Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Aktrise Rubule: Šī man ir piepildīta sezona

© Jānis Buls

«Šī man ir diezgan piepildīta sezona, un es esmu priecīga, ka ir ko darīt – nav laika domāt visādas muļķības,» saka Dailes teātra aktrise Sarmīte Rubule. Viņai rīt dubultsvētki – pirmizrāde un dzimšanas diena!

G. Flobēra melodrāmā Bovarī kundze, ko Dailes teātra lielajā zālē iestudējis lietuviešu režisors Rolands Atkočūns, Sarmītei Rubulei uzticēta Omē kundzes loma. «Izskatās, ka šī būs ļoti, ļoti izdevusies izrāde. Katrā ziņā mēs darām maksimālo, lai tā izdotos, un ļoti ceram, ka tai būs ilgs mūžs,» mirkli pirms pirmizrādes priekškara atvēršanās cerīga ir rītdienas gaviļniece. «Jā, šogad iekritis, ka pirmizrāde ir manā dzimšanas dienā, un es priecājos, ka tā! Bet es nedomāju, ka to kā īpaši svinēšu – diena paies darbā, būs pirmizrādes satraukums, un gan jau dienas gaitā atnāks arī svētku sajūta. Ceru, ka uz pirmizrādi atnāks draugi, pēc tam teātrī būs bankets – jā, teātris man šogad uzsauc ballīti, nebūs jāsatraucas, ko likt galdā!» priecīgi stāsta Sarmīte Rubule, piebilstot, ka diemžēl ģimene netiek uz pirmizrādi. «Bet nekas – atbrauks uz nākamo, un atkal būs iemesls svinībām! Katru dienu jau var atrast kādu mazu prieku, ko pasvinēt, nav jau tāpēc jāgaida tikai tā diena, kad esmu nākusi pasaulē,» aktrise uzskata.

Bet nākusi pasaulē viņa ir starp diviem ļoti nozīmīgiem mūsu valsts svētkiem – Lāčplēša dienu un neatkarīgas Latvijas valsts proklamēšanas dienu. «Daudzi cilvēki, kas ir man apkārt, ir garā stipri. Un man patiešām ir sajūta, ka tas ir tā ļoti īpaši, ka dzīvojam Latvijā. Galvenais – saglabāt šo patriotismu un nezaudēt dūšu!» aktrise novēl mums ikvienam. Viņa gan neslēpj, ka pati ir pieļāvusi domas par prombraukšanu. «Strādājot teātrī, dažādas domas nāk galvā, arī par to, ka vajadzētu mainīt profesiju... Mani kolēģi jau smej, ka katru gadu saku: šī ir pēdējā sezona, bet – paiet vasara, un kling klang atkal esmu klāt. Smejies vai raudi – pa teātri vien, pa teātri vien...» aktrise pati par sevi mazliet ironizē un atzīstas, ka ir diezgan pretrunīgas dabas cilvēks, joprojām sevis meklējumos. «Tā jau vienmēr liekas, ka ir labi tur, kur mūsu nav. Bet ir jāmācās novērtēt to, kas ir, kur esam. Starp citu, par to ir arī jaunā izrāde.»

Sarmīte Rubule priecīgi stāsta, ka šī sezona ir viņas atgriešanās uz lielās skatuves. Pēc Bovarī kundzes aktrisei būs lomas arī pārējās šīs sezonas lielās zāles izrādēs – M. Gorkija drāmā Saules bērni, K. Kīzija drāmā Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu un R. Kūnija un M. Kūnija komēdijā Reāli sliktie puiši.

Ko aktrisei novēlēt dzimšanas dienā? «Sauli sirdī!» ne mirkli nedomājot, nosaka rītdienas jubilāre. «Kāda mana kolēģe teica, ka man vairāk vajag smaidīt – lai lūpu kaktiņi nav uz leju. To pati sev novēlu!» Sarmīte Rubule mīļi pasmaida un gan sev, gan mums visiem novēl: lai kādas grūtības dzīve piespēlētu, galvenais ir nepagurt, nesakņupt un par spīti visam saglabāt gaišu smaidu!