Aktrisei Everitai Pjatai-Gertnerei aizraujošs izaicinājums

«Mājās mēs esam drošībā, katrs savā komforta zonā un pilnīgi citā pasaulē. Savukārt uz skatuves, lai rastos brīnums, mums sevi ir jāatkailina, un tas mūs padara trauslus un neaizsargātus. Tāpēc, ilgāku laiku sēžot mājās, ķermenis pie šī komforta pierod, un tam ir zināms šoks, kad atkal jākāpj uz skatuves,» atzīst Liepājas teātra aktrise Everita Pjata-Gertnere.
IEDOT PAREIZOS IMPULSUS. «Ilgāku laiku neesot uz skatuves, var piezagties sajūta, ka profesija ir aizmirsusies. Bet, protams, ķermenis ir apbrīnojams – atliek tikai tam iedot pareizos impulsus, un tas atkal visu atceras,» pēc dīkstāves mēneša atgriezusies teātra mēģinājumu zālē, priecīgi saka Liepājas teātra aktrise Everita Pjata-Gertnere ©Justīne GRINBERGA, Liepājas teātra publicitātes foto

Lai arī Liepājas teātrī izrāžu publiska izrādīšana nenotiek, turpinās darbs pie citiem projektiem, un svētdien, 31. maijā, mazo skatītāju un viņu vecāku vērtējumam tiks piedāvāta 1. sērija no dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces jaunā mini sēriju cikla par Puteklīti Patakoļako, kuras lomā iejūtas aktrise Everita Pjata-Gertnere. To veido aktieris un režisors Mārtiņš Kalita. Plānots nofilmēt aptuveni 20 sērijas, un tās būs iespējams vērot Liepājas teātra «Youtube» kanālā un mājaslapā.

FOTO: Justīne GRINBERGA

Teātra putekļu dzimtas atvase

Puteklīte Patakoļako ir senas teātra putekļu dzimtas atvase, kuras pārziņā ir virpuļošana teātra prožektoru gaismā un skatītāju degunu kņudināšana brīžos, kad tas vismazāk tiek gaidīts. Šobrīd, kad teātrī izrādes netiek rādītas un Puteklītes prātu pārņēmusi garlaicība, Patakoļako ir izlēmusi apciemot savus draugus - bērnu izrāžu tēlus - Putnubiedēkli, Resnīti, krustmāmiņu Kukurūzvālīti, lācēnu Mišku, Sniegbaltīti un rūķus un vēl daudzus citus. Draugi ir tie, kuri allaž palīdz atrisināt nebūšanas un sajusties omulīgāk, tāpēc ceļojumā pie saviem draugiem Patakoļako aicina līdzi arī skatītājus.

FOTO: Justīne GRINBERGA

«Ja kādam rodas jautājumi par Patakoļako vārdu, tad viss ir pavisam vienkārši. Kad Patakoļako piedzima, māmiņa viņu gribēja saukt par Patu, tētis par Koļu, vecmāmiņa, to izdzirdot, iesaucās: «Ko?!», un vectētiņš apmierināti pieņēma lēmumu: «Patakoļako»,» atklāj sižeta autore Rasa Bugavičute-Pēce.

Sērijām palīdz tapt arī Dainars Albužis, Milda Ziemane, Ēriks Gertners, Anna Kalita, pianists Normunds Kalniņš un Liepājas teātra aktieru kolektīvs.

Ļaus iegūt jaunas zināšanas

«Man pašai šis ir aizraujošs izaicinājums - meklēt sevī jaunas šķautnes un izteiksmes līdzekļus, kā sarunāties ar teātra skatītāju,» atzīst Puteklītes Patakoļako lomas atveidotāja Everita Pjata-Gertnere, sakot, ka pati filmēšanas pieredze viņai ir jauns un interesants piedzīvojums. «Daļai aktieru tuvāks ir darbs uz skatuves, daļai vairāk patīk filmēšanās process, jo tā ir atšķirīga pieredze. Es nevaru salīdzināt, mana filmēšanās pieredze nav pārāk liela. Esmu filmējušies tikai TV seriālā «Eņģeļu māja», bet - kopā ar Ģirtu Jakovļevu, kas, protams, bija brīnišķīgs piedzīvojums. Esmu bijusi arī uz pāris kastingiem, tas arī viss. Līdz ar to šis darbiņš arī man pašai ir vērtīga pieredze. Un kad vēl, ja ne tagad ‒ ārkārtējās situācijas laikā apgūt ko jaunu?» uzskata aktrise.

Viņa atklāj, ka Patakoļako, būdama optimistisks delveris, izmanto to, ka ir Puteklīte un var aizceļot jebkur, un zinātkāri dodas pie saviem draugiem - lai ne tikai satiktos, bet arī iegūtu jaunas zināšanas, apgūtu dažādus praktiskus darbiņus un izzinātu jaunas iespējas, kā sevi izklaidēt.

Sarunāsies ar mazo skatītāju

Everita domā, ka Puteklītes piedzīvojumi būs interesanti bērniem jau no trīs gadu vecuma un, iespējams, pat mazākiem. To apliecina tas, ka idejai par Patakoļako ar sajūsmu seko šai projektā iesaistīto vecāku bērni - gan režisora Mārtiņa Kalitas meitiņa Izabella un dēls Kristians, gan dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces dvīņi Rūdolfs un Sofija, kuri patiesībā to arī izdomāja - Patakoļako vispirms dzīvojusi viņu mājās un tikai tad nokļuvusi uz teātra skatuves.

FOTO: Justīne GRINBERGA

Aktrises dēliņam ir tikai divi gadiņi, tomēr Everita domā, ka arī Adrians būs jaunā mini sēriju cikla skatītājs. «Mājās skatāmies dažādus bērnu raidījumus, un viņam tie ļoti patīk, viņš vēro atvērtu muti. Ticu, ka Adrianam patiks arī Puteklītes piedzīvojumi. Bērnu raidījumi ļoti tieši sarunājas ar mazo skatītāju, un laikam tas mazos skatītājus arī piesaista, ka viņi tiek uzrunāti un jūtas tajā iesaistīti,» domā Adriana mamma, piebilstot, ka svētdien pirmizrādi abi skatīsies kopā.

«Kad tikai dzima ideja par Puteklītes Patakoļako iespējamo filmēšanu, domāju, šī projekta idejas autori to bija iztēlojušies «vienkāršāk», bet rezultātā katra sērija top ar lielu entuziasmu un izdomu, un mums visiem tas izvēršas par veselu pasākumu. Mēs ļoti nopietni tam pieejam, un tas nav nekāds ātrais variants,» uzsver galvenās lomas atveidotāja.

Skumst pēc skatītājiem

Liepājas teātra aktieri dīkstāvē bijuši labi ja nepilnu mēnesi. Jau praktiski no pirmās dienas, kad valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija, viņi par sevi atgādināja gan ar video sveicieniem teātra «Instagram» kontā, atbildot uz skatītāju iesūtītajiem jautājumiem, gan divas reizes mēnesī piedāvājot podkāstu «Pīpētavas sarunas», gan Liepājas radio piektdienu vakaros veidojot teātra raidījumus «Rietumu Radio» ēterā.

«Protams, mirklī, kad teātris tika slēgts, savu lomu nospēlēja cilvēciskais faktors - visi bijām satraukti, apjukuši un neziņā par nākotni. Lai arī Liepājā šo trauksmi nevarēja sajust fiziski, kopumā gaisotne bija diezgan paniska, haotiska un pat histēriska. Arī es vienā mirklī vairs nelasīju ziņas internetā... Un, lai gan mēs visi raudājām pēc teātra, vienlaikus visiem bija skaidrs, ka prioritāte tomēr ir veselība un dzīvība, un tas ņēma virsroku. Mēs pielāgojāmies. Un, lai cik savādi tas tagad izklausītos, es jau sāku pierast pie situācijas, un tagad, kad ir atsākušies mēģinājumi un notiek filmēšana, es jūtos pat ļoti noslogota un noteikti nesauktu to par dīkstāvi. Jā, teātris ir nelaimē, izrādes atceltas, ienākumu nav, bet aktieri nesēž rokas klēpī salikuši, bet uztur sevi formā - lai būtu gatavi, tikko atkal varēs tikties ar saviem skatītājiem. Darbiņš tikai palīdz novirzīt domas no esošās situācijas,» aktrise atzīstas. Viņa saka: brīžam ir sajūta kā vasarā, kad izrādes nav jāspēlē, jāpieslēdzas tikai jauniestudējumu gatavošanai un ir tas patīkamais satraukums, ka jau drīz viss atkal ies vaļā. Tikai atšķirība tāda, ka tagad nepamet neziņa - kad tad viss atsāksies?...

Ja esi tam radīts

«Aktierim ir ļoti svarīgi sevi uzturēt formā, tāpēc ir labi, ka mēģinājumu process ir atsācies. Jo, ilgāku laiku neesot uz skatuves, var piezagties sajūta, ka profesija ir aizmirsusies. Bet, protams, ķermenis ir apbrīnojams - atliek tikai tam iedot pareizos impulsus, un tas atkal visu atceras,» Everita neslēpj prieku, pēc dīkstāves mēneša atgriezusies teātra mēģinājumu zālē.

Viņa strādā pie režisores Māras Ķimeles, kura iestudē pazīstamā mūsdienu krievu dramaturga Ivana Viripajeva (45) lugu «Satraukums» («Волнение»). Tās pirmizrāde bija plānota 31. maijā, un tagad nav zināms, kad tā būs. «Režisorei ideja par šo iestudējumu jau bija izauklēta, tāpēc, lai tā nepārdegtu, viņa gribēja sākt strādāt jau tagad. Protams, līdz pirmizrādei vēl būs zināma pauze, tomēr viss nebūs jāsāk no nulles,» aktrise piebilst.

Pagājušajā pavasarī Everita atgriezās Liepājas teātrī pēc dekrēta atvaļinājuma - ar Aņas lomu Antona Čehova lugā «Ķiršu dārzs», ar ko Liepājas teātrī režijā debitēja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa. «Tā arī bija atgriešanās pēc milzīgas pauzes, bet es pamazām pieslēdzos un - viss atkal aizgāja. Ja esi tam radīts, tas nekur nepazūd,» sapratusi Liepājas teātra skatītāju mīlētā aktrise.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā