Labdarība krīzes laikā: Palīdzības lūdzēju skaits palielinās, līdzcilvēki nav vienaldzīgi

„Salīdzinot ar 2008. gada ekonomiskās krīzes laiku, šobrīd valsts un pašvaldību sociālās palīdzības tīkls ir plašāks un stiprāks, arī kā valsts krīzei esam gatavāki,” uzskata Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, tomēr piebilst, ka šajā tīklā aizvien ir caurumi, ko cenšas novērst sabiedriskā labuma organizācijas. Darba apjoms tām ir palielinājies, jo pieaudzis iedzīvotāju skaits, kam Covid-19 krīzes laikā vajadzīga palīdzība. Un līdzcilvēki atsaucas.
©depositphotos.com

Nepieciešami 350 000 eiro

„Pirmās divas nedēļas [kad valstī tika noteikta ārkārtas situācija] mēs novērojām ziedojumu samazinājumu, bet tas ir saprotams, jo katra diena nesa jaunas pārmaiņas, noteica arvien jaunus ierobežojumus un pieņēma jaunus lēmumus. Bet, tiklīdz mēs kā sabiedrība pielāgojāmies un apradām ar pandēmijas laika ierobežojumiem un situāciju valstī, ziedojumi atgriezās līdzšinējā apjomā, atsevišķām kategorijām tie ir pat palielinājušies,” informē Ziedot.lv vadītāja.

Šobrīd portālā Ziedot.lv ir 37 aktuālie projekti, gan atbalsts Covid-19 palīdzības programmai, gan atbalsts onkoloģijas pacientiem, smagi slimiem bērniem, gan dzīvnieku patversmēm, gan stipendijas trūcīgiem studentiem. Kopumā šobrīd aktuāla palīdzība ir 11 pieaugušajiem, 65 bērniem un 10 nevalstiskajām organizācijām. Lai palīdzētu visiem, kas lūguši palīdzību, ziedojumos jāpiesaista 350 tūkstoši eiro.

Lūdz atbalstu ikdienišķu lietu nodrošināšanā

Reaģējot uz sabiedrības vēlmi iesaistīties un līdzdarboties pandēmijas izraisītās krīzes seku mazināšanā, kā arī saņemot lūgumus risināt aktuālās sociālās problēmas, Ziedot.lv martā izveidoja Covid-19 palīdzības fondu. „Sākoties pandēmijai, līdzcilvēki visvairāk novērtēja mediķus, kuriem nebija iespējas pašizolēties, bet bija jāturpina strādāt un rūpēties par mūsu veselību. Lai atbalstītu mediķus un simboliski pateiktos par viņu darbu ārkārtas stāvoklī, piesaistījām ziedojumus labdarības organizācijas „Hospiss LV” iniciatīvai „Siltas maltītes mediķiem”. Par saziedotajiem līdzekļiem jau 71 dienu tiek nodrošināta silta bezmaksas maltīte neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem, Covid-19 laboratorijās strādājošajiem un uzņemšanas nodaļu mediķiem 9 pilsētās Latvijā. Kā otra aktuālākā vajadzība bija „Paēdušai Latvijai” pārtikas pakas ģimenēm, kuras pandēmijas izraisītās krīzes laikā zaudēja darbu vai kam strauji samazinājās ienākumi. Kopš 2020. gada 1. marta Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par 16 450 personām. Attiecīgi arī labdarības organizācijas izjūt, ka cilvēkiem nepieciešams atbalsts ikdienišķu lietu nodrošināšanā, pārtikai, komunāliem maksājumiem u.c. Piemēram, kultūras darbinieki, kuru nozare pilnībā apstājusies, cilvēki palikuši gan bez darba, gan jebkādiem ienākumiem. Mūsu nācija bez kultūras nevar pastāvēt, tādēļ mūsu gods ir palīdzēt arī šīs nozares cilvēkiem. Ar partneru atbalstu nedēļas laikā tika izveidota labdarības pop-up online televīzija „Dots devējam atdodas”, kurā ik vakaru 3h garumā uzstājās dažādi kultūras pārstāvji, aicinot atbalstīt citus, kuriem šajā laikā klājas grūti. Tika saziedoti 8000 eiro, un šobrīd vienreizējus pabalstus esam izmaksājuši jau pieciem kultūras nozares darbiniekiem,” teic R. Dimanta.

DARBA DAUDZ. „Gan „Ziedot.lv”, gan citu palīdzības organizāciju darba apjoms šajā laikā ir palielinājies, jo labdarības pamatprogrammām nākušas klāt krīzes vajadzības un palielinājies to iedzīvotāju loks, kam ir nepieciešams atbalsts,” norāda Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ar savu bēdu nav vieni

Tāpat pandēmijas ierobežojumi ietekmējuši smagi slimus bērnus. „Ierobežojot ārstniecības iestāžu pakalpojumus, bērniem ar kustību traucējumiem, kuriem rehabilitācija jāsaņem regulāri, tika liegta iespēja saņemt šos pakalpojumus. Lai bērniem saglabātu līdzšinējo progresu, ir iespējams iegādāties speciālus terapeitiskos kostīmus - „Mollii” jeb „Supervaroņu tērpi”, kas lietojami mājas apstākļos. Šie tērpi ir unikāli un ļoti efektīvi šādos apstākļos kā Covid-19 vai nākotnē, īpaši attālāku lauku bērniem, kuriem nav iespējas izbraukāt un saņemt rehabilitāciju iestādēs,” norāda Ziedot.lv vadītāja. Viena speciālā tērpa izmaksas ir 2200 eiro. Šī programma ir iesniegta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai, kas iniciatīvu apstiprinājusi un ikvienu privātpersonas ziedojumu dubultos. Ziedot iespējams portālā Ziedot.lv.

„Kopumā Covid-19 palīdzības fondā saziedoti jau 105 tūkstoši eiro, kas liecina par sabiedrības atsaucību krīzes laikā,” rezumē Ziedot.lv vadītāja.

Taču līdzcilvēki turpina sniegt atbalstu arī citiem grūtībās nonākušajiem, piemēram, onkoloģijas pacientiem, smagi slimu bērnu un dzīvnieku patversmju atbalstam. „Mūsu līdzcilvēki arī grūtos brīžos atbalsta citus, kurus piemeklējusi nelaime,” secina Rūta Dimanta.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā