Jaunais ministrs Plešs jau apbružājies politikas zaņķī

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (“Attistībai/Par!”, AP) par vairākiem pārkāpumiem atstādinājis no amata Ikšķiles novada domes priekšsēdētāju Induli Trapiņu (Zaļā partija). Rīkojums par viņa atstādināšanu parakstīts un stājās spēkā piektdien, 26. februārī, LTV “Rīta panorāmai”  sacīja Plešs.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Trapiņš atstādināts tāpēc, ka vairākkārt visu ko pārkāpis, radījis korupcijas riskus, nelietderīgi rīkojies ar pašvaldības mantu, pieņēmis vienpersoniskus lēmumus, kas saistītiar būvniecību un vienpersonisku līgumu noslēgšanu.

Šie pārkāpumi izgaismo sistēmisku rīcību, un “mans pienākums ir rīkoties, lai sabiedrības intereses būtu ievērotas”, sacīja ministrs.

Tagad domei vajadzēšot ievēlēt jaunu mēru.

Te gan uzreiz rodas jautājums, vai Trapiņam nav iespējas spirināties pretī un visu Pleša piestādīto pārkāpumu sarakstu tiesiski apstrīdēt? Pašvaldību darbu regulējošie likumi mēdz būt diezgan komplicēti, un ne vienmēr viss ir tā, kā sākumā izskatās. Bet nu pieņemsim, ka mērs tiešām rīkojies nepareizi - lai nu tā būtu!

Ko vispār šis Pleša maršs nozīmē? Tā ir nepārprotama partijas AP atriebība par Trapiņa līdzšinējo darbību. Ikšķiles dome bija pirmā, kas vērsās Satversmes tiesā apstrīdēt tagad jau bijušā VARAM ministra Jura Pūces (AP) izvērsto reformu, kuras rezultātā Ikšķiles novads kopā ar Ķeguma un Lielvārdes novadiem tiek pievienots Ogres novadam. Ne jau tikai Ikšķiles vadītāji bija sašutuši - arī iedzīvotāji cēlās cīņā par savas zemes neatkarību, ja uzbrūk Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) tanki un aviācija, lai Ikšķili okupētu. Nopietni runājot, ikšķiliešiem ļoti nepatīk pievienošana Ogrei, kurā viņi saskata risku, ka Ikšķiles problēmas lielajā apvienotajā pašvaldībā var palikt novārtā, nesadzirdētas. Cik tas ir pamatoti, to vēl redzēsim, taču šādas bažas pastāv.

Bet tagad par Trapiņa nepaklausību nāk atsitiens. Vēlu tas nāk, ilgi tas ir nācis, bet nu ministrijas juristiem laikam ir vajadzējis daudz laika, lai Trapiņu izlustrētu un atrastu, kur viņam piesieties.

Trapiņš nav praties pārbēgt uz kādu pareizu valdošas partijas platformu, bet ir palicis valdībai opozīcijā esošajā Zaļajā partijā, tāpēc tagad valdošie ar lielu šķūri notīra laukumu, lai ar svešķermeni izrēķinātos.

Pašvaldību vēlēšanas ir paredzētas jau vasarā, tāpēc ir vajadzība mēru diskreditēt vēlētāju acīs. Tiesa gan, efekts var iznākt tieši pretējs - ja elektorāts nesaskatīs Trapiņa lēmumos savtīgumu un darbošanos pretēji iedzīvotāju interesēm, viņi solidarizēsies ar savu mēru.

Bēda mazliet par ministru Plešu. Viņš ir “jaunā seja”, viņš ir pirmais ministrs vēsturē, kurš dzimis jau brīvā Latvijā. Prasītos arī kaut kāds jaunums politikā - tīri, gaiši vārdi un darbi. Taču tā vietā viņš televīzijā tēloja, ka Trapiņa atstādināšanai ar Ikšķiles vēršanos Satversmes tiesā nav nekāda sakara - visa vaina tikai mēra pārkāpumos. Tie nav tīri meli, bet ir diezgan melīgi. Plešs savā stilā ir tāds pats jezuīts kā vecie politikas buki - stāsta vienu, lai gan skaidrs, ka runa ir par ko citu. Tātad nekas nav kvalitatīvi mainījies - zampīgais politikas dūksnājs ievelk un ātri pārtaisa katru, kurš tajā iemaldās.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā