Ministru kungi, vai esat gatavi maksāt⁉

Latvijas Tieslietu ministrijas dziļumos briest grozījumi, kas ļaus saukt pie administratīvās atbildības visus tos, kuri pārkāpj epidemioloģiskās drošības prasības. Gatavojas bargi sodīt ar rubli (precīzāk, eiro) īpaši tos covid skeptiķus, kuri atsakās nēsāt maskas sabiedriskās vietās. Naudas soda apmērs vēl nav skaidrs, bet ministre Viņķele deva mājienu, ka tas varētu sasniegt 200‒300 eiro.

Patiešām gribas ticēt, ka Tieslietu ministrija (ar sirsnīgu Veselības ministrijas atbalstu) būs konsekventa un jaunajos grozījumos paredzēs sodu tostarp arī valsts institūcijām par nespēju nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar visu nepieciešamo, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības.

Un pirmais pretendents uz šādu naudas sodu ir Latvijas Ministru kabinets! Vēl šī gada pavasarī pirmā koronavīrusa viļņa laikā mūsu valdība nolēma nodrošināt bezmaksas atkārtoti lietojamas aizsargmaskas aptuveni 200 000 iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem. Ir pagājuši gandrīz seši mēneši, pienācis otrais koronavīrusa vilnis, bet Ministru kabineta lēmums vēl nav izpildīts! ️

Tā kā valdība šo lēmumu pieņēma kolektīvi, tad uzskatu, ka ministri varētu samesties soda naudas maksāšanai. Vai arī Krišjānis Kariņš personīgi varētu “uzsaukt”: viņš tomēr ir Ministru kabineta vadītājs. Atliek tikai noteikt soda apmēru.

Otra pretendente uz naudas sodu, bez šaubām, ir izglītības ministre Ilga Šuplinska. Pirms pāris dienām ministres kundze bija spiesta atzīt, ka kavējas ierīču iegāde skolām un izglītības kanāla “Tava klase” satura izstrāde. Tikai par kādiem pieciem mēnešiem ... Ilga Šuplinska arī brīdināja, ka plānots (!) samazināt prasības skolēnu viedierīču iegādei, jo piedāvātā cena ir ļoti augsta. Nudien, ir īstais laiks sākt kaut ko plānot, ņemot vērā faktu, ka 7.‒12. klašu skolēniem no 26. oktobra jāsāk attālinātā apmācība! Starp citu, pēc situācijas uz augusta beigām tikai trešdaļai (!) skolēnu bija tehniskais nodrošinājums attālinātām mācībām.

Un jau pavisam drīz ministru ‒ pārkāpēju plejādei var pievienoties arī politiskās partijas. Piemēram, koalīcijas dalībniece “Visu Latvijai!”-TB / LNNK, kas, neskatoties uz straujo saslimušo skaita pieaugumu, aicina savus atbalstītājus reģistrēties lāpu gājienam 18. novembrī. Te ir divi varianti: vai nu nacionālisti ir pārliecināti, ka viņu gājienā ieradīsies ne vairāk kā 300 cilvēku, vai arī nacionālistiem ir vienalga, cik daudz “īsto Latvijas patriotu” tā rezultātā nomirs vai saslims.

Bordāna kungs, jums taču nenodrebēs roka, izrakstot naudas sodu saviem koalīcijas partneriem, vai ne?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā