Daumants Kalniņš dziedās Imantam Kalniņam

«Koncerta ieraksts tukšā zālē nevar aizstāt dzīvo saikni ar skatītāju, tāpēc labi, ka mums ar Kasparu Zemīti nebūs jāsarunājas ar krēsliem. Tie gan būs tikai divdesmit skatītāji, un es pieļauju, ka «Lielā dzintara» lielajā zālē tas izskatīsies nedaudz spokaini. Cerams, skatītāji vismaz būs izsēdušies pa visu zāli, lai varam skatīties uz visām pusēm,» saka dziedātājs Daumants Kalniņš.
MUZIKĀLA DAUDZVEIDĪBA. Koncertuzvedumā «Kamēr vien gliemeži skrien» atspoguļota ne vien Imanta Kalniņa mūzikas dažādība, bet arī Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša muzikālā daudzveidība ©Publicitātes foto

Otrdien, 26. maijā, pulksten 19 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» ar koncertuzvedumu «Kamēr vēl gliemeži skrien» tiks svinēta komponista Imanta Kalniņa 79. dzimšanas diena.

Līdz daiļrades pirmsākumiem

Ievērojot visus drošības pasākumus, uz koncertu klātienē lielajā zālē pēc vairāk nekā divu mēnešu pauzes ir aicināti pirmie 20 klausītāji. Savukārt pārējiem komponista daiļrades cienītājiem uzvedumu būs iespēja vērot tiešraidē, esot pie saviem ekrāniem visā Latvijā un pasaulē.

Koncertuzveduma režisore Māra Ķimele kopā ar mūziķiem Daumantu Kalniņu un Kasparu Zemīti ir radījuši stāstu, kas aizsniedzas līdz pat komponista daiļrades pirmsākumiem, mūziķiem atskaņojot gan mazāk zināmas, gan klausītāju jau iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas. Turklāt režisore koncertuzvedumu veidojusi, atspoguļojot ne vien komponista mūzikas dažādību, bet arī atklājot Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša muzikālo daudzveidību.

Skaņdarbus programmai atlasīt palīdzējis komponists un diriģents Juris Vaivods. Koncertuzveduma tapšanā piedalījies arī pats Imants Kalniņš, daloties esejiskās pārdomās par laika ritējumu. Ar video palīdzību tās caurvijas koncertuzvedumam, skaņdarbu radīšanas laiku vienojot ar šodienu.

Būs nedaudz spokaini

«Koncertuzvedums «Kamēr vēl gliemeži skrien» savu pirmatskaņojumu piedzīvoja pirms četriem gadiem Mūzikas namā «Daile», atzīmējot Imanta Kalniņa 75. dzimšanas dienu. Tā mēs četrus gadus to turpinājām «svinēt» gan «Dailē», gan citviet Latvijā, un man ir liels prieks, ka to darīsim arī šogad - pirms Imanta Kalniņa lielā 80. jubilejas koncerta, kas nākamgad tiek plānots «Arēnā «Rīga»» un kura tapšanā jau iesaistījušies daudz radošu cilvēku. Skaidrs, ka izveidot vienotu programmu, lai aptvertu komponista daiļradi mūža garumā, nav vienkāršs uzdevums, un tas noteikti būs liels izaicinājums. Arī man ir izteikts piedāvājums tajā piedalīties, un es ar prieku to esmu pieņēmis,» atklāj Daumants Kalniņš, paužot cerību, ka nākamgad šāds koncerts būs iespējams.

«Bet šogad komponista dzimšanas dienā zālē būs divdesmit skatītāju, un es pieļauju, ka tas būs nedaudz spokaini. Protams, redzot, kas notiek pasaulē, tā ir sava veida alternatīva, īpaši jau tāpēc, ka mēs muzicēsim nevis muzicēšanas pēc, bet tādā veidā svinēsim Imanta Kalniņa dzimšanas dienu. Un tas ir ļoti jauki,» saka Daumants Kalniņš.

Viņš nespēj atminēties, kad saticies ar komponista daiļradi un pirmoreiz izpildījis kādu viņa dziesmu, bet padziļinātāk to apzinājis vēl pirms koncertprogrammas «Kamēr vien gliemeži skrien». Tas bija režisora un scenogrāfa Reiņa Suhanova veidotais koncertuzvedums «Dzejnieks un nāra» Mūzikas namā «Daile», kas tapa sadarbībā ar Latvijas Radio kora grupu un bija divu ģeniālu Imantu - komponista Imanta Kalniņa un dzejnieka Imanta Ziedoņa - satikšanās mākslā. Un Daumantam Kalniņam tajā bija uzticēta Dzejnieka loma.

«Strādājot pie koncertuzveduma «Kamēr vien gliemeži skrien», režisore Māra Ķimele aicināja Imantu Kalniņu piedalīties tā tapšanā, viņš arī piekrita, labprāt iesaistījās un veltīja tam daudz uzmanības. Arī pēc koncerta pirmatskaņojuma mums bija daudz ko pārspriest, bet pēc koncerta baznīcā Vecpiebalgā mēs sadzērām tubrālības. Neatceros, tas bija kompots vai kāds cits dzēriens, bet - jā, varu teikt, ka tagad esam pazīstami arī personīgi. Protams, ikdienā mēs nesatiekamies, mūsu ceļi biežāk krustojas uz ekrāna šajos koncertos, taču mēs vienmēr priecājamies par komponista klātbūtni tajos,» stāsta Daumants Kalniņš, pieļaujot, ka jubilārs ir aicināts būt klāt arī otrdien gaidāmajā koncertā «Lielajā dzintarā».

Taujāts, ko viņš gribētu jubilāram novēlēt, Daumants Kalniņš atteic, ka pirmkārt jau veselību un možu garu, lai var pilnvērtīgi baudīt sava mūža darba augļus. «Manuprāt, pēdējos gados, Saeimā vairs nekandidējot un medijos nerādoties, viņš dzīvo iekšēji ļoti harmonisku dzīvi. Un šo harmoniju saglabāt es viņam arī gribētu novēlēt. Protams, nezaudējot interesi radīt arī ko jaunu.»

Vajag sākt izkustēties

Dziedātājs neslēpj, ka viņš ir noilgojies pēc muzicēšanas un satikšanās ar skatītājiem, tāpēc, sagaidot vasaru, vēlas paturpināt tēmu, kas tika iesākta pagājušajā rudenī - tā bija koncertprogramma «Rudens (no)skaņojums», ar kuru dziedātājs aicināja skatītāju ievilkt rudenīgi dzestro gaisu, uz mirkli ļauties pārdomām un melanholijai, lai atkal dotos tālāk. Šajā pavasarī sadarbībā ar pianistu Romānu Vendiņu ir tapusi jauna programma «Vasaras noskaņojums», kas aicinās izbaudīt vasaras mirkļa burvību. Protams, ievērojot pasākumu apmeklētāju drošībai noteikto sanitāro protokolu, tie būs absolūti ekskluzīvi koncerti - tikai 23 skatītājiem, un tie tiek plānoti ļoti skaistās vietās, kurp līdz šim ierastā ikdienas skrējienā, iespējams, daudzi pat nenokļūtu.

«Pagaidām zināms, ka, sagaidot vasarsvētkus, 30. maijā aicināsim skatītājus uz Jaunpils pili, vasarsvētkos, 31. maijā, - uz Vecpiebalgu, Kārļa Skalbes «Saulrietiem», bet 13. jūnijā - uz Jaunmoku pils dārzu. Un, ja mums pašiem un skatītājiem šie koncerti patiks, iespējams, tos turpināsim arī citviet,» piebilst Daumants Kalniņš.

Mūziķis atklāj, ka «#paliecmājās» laikā arī pats ir uzrakstījis dažas jaunas dziesmas un ir sajūta, ka gribas tās arī atrādīt. «Pamazām vajag sākt izkustēties. Esmu noilgojies tieši pēc tikšanās mirkļa ar klausītāju un tā, kas šajā mirklī piedzimst - tā ir īpaša enerģija, un paši mirkļi mēdz būt ļoti īpaši. Tāpēc, izvēloties koncertu norises vietas, domāsim gan par to, lai viss atbilstu noteikumiem, gan par to, lai tās kaut ko stāstītu jau pašas par sevi un arī tādējādi radītu īpašu noskaņu,» stāsta Daumants Kalniņš, norādot, ka, visticamāk, tie nebūs lielie kultūras centri. Ir daudz skaistu vietu, kurās viņš pats vēl nav bijis, bet kuras ir kā radītas mazajam skatuves formātam. Un, viņaprāt, šis ir īstais brīdis tajās viesoties. «Lai nav tā, ka sēžu četrās sienās. Pēdējos divus mēnešus pavadot laiku ārpus Rīgas, esot daudz dabā, darbojoties ar āra darbiem un citiem saimnieciska rakstura darbiņiem vairāk nekā ar mūziku, publiski neesmu daudz parādījies. Tādēļ, lai gan sev, gan saviem klausītājiem atgādinātu, ka turpinu darboties arī radoši, vismaz nedēļas nogalēs darba cimdus nolikšu malā.»

Kopskats nav pozitīvs

Kāds ir dziedātāja šā brīža jeb «pavasara noskaņojums»? Viņš atzīst, ka to ir ļoti grūti definēt. «Ja no radošā skatpunkta, pietiekami darbīgs, jo ar domām par nākotni - top kaut kas jauns, paralēli apgūstot to, kas kādreiz varbūt ir palaists garām. Esmu izaicinājis gan sevi, gan kolēģus attālināti ierakstīt katram pašam savu partiju pavisam jaunai manis radītai dziesmai ar Knuta Skujenieka vārdiem, kas pavisam drīz būs noklausāma un, cerams, būs arī pirmais aizmetnis pavisam jaunai dziesmu programmai ar Knuta Skujenieka vārdiem, ko rudenī uz Dzejas dienām plānojam Mūzikas namā «Daile». Protams, ja situācija valstī to atļaus īstenot,» stāsta Daumants Kalniņš. Tāpat viņš izaicinājis sevi un savu dzīvesbiedri pašiem radīt arī šīs dziesmas videoklipu. «Tika iztīrīta šķūņaugša un ierīkota improvizēta lauku studija. Ļoti interesē, kas no tā visa sanāks,» dziedātājs nosaka, secinot, ka arī mākslas jomas pārstāvji šajā laikā apgūst ko jaunu.

«Bet no tā skatpunkta, kas saistīts ar valstiskiem lēmumiem šajā krīzes situācijā, kopskats nav tik pozitīvs. Diemžēl nepamet sajūta, ka lēmējvara un sabiedrība dzīvo divās dažādās pasaulēs,» atzīst populārais dziedātājs. «Es saprotu, ka likumu nevar pielāgot katram indivīdam atsevišķi, tomēr tas, ka lietas netiek skatītas pēc to būtības, bet tikai pēc pieņēmumiem un tiem sekojošiem lēmumiem un likumiem, kuri nereti pēc tam tiek atzīti par kļūdainiem vai nepilnīgiem, ir fakts. Nesen dzirdēju, šķiet, tas bija finanšu ministrs, kurš uz jautājumu, vai dīkstāves pabalsts ir veiksmīgi īstenots, atbildēja, ka sūdzības un kritikas pēdējā laikā esot krietni mazinājušās, tātad - jā, to varot saukt par izdevušos... Es gan gribētu teikt, ka daudzi no tiem, kuri godīgi maksāja nodokļus, vienkārši ir atmetuši ar roku, saprotot, ka ne uz ko var necerēt... Un pretēji tam, uz ko valsts ierēdņi vērš uzmanību, ka nākotnē visiem ar lielāku atbildību būtu jāizturas un jāseko līdzi savu sociālo iemaksu apmēram un nodokļu nomaksai kopumā, tie, kuri līdz šim to tiešām darīja, drīzāk domā: kāpēc nodokļus maksāt, ja tāda ir valsts atbilde krīzes brīdī...» uzsver Daumants Kalniņš. Viņš pieļauj iespēju, ka mūs vēl sagaida «brīnumi» jautājumā par atbalstu kultūras nozarei kopumā. «Tad jau redzēsim. Bet es esmu noskaņots optimistiski un, protams, cerot arī, ka situācija uzlabosies, turpināšu darboties tādos apstākļos un ierobežojumos, kādi tie attiecīgajā brīdī būs.»

*Biļetes uz tiešraides koncertu «Imanta Kalniņa dzimšanas diena» nopērkamas «bilesuparadize.lv». Tiešraide skatāma interneta vietnē «lielaisdzintars.lv».

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā