies, neko. Tādu ģimeņu diemžēl ir daudz.Taču izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) par to acīmredzot neko nezina, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pilnā nopietnībā gatavo izmaiņas Izglītības likumā, kas noteiktu, ka attālināta mācīšanās ar viedierīču palīdzību turpmāk būs viena no klātienes (?) mācību formām. Viedierīce ar interneta pieslēgumu būšot viens no individuālajiem mācību piederumiem, ko skolēnam nodrošinās ģimene. Rakstu pilnībā var izlasīt šeit:

Šuplinska un saltie kosmosa meli

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā