"Koncerti Z studijā": labāk forša kopija nekā štruntīgs oriģināls

14. novembrī, Latvijas Televīzijas (LTV) un arī Replay.lv ēterā bija skatāms otrais koncerts rudens ciklā “Koncerts Z studijā” – šoreiz uzstājās grupa “Triānas parks”. Šis cikls tika aizsākts pirmās koronizācijas laikā pavasarī un guva itin labas publikas atsauksmes. Bet – aizsākts, atsākts vai… aizlienēts?
Sestdien varēja vērot, kā krāsainā un atraktīvā Agnese Rakovska ar grupu “Triānas parks” iejutās melnbaltajā, tas ir, tukšajā Z studijā, lai sniegtu koncertu neklātienē esošajiem klausītājiem ©Elizabete Džeina Rubene

Rudens latvju bāleliņus aplaimojis ar jauniem ierobežojumiem kultūras un izklaides pasākumu apmeklētājiem, dalībniekiem un organizatoriem, tādēļ LTV nolēmuši turpināt pavasarī uzsākto ciklu “Koncerts Z studijā”, tā, citējot LTV, “piedāvājot skatītājiem pozitīvu un kvalitatīvu oriģinālsaturu un ļaujot attālināti sastapt iemīļotākos Latvijas mūziķus”. Kā pirmā šajā sezonā pirms nedēļas Z studijā uzstājās spridzeklīgā Aija Andrejeva, bet tagad kārta pienākusi ne mazāk kustīgās Agneses Rakovskas “triāņiem”. Saprotams, ka paši mūziķi ir priecīgi par jebkuru iespēju šajā burtiskā un arī pārnestā nozīmē slimajā gadā atrādīties saviem klausītājiem, lai arī šādā jokainā koncertā nākas iekustināt tukšajā zālē neesošos klausītājus vai pie kameru statīviem esošos operatorus... Tāpat saprotams, ka pret šiem koncertiem nekādu iebildumu nav skatītājiem, kuriem, pateicoties valdības rūpēm par viņu veselību, sestdienas vakaros pat nav, kur aiziet paēst, par tādām izvirtībām kā “dzīvo” koncertu klausīšanos, kaut sēžot automašīnās vai ar 222 metru distanci vienam no otra, nemaz nerunājot. Viss būtu labi, tikai viena nianse - kāpēc tieši “Koncerts Z studijā”?

Par šo niansi jau aprīlī sociālajos tīklos norādīja režisors Jānis Rušenieks. Un ne bez pamata. “1987. gada janvārī Latvijas Televīzijas studijā pēc garām cīņām ‒ to drīkst, to nedrīkst ‒ filmējām pirmo šāda nosaukuma cikla koncertu ar grupas “Remix” piedalīšanos. Tad tā bija novitāte ‒ Zaķusalā, televīzijas studijā, grupa spēlēja “dzīvo” koncertu, kurš tika fiksēts un pēc tam demonstrēts ēterā. Ar šo zīmolu tapa vesela virkne unikālu koncertu, no kuriem daļa joprojām tiek demonstrēti LTV programmā (pārsvarā kā ētera laika “aizbāšana” vēlās vakara stundās vai dziļi naktī). Nosaukums “Koncerts Z studijā” bija kā firmas zīme, jo tika garantēta kvalitāte,” atgādina režisors. “Ieraugot šādu raidījuma nosaukumu, skatījos, kurš no manis režisētajiem koncertierakstiem tad tiks rādīts - “Remix”, “Opus”, “Līvi”, “Jumprava”, “Bumerangs”, Žoržs Siksna, “Akacis”? Taču ‒ neviens no tiem. Sastapos ar kārtējo gara un izpausmes analfabētismu, savā ziņā jaunu ideju nosaukumu veidošanā nabadzību,” turpina Jānis Rušenieks, savā vēstījumā tālāk apcerot LTV darbā pieņemto ļaužu nihilismu pret ētikas principiem un autortiesībām. “Jāgaida, kad LTV parādīsies “jauns” “Dialogs” vai “Labvakar”, “jaunas” “Zīmes”, “jauna” “Mozaīka”, “Varavīksne” vai “Skabarga”, jo “Koncerts Z studijā” jau ir!” ironizē režisors.

Lai nu paliek veļas mazgāšana un autortiesību piesaukšana (jādomā, ka LTV tomēr ir tiesības tās telpās esošā studijā tapušu koncertierakstu saukt par tās telpās esošā studijā tapušu koncertierakstu), lai paliek apelēšana pie kvalitātes (vismaz ar režijas neprofesionāļa aci šajos laikos safilmētie koncerti nemaz neliekas peļami, arī līdz šim aicinātie mūziķi ir sava veida 21. gadsimta latvju populārās mūzikas spogulis), taču norādes uz zīmola neaizskaramību nav apstrīdamas. Iespējams, ka nosaukums “Koncerts Z studijā” atdzima tajās nieka trīs dienās, kas pagāja no brīža, kad radusies šāda ideja, līdz pirmajam koncertam ‒ par šādu idejas ģenerācijas tempu raidījumā “Rīta Panorāma” (6.11.2020.) informēja LTV programmu direktore Rita Ruduša ‒, tad nu saprotams, ka ātrumā nebija līdz tam, lai izdomātu citu raidījuma nosaukumu, kas tikpat labi varēja būt “Koncerts LTV studijā”. Taču - ja nu tiešām kādam LTV apcirkņos nesagribēsies daudz domāt un tiks reanimēts, piemēram, raidījums “Labvakar”, šoreiz autortiesību enkuram un jauniešu auditorijas iekārdināšanai piepulcinot grupas “Instrumenti” līderi Jāni Šipkēvicu?

No otras puses - viss plūst, viss mainās, dzīve rit savu gaitu. Labāk forša kopija nekā štruntīgs oriģināls. Piemēram, nesalīdzināmi lielāks prieks būtu humora nišā redzēt kādu “TV Pirts” atlējumu (lai Leonam Krivānam vieglas smiltis) vai Žaņa Ezīša un Mirdzas Ramanes radītā Hugo Diega jaunus piedzīvojumus, nekā vērot komiķa (?) Jāņa Skuteļa veikto jēdziena par humoru piesmiešanu savā ārprātīgi draņķīgajā seriālā “Nopietni?”. Pandēmijas laiku “Koncerts Z studijā” patīk gan šeit mītošajiem mūzikas mīļotājiem, gan arī latviešu diasporai ārzemēs, kuri nodrošina daudzos skatījumus, pieslēdzoties raidījumam ar “Facebook” lietotnes palīdzību. Vismaz kāds muzikāls prieciņš šajā drūmajā laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā