NRA iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 16. līdz 22. maijam

«TOP 10» notikumi kultūrā - ko vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt.
©Cirks.lv

1. Laikmeta noskaņa un brāļu Petrausku personiskie stāsti

Portālos «replay.lv» un «lsm.lv», kā arī VEF kultūras pils mājaslapā iespējams noskatīties/noklausīties starptautiski pazīstamo Latvijas mūziķu - brāļu Oskara (saksofonists) un Raimonda (pianists) Petrausku - koncertu.

«Kā mēs piepildām šo laiku, kamēr gaidām, jo - laiks ir apstājies... Apcere, gaidīšanas mūzika, ilgošanās un būšana kopā ar visiem. Mūsu izvēlētā mūzika sasaucas ar šo,» saka brāļi Oskars un Raimonds Petrauski.

Brāļu spilgtajā un daudzkrāsainajā koncertprogrammā skan Gijas Kančeli, Komitasa un Ērika Ešenvalda mūzika, līdzās mijoties latviešu tautas melodijām un mūslaiku simbolu Maikla Džeksona un «Līvu» mūzikas krāsām un ritmiem. «Klātesošs elements līdzās laikam ir daba un jūra kā nezināmā, neaptveramā simbols. Lai vai kā, bet «Pulkstenis iet», neatkarīgi no mums,» atgādina brāļi Petrauski.

Šobrīd, kad kultūru var baudīt tikai internetvidē, ir svarīgi, lai tajā varētu gūt iedvesmu un prieku. VEF kultūras pils aizsāktais kamermūzikas koncertu un sarunu cikls «Come Prima» augstā audiovizuālā ieraksta kvalitātē piedāvā izbaudīt iedvesmojošu mākslinieku muzicēšanu un viņu stāstus par spēlēto no VEF kultūras pils lielās zāles skatuves.

2. «Teātra.zip» īpašajā izlasē - «Brāļi Karamazovi»

11. maijā sākās un visu šo nedēļu notiek Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotais digitālais festivāls, ar kuru augstskola aizsāk savas 30. jubilejas svinības. Latvijas Televīzijas cikls «Teātris. zip» īpašajā izrāžu izlasē piedāvā noskatīties LKA studentu 1997. gada diplomdarba izrādes «Brāļi Karamazovi» ierakstu.

Pēc Fjodora Dostojevska romāna 1997. gada pavasarī tapušie «Brāļi Karamazovi» bija aktiera meistarības diplomdarbs, kura trīs daļas kopumā ilga septiņas stundas.

Izrādes režisors - Pēteris Krilovs. Scenogrāfs - Henrijs Preiss. Kostīmu māksliniece - Sandra Sila.

Lomās: Regnārs Vaivars, Ģirts Ēcis, Baiba Broka, Andris Keišs, Ivars Lūsis, Anita Sproģe, Andris Makovskis, Kaspars Znotiņš, Artūrs Skrastiņš, Gundega Ozolīte, Evija Kromule un Ģirts Rāviņš.

Projekta «Teātris.zip» redaktore un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska atceras: «Manas paaudzes spožāko aktieru kursa diplomdarbu «Brāļi Karamazovi» neiespējami aizmirst ne tikai tādēļ, ka noskatīšanās ilga visu dienu (septiņas stundas, ierakstā bez starpbrīžiem tās ir piecarpus). Ar visu to, es izrādi noskatījos trīs reizes (!), jo Karamazovu neiespējami sarežģītās, jaunu cilvēku eksaltācijā smagās attiecības dzima acu priekšā, nevis tika atspēlētas. Mazā telpa, tas, ka norise notika arī aiz loga, uzdrīkstēšanās runāt par lieliem jautājumiem un jūtu galējībām - tas viss radīja sajūtu, ka tev līdz ar nedaudzajiem izrādes skatītājiem ir ekskluzīva iespēja pieskarties brīnumam. Un katru redzēto reizi stāsts bija par kaut ko mazliet citu, priekšplānā izvirzoties citam varonim - vienvakar tas bija Ģirta Ēča intelektuālis Ivans, izmisis no dieva neesamības, citvakar Artūra Skrastiņa kaislīgais, trakais Dmitrijs, kura acis aizmigloja tieksme pēc Baibas Brokas Grušeņkas, trešajā vakarā - Regnāra Vaivara tikai šķietami rāmais, ticīgais, mīlestības pilnais Aļoša.»

3. Koncerts tikai 20 skatītājiem

Sestdien, 16. maijā, pulksten 19 kultūras telpā «3 māsas» Vecrīgā (Zirgu ielā 1‒3) gaidāms koncertsēriju cikla «MASA» pirmais koncerts, kas notiks ļoti piesardzīgi - tikai 20 cilvēkiem.

Pirmajā «MASā» piedalīsies trīs Baltijas atzītākie uzplaukstošie mākslinieki - post-teatrālais igauņu mūziķis Marts Avi, ekspresīvais dziesminieks Imants Daksis un avangardiski sirreālā Elizabete Balčus.

Marts Avi ir igauņu dziedātājs un mūzikas producents. Viņš rada nepieradinātas, futūriskas skaņu ainavas, bet dzīvās uzstāšanās ir pārsteigumu un teatrālu elementu pilnas performances.

Imants Daksis pazīstams kā unikāls dziesminieks ar ekspresīvu uzstāšanās manieri un vokāla daudzveidību, dziesmu skanējums variē starp folku, postpunku, psihedēlisko roku un romantiskām balādēm. Elizabete Balčus savās performancēs iekļauj flautas un vokāla cilpošanu, dažādus sintezatorus un sintezētas skaņas no īstiem augļiem un dārzeņiem, ievedot klausītājus psihedēliskā piedzīvojumā, kurā liela nozīme ir improvizācijai.

*Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas «EventBrite», biļete nodrošina ieeju pasākumā, kā arī nenumurētu sēdvietu. Biļetes pie ieejas netiks pārdotas. Lai parūpētos par skatītāju drošību, pasākumā būs pieejams roku dezinfekcijas līdzeklis.

4. Dziesmas un stāsti par Pašīzo Lāci

Sestdien, 16. maijā, pulksten 21 interneta tiešraidē no Liepājas kultūras nama «Wiktorija» notiks un plašajā pasaulē pie skatītājiem dosies īpašs Roberta Gobziņa un grupas «Resnie putni» koncerts «Dziesmas un stāsti par Pašīzo Lāci».

Tas būs sākums koncertu ciklam par jocīgajiem (pašīzajiem) pasaku zemes Lācijas iemītniekiem. Galvenie varoņi ir Lācis, Ezis, Vārna un Suns. Fonā veģetē arī Zivis un Sēnes. Vienīgie cilvēki, kas vēl dzīvo Pašīzo Lācijā, ir farmaceits Uldis un visādas Agnesītes. Dziesmas un stāstus par Pašīzo Lāci izspēlēs un izstāstīs mūziķi: Ivars Kalniņš (bungas), Norberts Skraucis (bass), Dāvis Mazurenko (ģitāra), Uldis Vanags (taustiņi), Lauris Amantovs (trombons, trompete un akordeons), Uldis Ziediņš (trombons) un Roberts Gobziņš (MC).

*Uz šo koncertu biļetes iespējams iegādāties www.bezrindas.lv. Kā notiks skatīšanās? Pēc apmaksas tiks nosūtīta biļete ar pasākuma skatīšanās adresi un individuālu pieejas kodu. Ar vienu biļeti pasākumu varēs skatīties vienā ierīcē. Skatīšanās iespējama viedtelefonos, datoros, planšetdatoros un viedtelevizoros.

5. Latvijā pirmais autokoncerts

Sestdien, 16. maijā, pulksten 19 Ādažu vidusskolas autostāvvietā notiks Latvijā pirmais «Autokoncerts», uz kuru aicina ģitārists Mārcis Auziņš.

Meklējot iespējas tikties ar saviem klausītājiem, Mārcis Auziņš kopā ar Ādažu novada pašvaldību un koncertu kompāniju «Forte Production» izveidojis projektu «Autokoncerts», kura pamatā ir pagājušā gadsimta sākumā Eiropā un 50.‒60. gados ASV populārā auto kino ideja.

«Ļoti novērtēju iespēju atkal kāpt uz skatuves un koncertēt, sniedzot šobrīd cilvēkiem tik ļoti nepieciešamo prieku un emocijas. Kontekstā ar esošo situāciju autokoncertzāle ir ideāls risinājums, kas ļauj baudīt koncertu, neizkāpjot no savas automašīnas intīmā un tajā pašā laikā drošā atmosfērā. Prieks, ka šī ideja piedzīvo renesansi koncertu veidolā, un ar nepacietību gaidu šo uzstāšanos,» saka Mārcis Auziņš.

*Koncerta ilgums būs viena stundas, tajā skanēs Mārča Auziņa solo programmās «Viens» un «Aizrautība» iepazītie skaņdarbi. Koncerta skaņa tiks nodrošināta katrā automašīnā individuāli ar īpaša tehniskā risinājuma palīdzību.

Koncerta vietā automašīnu ietilpība ir līdz 50 automašīnām, drošības apsvērumu dēļ no automašīnām izkāpt nedrīkstēs, vienā automašīnā drīkstēs atrasties tikai vienas mājsaimniecības pārstāvji, kuriem līdzi jābūt personu apliecinošiem dokumentiem. Koncerta teritorijā netiks izvietotas labierīcības vai kafejnīcas, visi uzbūves un tehniskā nodrošinājuma darbi tiks veikti ar maksimālu piesardzību, ievērojot drošības noteikumus, tos veiks minimāls darbinieku skaits. Kārtību koncerta vietā nodrošinās Ādažu pašvaldības policija un apsardzes kompānija. Pie iebraukšanas teritorijā būs jāuzrāda iebraukšanas kartes, tās varēs iegādāties tikai iepriekšpārdošanā («Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās), un to skaits būs ierobežots.

6. Pirmais dizaina tirgus tiešsaistē

Sestdien, 16. maijā, no pulksten 11 «Rīgas dizaina tirgus» «Facebook» profilā notiks pirmais dizaina tirgus onlainā.

Dizaina tirgus «pavasaris on-line» būs interaktīva tikšanās ar dizaineriem «dzīvajā», kopīgi smiekli, joki, jautājumi, radīšanas stāsti, konkursi un balvas.

Pasākuma moderatore būs Latvijas Dailes teātra aktrise Ieva Florence-Vīksne. Ikvienam būs iespēja iegādāties jaunās dizaineru kolekcijas ar piegādi mājās, aplūkot tās un uzdot jautājumus. Šeit un tagad!

7. Ikdienas dzīves parādības

Rīgas mazākajā galerijā, kas atrodas K. K. fon Stricka villas skatlogā, līdz pat jūlijam aplūkojama grafiķa Pauļa Liepas personālizstāde «kā sapnī».

Rīgas mazākajā galerijā, kas ir kvadratūras ziņā mazākā galerija Rīgā, notiekošās izstādes skatāmas vienīgi no Aristida Briāna ielas. Pauļa Liepas izstāde ir aplūkojama 24 stundas diennaktī. Turklāt, to apmeklējot, iespējams brīvi ievērot divu metru distanci.

Paulim Liepam raksturīgais konceptuālais izteiksmes veids un simbolu valoda pārtapusi vizuāli monolītā koka kluču konstrukcijā, kas izstādes norises laikā tiek pārkārtota, tā veidojot dažādas zīmju un attēlu kombinācijas. Mainīgā mākslas darba kompozīcija un tās pārtapšana ir atkarīga vienīgi no laikapstākļiem un paša autora garastāvokļa. Paulis Liepa par savu darbu saka: «Ja nu izdodas sarīmēt stāstu no savstarpēji nesaistītām frāzēm un priekšmetiem, varbūt tikai sajūtu, tikai vārdus no aizmirstām sarunām aizmirstās virtuvēs, varbūt to pašu pusdienlaika sapni, kurā es biju viens pats uz pasaules un jūs visi slēpāties.»

8. Pavasarīgi gaišas noskaņas mūzika

Pirmdien, 20. maijā, pulksten 18 Latvijas Radio 3 ēterā un «Facebook» video tiešraidē gaidāms izcilā pianista Vestarda Šimkus solokoncerts «Viens pats studijā».

«Koncerta programmā būs pavasarīgi gaišas noskaņas mūzika, kādu es pats parasti mēdzu klausīties šajā dabas atmodas laikā,» saka Vestards Šimkus, atklājot, ka tās būs romantiskas klavierminiatūras, kuras tapušas 19. un 20. gadsmita mijā - septiņi Edvarda Grīga liriskie skaņdarbi, Sergeja Rahmaņinova «Ceriņi», dienvidnieciski temperamentīgais Enrikes Granadosa «Spāņu kapričo», liegas melodijas un neticami virtuozas faktūras apvienojums Fēliksa Blūmenfelda «Etīdē kreisajai rokai», kā arī latviešu komponistu mūzika - Jāzepa Vītola sapņainais divu klavierdarbu cikls «Mēness gaismā», kurā viens no skaņdarbiem ir slavenā «Viļņu dziesma» un Jāņa Mediņa populārā «Sestā daina». Koncertu vadīs pats Vestards Šimkus, kurš, kā zināms, ir lielisks stāstnieks un allaž pamatīgi iedziļinās izvēlētajā repertuārā.

9. Aktieru darinājumu labdarības izsole

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris (RKT) sadarbībā ar galeriju un izsoļu namu «Birkenfelds» uzsācis aktieru pašu darinātu priekšmetu un mākslas darbu tiešsaistes labdarības izsoli.

Labdarības izsolē «Teātris iedvesmo - rūpēs par dzīvniekiem!», kas notiks līdz 24. maijam, iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti biedrībai «Palīdzēsim dzīvniekiem» bez pajumtes un gādības palikušo dzīvnieku uzturēšanai un barībai.

Labdarības izsolē tiek izsolīti priekšmeti, kurus darinājuši ar radošiem hobijiem apveltīti aktieri un citi teātra darbinieki. Starp piedāvājumiem ir «romantiskais brančs» septembrī divām personām RKT un saruna ar aktieriem Jūliju Berngardti un Maksimu Buselu. Tāpat ir iespējams iegādāties lelles, priekšmemtus no koka, bet aktrise Veronika Plotņikova izsolē piedāvā pašdarinātu attīstošo albumu bērniem.

*Solīšana pieejama tiešsaistes režīmā no 11. maija pulksten 9, iepriekš reģistrējoties: (https://www.birkenfelds.lv/lv/registracija-izsolei-autorizacija).

Izsole noslēgsies 24. maijā, izsoles darbi tiks izsolīti laikā no pulksten 15 līdz 18.25.

Izsoles priekšmetu katalogs apskatāms: (https://www.birkenfelds.lv/lv/izsoles/labdaribas-izsole-11-05-24-05-2020).

10. Izstāde ekskursija «Brīnuma skartie»

Ceturtdien, 21. maijā, pulksten 19 Rīgas cirkā gaidāma teātra trupas «Kvadrifrons» rīkotā izrāde ekskursija «Brīnuma skartie».

Izrāde ekskursija «Brīnuma skartie» ir skatītāju iekļaujošs iestudējums, kas piedzīvojams individuāli - audiogida vadībā latviešu, angļu vai krievu valodā (pēc izvēles). Šajā izrādē pats cirka nams stāsta savu dzīvesstāstu, iepazīstinot ar cilvēkiem un notikumiem, kas sastapti 130 gadus garajā ēkas mūžā, ļaujot ieskatīties noslēpumos un dažādajās telpās aiz priekškara, kur tiek gatavoti brīnumi manēžai: prieks, enerģija, centīgais darbs līdz tulznām un liela atbildība, bailes, koncentrēšanās un patīkams satraukums - visas šīs sajūtas tiks iepazītas un izdzīvotas spraigajā ekspedīcijā uz cirka sirdi. Izrādes ekskursijas skaņu ainavas radījis komponists Jēkabs Nīmanis. Vēsturiskās telpas citā veidolā interpretē mākslinieki Jānis Sniķers, Austra Hauks un Rūdolfs Baltiņš.

*Biļetes iespējams iegādāties www.bezrindas.lv. Izrādi iesaka apmeklēt no 14 gadu vecuma.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā