Divi pretēji Pavļuti televizorā

“Šonedēļ ir vakcīnu deficīts. Nepilni 30 tūkstoši ir sistēmā, kas ir saplānoti šai nedēļai, visticamāk. Un tas nav, ka kāds pietur vai sēž. Tās tiks savakcinētas šonedēļ,” sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) 13. aprīļa valdības sēdē. “Jūs varat man neticēt. Jūs dzīvojat dažbrīd citā realitātē, kolēģi! Jums ir sajūta, ka vakcīnu ir mežonīgi daudz. Es jums mēģinu pateikt – mums centrālajā noliktavā vakcīnu nav!”
©Ekrānšāviņš

Jau pēc divām dienām, 15. aprīļa LTV raidījumā “Panorāma”, stāstot par vakcinācijas centru atvēršanu brīvdienās, D. Pavļuts teica, ka Latvijā Lieldienās ir palikušas pāri “AstraZeneca” vakcīnas, kuras kopš tā laika nav izvakcinētas.

Tāpat D. Pavļuts 13. aprīļa valdības sēdē skaidroja, ka veselības sistēmā nav vienota instrumenta vai rīka, kas ļautu sekot līdzi vakcīnu atlikumiem. Tāpēc vienīgā iespēja ir veikt telefonisku aptauju. Un tāda arī bijusi iepriekšējās nedēļas beigās, kad tika apzvanīti ģimenes ārsti. Ministrs solīja veikt atkārtotu telefonisku aptauju, lai pārliecinātos par rezultātu pareizību.

Savukārt Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis LTV raidījumā “Panorāma” dienu vēlāk skaidroja, ka Veselības ministrijas speciālisti ik dienas redz informāciju par to, cik daudz vakcīnu ir aizvests katram vakcinācijas punktam un cik daudz vakcīnu katrs vakcinācijas punkts ir izlietojis. “Šīs starpības ir redzamas katram vakcinācijas kabinetam,” sacīja I. Dūrītis.

Taču nesteigsimies no šiem Pavļuta izteikumiem taisīt kādus secinājumus un pārmest ministram melošanu. Jo ministri nekad nemelo! Katrā ziņā tik godīgs, progresīvs politiķis kā Pavļuts to nekad nedara. Te, visticamāk, runa ir par ko citu. Latvijā jau sen pastāv nevis viena, bet divas un dažbrīd pat vairākas realitātes. Un, kā to jau sen atklājis Alberts Einšteins, Pavļuta enerģija ir vienāda ar vakcīnu masu, kas reizināta ar gaismas ātruma kvadrātu. Tā kā vakcinācijas tempi Latvijā pašlaik jau ir sasnieguši gaismas ātrumu, un 17. aprīlī pirmo vakcīnas devu attiecībā pret visiem valsts iedzīvotājiem bija saņēmuši jau 9,46% cilvēku, ir tikai normāli, ka ministrs spēj atrasties divās dažādās vietās vienlaikus vai ar divu dienu atstarpi sniegt absolūti pretēju informāciju.

Vispār jau uz visu valdību, ne tikai uz Pavļutu, pašlaik vairs nedarbojas gravitācija, bet laiktelpas izliekums. Tāpēc, vērojot valdības darbu no malas, var šķist, ka tā runā visādus murgus, pieņem neloģiskus, konkurenci kropļojošus lēmumus par tirdzniecības ierobežojumiem. Taču viss ir kārtībā un pareizi - 7000 kvadrātmetri tirdzniecības centros jāreizina ar koronavīrusu skaitu, no kā izriet, ka, jo lielāka tirdzniecības centra telpa, jo bīstamāk šajā telpā izplatās koronavīrusi. Tāpēc drošāki ir mazie veikali, bet vēl drošāk ir braukt saspiestiem kā siļķēm autobusos un trolejbusos, jo, kad cilvēks ir saspiests, viņš nevar paelpot, tāpēc nevar ieelpot vīrusu.

Spēja gandrīz vienlaikus runāt pretējas lietas ir skaidrojuma arī tā, ka gan Pavļutam, gan daudziem citiem valdības locekļiem ir dubultnieki - nav jāuzskata, ka tas Pavļuts, kurš runāja 13. aprīlī, ir tas pats, kurš 15. aprīlī. Viņi tikai izskatās līdzīgi - abiem ir vienādi neskūtas bārdiņas un vienādas brilles, taču pavērojiet viņus uzmanīgāk! Nevar taču būt, ka trīs dienas neskūti rugāji ir tieši tikpat gari arī piektajā dienā.

Bet parlamentārā sekretāra Dūrīša izteikumos, kas apgāž Pavļuta teikto, vispār nevajadzētu klausīties. Tur, iespējams, ir pastrādājuši Krievijas hakeri, kas pielikuši amatpersonas kustīgajam attēlam skaņu, jo viņš neko nemaz nav teicis. Sen skaidrs, ka ar 15 miljoniem eiro, kas jau ir izlietoti e-veselības sistēmas izveidei, ir par maz. Tāpēc valdība ir lēmusi izlietot vēl 1,45 miljonus eiro no neparedzētiem līdzekļiem, lai tiktu izveidoti Vakcinācijas projekta biroja IT risinājumi. Kamēr šī nauda nebūs apgūta, arī nekāda vakcinācija nedrīkst beigties. Tā kā ģimenes ārsti savos kabinetos uz datoru ekrāniem uzklāj gaumīgas tautiski izrakstītas sedziņas, bet visus savus savakcinētos raksta blociņos, ministram nākas viņiem zvanīt vai arī apbraukāt viņu prakses vietas zirgu pajūgā. Citādā veidā bez IT risinājumiem informāciju iegūt nav iespējams.

Vienai daļai sabiedrības ir kaut kāda nekrietna tieksme visādi kritizēt valdību - tviterī, feisbukā un anonīmos komentāros. Taču nevajag tā darīt! Valdība par mums rūpējas un dara visu pareizi, lai ierobežotu kovidu un plauktu ekonomika. Uz valdības darbiem ir nepareizi skatīties, lietojot racionālu prātu. Valdībai vajag ticēt! Zināms taču, ka visās tajās reliģijās, kurās Svētie Raksti, pastāv daudz iekšēji pretrunīgu vēstījumu, arī darbojošās personas mēdz rīkoties neizskaidrojami.

Daudz vienkāršāka un priecīgāka cilvēkiem būtu dzīve, ja viņi nemeklētu valdības lēmumos loģiku un pieņemtu kā absolūtu patiesību visu, ko viņiem stāsta no televizora ekrāna.

Jāveic tikai savi ikdienas rituāli, skandējot mantru “ziepes, rokas, divi metri”. Un vakaros jāpiedalās kopīgā lūgšanā “Es gribu vasaru!”. Un jāraksta kladītē 2 000 000 iemeslu, kāpēc vakcinēties. Un līdzīgi kā “Āmen!” pirms un pēc maltītes jāsaka: “Drošs paliek drošs”. Un nieks, ka iespēja vakcinēties varbūt vēl jāgaida līdz rudenim, jo to premjers Krišjānis Kariņš (JV) slēgtajā valdības sēdē paredzēja jau pērngad - ka “koviddomāšana” būs jāpastiepj pēc iespējas ilgāk.

Visai tautai būt vienotai un vēl ciešāk sakļaut rindas ap valdošās koalīcijas partijām mazliet traucē salīdzinājumi - kamēr Latvijā vakcinēti 9,46%, Lietuvā ir 20,7%, bet Igaunijā ir 21,6%. Tāpēc jāaizliedz visādiem žurnālistiem par to runāt, vai arī jāpierāda, ka 9,46% ir vairāk nekā 21,6%. Taču tas iespējams tikai tad, ja imunizējamie subjekti uzturēsies lokalizēti inerciālos koordinātu sistēmas rāmjos un tādā ļoti, ļoti izliektā laiktelpā.

Savulaik grāfu Kaliostro dažādi aculiecinieki redzējuši izjājam no pilsētas vienā pievakarē gan ziemeļu, gan dienvidu, gan austrumu, gan rietumu virzienā. Kamdēļ gan lai Pavļuts būtu sliktāks un viņš nevarētu būt Dubultpavļuts?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā