Vai Kariņš vēl ir premjers?

Ja pēc ierobežojumu mīkstināšanas saslimstības ar Covid-19 rādītāji palielināsies, Ministru prezidentam būs jāprasa atsevišķu ministru demisija, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) preses konferencē žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.
Varbūt dakterei, kas vakcinē Kariņu, vajadzēja tā starp citu pajautāt: “Kariņa kungs, vai jūs vēl esat premjers?” ©F64

“Katra nozare savus jautājumus virza uz priekšu, piemēram, šajā gadījumā attiecībā uz ierobežojumu atcelšanu, neraugoties uz to, kādas būs sekas valstij,” patlaban notiekošo komentēja valsts pirmā persona.

Levits norādīja, ka, lemjot par ierobežojumu mīkstināšanu, jāņem vērā epidemioloģiskā situācija un ekspertu paustais, kuri skaidri brīdinājuši, ka ierobežojumu mazināšana radīs lielu veselības sistēmas krīzi.

“Ja tomēr tiek pieņemti šādi lēmumi, balstoties uz atsevišķu ministru priekšlikumiem, tad pēc tam, ja saslimstības līmenis būs augsts vai ievērojami palielinājies, tad šiem ministriem būtu jāuzņemas personiskā atbildība,” uzsvēra Levits.

Taču rodas mazliet šaubas, vai prezidents vairs pārredz reālo politikas spēlīšu laukumu, kur jau labu laiku nekas vairs nav tā, kā izskatās.

Visu šo nedēļu premjers Kariņš ir pukojies. Otrdien viņš žurnālistiem žēlojās, ka jautājumā par mazāka izmēra veikalu darba atsākšanu ministru vairākums ir sliecies neieklausīties ekspertu viedoklī.

Eksperti tiešām brīdina, var teikt pat, ka biedē, ka gaidāms trešais kovida vilnis, ka jauno Lielbritānijas paveidu pašreizējās vakcīnas varbūt vairs īsti neņems, ka Covid-19 jaunā paveida izplatības dēļ četru līdz sešu nedēļu laikā Latvijā var trīskāršoties stacionēto kovida pacientu skaits.

Taču, vai visi līdzšinējie ierobežojumi ir bijuši adekvāti un vai veikalu darbības iespēju paplašināšana ir tas galvenais epidēmijas jaunā viļņa faktors, ja šāds vilnis atnāks? Kur problēma, ja veikals ievēro visus epidemioloģiskās drošības nosacījumus un tirgojas? Vai nav tieši otrādi - jo mazāk cilvēkiem iespēju iepirkties, jo lielāki viņu bari sakoncentrējas vienuviet? Ja jau kovida šausmas ir tik milzīgas, tad jāaizliedz visu veikalu darbība un visiem jāsēž mājās. Pašlaik ir kāda daļa izredzēto veikalnieku, kuriem atļauts tirgot visu ko, bet citiem uz to jānoskatās un pašiem jāiet iepirkties uz atļautajiem veikaliem. Kur tur kāda godīga konkurence?

Var jau kovids pielipt arī veikalā, taču diezin vai šis risks ir lielāks, nekā braucot sabiedriskajā transportā. Ir cilvēki, kuriem nav nekādas citas izejas - jāiet uz darbu, kur jākontaktējas ar citiem lielā tuvumā, piesmakušās telpās. Kovids pļauj veco ļaužu pansionātos. Kovidu atved no ārzemēm. Veikals šajā pļaujas sarakstā varētu būt pašā pēdējā vietā. Turklāt nav īsti loģikas samazināt Latvijas veikalu koptelpu. Ja mazāka telpā, tad lielāka drūzmēšanās. Viena daļa ierobežojumu ir bijusi pat kaitīga un kovidam pa prātam - alkohola aizliegšana brīvdienās nozīmēja panisku iepirkšanos piektdienās, kur attiecīgi kovidam bija lielākas iespējas lipt no pilsoņa uz pilsoni. Tas tad vismaz kaut cik savlaicīgi tika atcelts.

Ej nu zini, kā būs - var jau visādi gadīties, un drūmie ekspertu pareģojumi var piepildīties. Var arī nepiepildīties. Taču Levits jau ir pasteidzies atrast vainīgos pirms kaut kas ir noticis - tie ir atsevišķi vārdā nesaukti ministri, kuru vārdus gan nav īpaši grūti uzminēt.

Ir laikam tā, ka Kariņš ir pažēlojies Levitam, ka ministri slikti uzvedas, un prezidenta personā ieguvis sev sabiedroto. Levits jau arī nekad nav bijis nesabiedrotais - gan ar saviem mājieniem par “mutes disciplīnu”, gan citās reizēs Levits aiz Kariņa ir bijis kā mūris. Vēl Kariņam ir sabiedrotais veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Kurš vēl? Maz, pavisam maz.

Būtiski, ka valdības balsu vairākums otrdien bija pret Kariņa viedokli. Tātad Kariņš vairs nespēj ministrus regulēt, piespiest, pārliecināt vai pierunāt.

Tātad Kariņš de facto nav premjers - viņš ir premjers tikai formāli. Kariņam nevar pārmest zināšanu un prāta trūkumu, taču viņa histēriskums un juceklīga nekonsekvence nepārliecina, ka viņš var turpināt būt menedžeris krīzes laikā. Lūk, kā viņš nevis uzņemas atbildību, bet pārveļ mucas uz atsevišķiem ministriem.

Paliek tikai jautājums, kurš kuru atlaidīs - premjers atsevišķus ministrus vai ministri Kariņu? Levits gan ir varens vīrs, taču pamatlikums viņam neparedz tik daudz varas, lai varētu dresēt parlamenta politiķus. Viņš kā liela autoritāte vēl kādu laiku var stutēt Kariņu, taču ne mūžīgi un ne vairs ilgi. Bet pēc tam, kādu premjera kandidatūru viņam liks priekšā šī pati vai jauna koalīcija, tāda viņam būs jānosauc. Līdz tam vēl valdības liberālā spārna politiķi mēģinās iedzīt kādu ķīlīti starp NA, JKP un KPV LV, cerot, ka uz trešā kovida viļņa altāra galvas zaudēs atsevišķie KPV LV ministri. Bet tik skaisti var arī nesanākt.

Gara acīm var iztēloties, ka partijas nevaid guļošas, bet internetā un klātienē jau aktīvi apspriež kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu. Varbūt tām negribas kašķi, bet, ja citādi nevarēs, nekas neatliks, kā atrast citu premjeru, kurš tad jau diezin vai būs no “Jaunās Vienotības” vai “Attīstībai/Par”.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā