Pavļuta eksperimenti, Lieldienu zaķi un drūma nolemtība ostās

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) tuvākajās dienās sola organizēt vakcinēšanas pret Covid-19 brīvās rindas eksperimentu. Par to viņš pavēstījis mikroblogošanas vietnē “Twitter”. Viņš norādīja, ka plāno atsaukties aicinājumiem veidot brīvo rindu, tomēr tas notikšot vadītā veidā.
©Ekrānšāviņš

“Radīt nekontrolētu pulcēšanos, jucekli un epidemioloģiskos riskus nedrīkstam, tāpat nedrīkst ignorēt prioritāro grupu situāciju iepretim cilvēkiem ar daudz mazāku saslimšanas risku,” skaidro ministrs.

Viņš vēl visu ko daudz ir vēstījis un norādījis. Plānots vienoties ar pašvaldības policiju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā tuvākajās dienās organizēt kontrolētu eksperimentu brīvās rindas pieejai kādā no centriem, saglabājot prioritāro grupu pieeju, nodrošinot sabiedrisko kārtību un neradot epidemioloģiskos riskus.

Ministrs arī taisnojās par neveiksmēm, kas pavadīja lielo vakcinācijas centru atvēršanu Lieldienās. Pavļuts uzsvēra, ka tā no sākta gala bijusi iecerēta kā eksperiments, lai pārbaudītu tehnisko gatavību, kā arī lai četrās brīvdienās nebūtu mazi vakcinēto skaitļi, kad Latvijā ir daudz vakcīnu.

Ministra aktuālos vēstījumus ir pārpublicējis interneta portāls “Pietiek”. Viss ir tieši tā, kā Pavļuts ir runājis, tikai “Pietiek” ir uzlicis šim tekstam arī virsrakstu - “Vainojami ir paši vakcinējamie un visi citi, bet mūsu eksperimenti norit lieliski”. Šāds virsraksts pat nav tikai ironija, bet skarbs sarkasms - vismaz pagaidām Latvijas valdība ir parādījusi no visnepievilcīgākās puses, demonstrējot bezbēdīgu izšķērdību un atbaidošu mazspēju. Rezultāts ir pat izmērāms - vēl neveiksmīgāk ar vakcinācijas tempu Eiropas Savienībā sekmējas tikai Bulgārijai, taču bulgāru veselības ministram Kostadinam Angelovam ir mazliet citādi attaisnojumi. Vakcīnas “AstraZeneca” ražotājs februārī aizkavējās ar lielu apjomu piegādi viņa valstij. Tikmēr Latvijas valdība ir “uzmetusi” pati sevi.

Bet nu tad varbūt tagad? Varbūt tagad beidzot ies uz labo pusi? No premjera Krišjāņa Kariņa (JV) mēs jau sen zinām, ka naudas ir tik daudz, kā nekad nav bijis. Tagad arī vakcīnu Latvijā ir daudz. Atliek tikai vakcinēt.

Līdzīgā veidā radošs portāls “Pietiek” ir bijis arī, publicējot LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” valdes priekšsēdētājas Kristīnes Garinas pārdomas, liekot tām virsrakstu “Mēs esam tie, kas noteiks - kas ir naida runa”.

Garina cītīgi un neatlaidīgi skaidro, kas ir naida runa un cik slikti ir vērsties pret sabiedrības grupām, kas ir atšķirīgas. Un atgādina, ka ir Krimināllikuma pants, kas paredz sodu par naida izpausmēm tiešsaistē. Kāds indivīds pat saņēmis četru mēnešu nosacītu sodu par tādām.

“Skaidrojot, kas ir LGBT+ kopiena, kā tieši LGBT+ cilvēki vēl aizvien nav līdztiesīgi ar pārējiem, esam izmantojuši gan sociālās kampaņas, gan konferences un seminārus, gan citus informatīvus un izglītojošus pasākumus. Jaunākais šo pasākumu sērijā ir Mirdzas un Matildas video seriāls ”Vienkārši par svarīgo”, kurā improvizācijas teātris DIVAS vienkāršā, visiem pieejamā valodā skaidro, kas ir LGBT+ kopiena,” raksta Garina.

Mazliet tikai mulsina pats raksta ievads, kas nosaka arī visu tēmu: “Pirms neilga laika Rīgas ielās plaši tika izplatītas uzlīmes, kas mēģināja norādīt, ka LGBT+ cilvēkiem nav vietas Latvijas sabiedrībā. No Polijas patapinātais “no LGBT brīva zona” vēstījums nebija tikai “cits viedoklis” vai vārda brīvības izpausme. Tā bija vēršanās pret cilvēku grupu viņu seksuālās orientācijas vai dzimuma identitātes dēļ” . Esmu pa Rīgu staigājis gan tagad, gan pirms neilga laika, taču tādas uzlīmes neesmu pamanījis. Vaicāju arī dažiem kolēģiem. Viņi arī neatminas redzējuši. Bet nu nestrīdēsimies - var jau būt, ka uzlīmes tiešām bija un to bija daudz. “Mozaīkas” vadītāja laikam ir staigājusi apkārt cītīgāk, ir skatījusies rūpīgāk.

Pētot “Pietiek” publicētos materiālus, atrodam ziņu par kādu atgadījumu “Galerijā Centrs” - veikala pārstāve pastāsta, ka, pārbaudot viedeonovērošanas ietakstus, redzams, ka divi jaunieši izvieto uzlīmes, bet pēc neilga laika šie paši jaunieši tās noņem.

“Galerija Centrs” pieļauj, ka notikušais bija plānota aktivitāte, lai pievērstu uzmanību valstī notiekošajām diskusijām par to, ka LGTB trūkst tiesiskās aizsardzības.

Vēl portālā “Pietiek” uzzinām, ka pastāv filozofu biedrība “Peripatos”, kas iesniegusi dibināšanas dokumentus Uzņēmumu reģistrā. Tā gaidījusi reģistrāciju nevis tāpēc, lai radītu portālu “Telos”, bet tāpēc, lai varētu kā biedrība parakstīt Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai. “Līdz ko biedrība bija reģistrēta, tas bija pirmais darbs, ko mēs izdarījām. Tikai pēc tam radās šis portāls. Šajā īsajā aicinājumā, kas rakstīts dienu pirms Lieldienām, gribam Jums, lasītāj, pastāstīt, kāpēc tas ir svarīgi, un aicināt Jūs darīt tāpat,” aicina biedrība “Peripatos”. “ Ja Latvijas sabiedrība nesāks mērķtiecīgi rīkoties, laulības un ģimenes institūts šajā zemē tiks pilnībā iznīcināts, vēsta publikācijas virsraksts. Visa publikācija lasāma šeit.

Internetā Lieldienu laikā varēja atrast vairākus smieklīgus attēlus ar cilvēkiem, kas pārģērbti zaķu kostīmos un fotografējas kopā ar bērniem. Portālā “Puaro” ir liela apjoma publikācija ar zaķiem un bērniem, kuru reakcija ir dažāda - vieni smaida, citi izskatās samulsuši, bet ir arī bērneļi, kuri ir pārbijušies un nevaldāmi brēc.

1. aprīlim par godu publicēta “slepena” Jaunās konservatīvās partijas komunikāciju stratēģija, kurā ir, piemēram, šāds punkts “Arī valdībā visi zog, izņemot JKP ministrus Bordānu, Linkaitu un Šuplinsku. Visi citi ir korumpēti”. Te gan ir viena problēma. Lai gan skaidrs, ka

“Puaro” izsmej uzpūtīgo un melīgo JKP, viena daļa ļaužu joprojām tiešām tā domā, ka Bordāns, Linkaits un Šuplinska ir kristāldzidrie.

Bet nu tur neko nevar darīt. Sabiedrībā ir dažādi strāvojumi, uzskati un informācijas burbuļi, kuros cilvēki dzīvo. Tajā burbulī, kur dzīvo JKP fani, valda ticība partijas vadoņiem, lai kādas brīnumu lietas viņi darītu.

“Puaro” politikas sadaļā autors Jānis Mākoņkalns rakstā “Vecie blēži “Likuma un kārtības” sardzē jeb Kas ir Gobzema partijas spice?” kavējas atmiņās par jaunās Alda Gobzema partijas pazīstamāko figūru neseno un seno pagātni. Jau pēc virsraksta var saprast, ka neko labu par Sandri Toču, Jūliju Stepaņenko, Karinu Sprūdi un vairākiem citiem šīs partijas aktīvistiem viņš nesaka.

“Dienas Bizness” ar virsrakstu “Nepārdomātā ostu reforma apdraud tūkstošiem ostu darbinieku dzīves kvalitāti” publicējis Ventspils ostā strādājošo arodbiedrību atklāto vēstuli valdībai.

“Nepārdomātas un sasteigtas reformas vienmēr noved pie reformējamās nozares krīzes, tajās nodarbināto cilvēku dzīves līmeņa krišanās, nodokļu ieņēmumu sarukuma valsts budžetā un kārtējā emigrācijas viļņa. Šobrīd uz šādas reformas sliekšņa stāv Latvijas trīs lielās ostas.

Šajās ostās strādā tūkstošiem darbinieku, un ikvienam no viņiem ļoti svarīga ir nākotnes prognozējamība, pārliecība, ka arī rīt viņiem būs darbs un uzņēmums, kurā viņi strādā, jau tā strauji rūkošajos kravu apstākļos spēs turpināt darbu. Tas, kāda būs Latvijas ostu nākotne un kāds ir to ilgtermiņa attīstības plāns, ir viens no galvenajiem jautājumiem, uz kuriem visi ostās strādājošie - gan stividori, gan celtņu operatori, noliktavu darbinieki, dokeri un citi, vēlas saņemt skaidru atbildi. Diemžēl atbildes vietā tik vien ir kā paziņojums, ka reforma būs,” satraukumu pauž arodbiedrības.

Te jāpiebilst ar vēl vienu “diemžēl”. Diemžēl neizskatās, ka Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai būtu kāda daļa gar stividoriem, celtņu operatoriem, noliktavu darbiniekiem, dokeriem un citiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā