Kašķis smalkajās aprindās: Reirs prettiesiski sodījis Jaunzemi

Administratīvā rajona tiesa ir apmierinājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes pieteikumu, atzīstot par prettiesisku un atceļamu finanšu ministra Jāņa Reira (JV) pērnā gada 30. oktobra lēmumu, ar kuru Jaunzemei piemērots disciplinārsods – rājiens.
©F64

Lietas būtība bija tāda, ka Jaunzeme nebija rosinājusi disciplinārlietu pret VID amatpersonu par to, ka viņa 2019. gadā sarīkojusi darba sanāksmi attālināti, nevis klātienē. VID ģenerāldirektore, nepiekrizdama piemērotajam sodam, vērsās tiesā. Tiesa uzskatīja, ka Jaunzemes rīcība bija situācijai atbilstoša un saskanēja ar amatpersonai piešķirtām pilnvarām racionāli izvērtēt disciplinārlietas ierosināšanas lietderību. Galu galā, kāda ministram tur būtu daļa, kā VID priekšniece nodrošina, lai viņas kantoris strādā. Problēma ir mazliet citur - kaut kādu iemeslu dēļ Reiram netīk Jaunzeme, un šī netīksme ir abpusēja.

2019. gada augustā kovida pandēmija vēl nebija sākusies, tāpēc attālināta sanāksme nebija saistīta ar bailēm no vīrusa, taču starplaikā Reira uzliktais sods Jaunzemei tagad izskatās komiski. Ne tikai valdība, bet arī parlaments strādā attālināti, nenieka nebēdājot, ka tas neatbilst Saeimas kārtības ruļļa normām, kur par skaipiem, vatsapiem un tamlīdzīgiem 21. gadsimta jaunumiem nekas nav sacīts. Kārtības rullī ir “tribīne” un “sēžu zāle”, taču Saeima nav vīžojusi veikt kādus grozījumus, lai piemērotu savu darbu modernajam laikmetam, līdz ar to tās darbība jau kopš pirmās attālinātā režīma dienas pēc būtības ir pretlikumīga. Taču, ja uz to piever acis un Saeimas kārtības rullī rakstīto interpretē, pievelkot aiz matiem, tad viss ir kārtībā. Bet tas ir cits stāsts. Acīmredzot Jaunzemes gadījumā nav kāda “VID kārtības ruļļa”, kuru viņa būtu pārkāpusi.

Administratīvā rajona tiesa nestrādā par velti - tai bija jāiedziļinās visādos papīros, jāpatērē cilvēklaiks, elektrība, ūdens un apkure, lai izspriestu, kuram taisnība - Reiram vai Jaunzemei. Šajā laikā varbūt aizkavējās kādas patiešām svarīgas, cilvēkiem vajadzīgas lietas izskatīšana. Taču neba nu Reirs no savas kabatas apmaksās tiesas izdevumus. Vispār jau ir tā, ka tiesa ir atzinusi viņa lēmumu par prettiesisku.

Kur tas der, ka ministrs rīkojas prettiesiski? Šādam ministram būtu jāatkāpjas.

Taču diezin vai Reiram atkāpšanās pat prātā ir ienākusi. Skaidrs, ka mobings un bosings ar Jaunzemi turpināsies, un nav īsti normāli, ka tāds svarīgs kungs kā ministrs kašķējas ar tādu svarīgu kundzi kā VID vadītāja. Šādas kaislības var novest pie tā, ka abiem neatliek laika tiešajiem darba pienākumiem.

Diezin vai par šo tēmu kas būs sakāms premjeram Krišjānim Kariņam (JV), jo viņam šodien sākas ļoti lielas problēmas. Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ir nomainījis partiju un kļuvis par Nacionālās apvienības (NA) kadru. Līdz ar to NA tagad ir neproporcionāli daudz ministru, kas nepatīk Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP). JKP tagad pārbaudīs, cik ļengana ļerpata ir Kariņš - protams, koalīcijas līgums vairs nav spēkā (atzīstams par iesaldētu), Kariņš Vitenberga demisiju nav pieprasījis. Kariņam vajadzētu JKP atsēdināt un parādīt, kam ir teikšana, taču JKP centīsies atsēdināt Kariņu. Iespējama pat šantāža - draudi iet projām no valdības, kas varbūt pirms pašvaldību vēlēšanām varētu būt pat populāri.

Tas būtu jautri, ja nebūtu traģiski. Kamēr koalīcija taisa ērmīgas rokādes, cilvēki turpina sirgt un mirt. Veselīgais Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par”) atkal ir piemānījis cilvēkus, kuri cerēja maija brīvdienās pastāvēt rindā un dabūt vakcīnu. Vakcīnu trūkst un vakcīnu ir ļoti daudz vienlaikus, bet cilvēki stāv kaut kādā nesaprotamā digitālā rindā un gaida, kad par viņiem atcerēsies un aicinās uz šprici. Latvijas valdība ar pirmo devu dabūjušajiem 14% iedzīvotāju arī pēc svētkiem turpina stāvēt uz pjedestāla kā otra vistizlākā, vismazspējīgākā Eiropas Savienībā. Cik vāji ir vakcinēšanas rezultāti, tikpat vāja būs Latvijas ekonomiskā konkurētspēja tuvā un tālā nākotnē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā