Lembergs ir cietumā par politiku

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir apcietināts tiesas zālē un aizvests uz cietumu. Saskaņā ar pirmās instances spriedumu, viņam iešķiebti pieci gadi brīvības atņemšanas ar mantas konfiskāciju. Par ko?
©F64

Vai Lembergs apzadzis valsti, kā šur tur tiek rakstīts interneta komentāros? Nē - nav. Tajos prokuratūras sacerētajos apsūdzības punktos, kur bija runa par Krimināllikuma 325. un 318. pantu jeb par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, Lembergs ir attaisnots. Tātad nevar runāt par Lembergu kā zagli, kurš apzadzis valsti, jo viņa nevainīgums šajos punktos tagad ir tiesiski pierādīts.

Ko tad Lembergs ir izdarījis? Tiesa atzina A. Lembergu par vainīgu pēc Kriminālkodeksa 164. un dažiem citiem pantiem, kā arī pēc Krimināllikuma 195., 326. un 219. panta. Tie ir panti, kas, tautas valodā izsakoties, runā par kukuļa izspiešanu un noziedzīgi iegūtas naudas atmazgāšanu.

Saskaņā ar prokuratūras versiju, viņš esot izspiedis akcijas un kapitāla daļas no miljonāriem Valentīna Kokaļa, Aināra Gulbja, Vladimira Krastiņa, kā arī no SIA “Man-Tess”, kas tolaik piederēja Jūlijam Krūmiņam. Tas noticis 1993.-1995. gadā! Tagad, ja nu kas, ir 2021. gads. Tātad drausmīgais izspiedējs Lembergs nabaga cietušajiem personāžiem nodarījis gauži pirms kādiem 26 gadiem!

Šo faktu cietušie miljonāri piepeši atcerējās 2008. gadā, kad prokurori viņiem droši vien apmēram tā arī uzvedinoši uzprasījuši: “Vai tik nebija tā, ka no jums tās akcijas un kapitāla daļas izspieda?” “Jā, jā, tiešām izspieda!” tad ir atbildējuši miljonāri. Tas nekas, ka pēc šaušalīgās izspiešanas vēl ilgi un dikti miljonāri strādāja Ventspilī, ar Lembergu bijuši draudzīgās attiecībās, kopā ar ģimenēm atpūtušies eksotiskās zemēs; sēdējuši pie viena dzīru galda, nebaidoties no indes; gājuši medībās, nebaidoties no lodes; pliki uz pirts lāvas sēdējuši, nebaidoties no naža dūriena; slēguši lielus darījumus.

Kad izejvielu tranzīta straumes globālpolitisku iemeslu dēļ sāka izsīkt, attiecības sabojājās. Tā gadās.

Kas tik viss nav noticis pa šiem gadiem! Tā dēvētā Aivara Lemberga tiesa ir vilkusies 12 gadus, bet pats kriminālprocess tika uzsākts pat pirms 22 gadiem 1999. gada maijā nepārprotami politisku iemeslu dēļ, kad tolaik jaunais politiķis Ainārs Šlesers aiznesa uz Ģenerālprokuratūru kādus no Aināra Gulbja dabūtus papīrus.

Vai Lembergs vilka prāvu garumā? Nē, Lembergs pie procesa skandalozā ilguma vainīgs nebija. Prokuratūra bija sašķūrējusi uz tiesu kubikmetrus visādu papīru, kuros trūkst varbūt tikai Ventspils Tautas deputātu padomes rīkojuma par govju mākslīgo apsēklošanu. Proti, liela daļa uz lietu nemaz neattiecās. Tikai šo dokumentu virsrakstu nolasīšanai, kas tika nosaukta par “rakstisko pierādījumu pārbaudi”, pagāja vairāki mēneši. Dabiski, lai to visu izlasītu un apdebatētu, viens laika strēķis pagāja.

Vēl ir apsūdzība par to, ka viņš savās valsts amatpersonas deklarācijās par 2001.-2007. gadu nebija deklarējis vairāk nekā 20 ārvalstu kompāniju kapitāla daļas un akcijas. Taču Lembergs nekādi nevarēja deklarēt to, kas viņam nepieder - šī manta pieder viņa dēlam un meitai, līdz ar to viņš pārkāptu likumu, deklarējot vērtspapīrus, kuru nav viņa īpašumā.

Drausmīgajā izspiešanā iegūtos līdzekļus, saskaņā ar prokuratūras versiju, Ventspils mērs licis lietā, piedaloties lielveikala “Tobago” būvē, kas tagad ir “Rimi” Ventspilī. Tā tad ir tā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija.

Lai gan stāsts par kukuļa izspiešanu izskatās sadomāts un apšaubāms, tiesai tā kā vajadzētu visas šaubas tulkot par labu aizstāvības pusei. Taču nekā.

Vai Lembergs grasās bēgt? Nē, Lembergs negrasās ne bēgt, ne slēpties. Lembergs ar tiesas atļauju ir ceļojis pa visu pasauli, bet vienmēr noteiktajā laikā ir bijis atpakaļ tiesas sēdē - tas nekas, ka viņam vienmēr bija jāmēro 200 km no savas pilsētas uz Rīgu un pēc tam atpakaļ.

Taču tiesa nav ņēmusi vērā, ka lietas izskatīšanai ir bijis neprātīgs lietas izskatīšanas termiņš un prāvas gaitā ir noticis tik daudz tiesību uz aizstāvību pārkāpumu, ka diezin vai pietiek roku un kāju pirkstu, lai tos saskaitītu. Tātad nav nekāda juridiska un saprātīga pamata Lembergu slodzīt cietumā. Protams, būs pārsūdzēšana un lietas izskatīšana augstākā instancē. Dabiski, ka būs apelācija. Kāds motīvs Lembergam bēgt tagad?

Bet laikam jau ne par krimināltiesiskām un juridiskām lietām te jārunā. Ka tikai nebūs taisnība Zaļo un zemnieku savienības paustajam, ka lieta ir politiski motivēta?

Lembergs kopš sākta gala ir bijis pret glupību politikā un laika gaitā ir traucējis Tautas partijai, ”Jaunajam laikam”, Zatlera Reformu partijai, “Vienotībai”, Jaunajai konservatīvajai partijai un kam tikai vēl ne. Lembergs traucē pašreizējai politiskajai elitei, jo ir kritizējis valdības nesaprātīgos kovidlēmumus.

Tāds viņš ir - šerps un kašķīgs. Ar to viņš allaž ir ieguvis politiskos pretiniekus. Tagad nāk pašvaldību vēlēšanas, un valdības koalīcijas partijām ir salds sapnītis sagraut partiju “Latvijai un Ventspilij”, lai beidzot sagrābtu pilsētā varu. Dabiski, ka Lembergs cīkstētos pretī. Iebāžot viņu aiz restēm, šis mērķis šķiet sasniedzamāks. Var droši teikt, ka pašlaik Latvijā ir politieslodzītais - tas ir Lembergs.

Tiesa Latvijā ir neatkarīga, taču šajā gadījumā tā tomēr nav varējusi turēties pretī milzīgajam spiedienam no tieslietu ministra Jāņa Bordāna un viņa partijas. Fonā ir arī ASV uzlikto sankciju fakts, kas nozīmē, ka pati varenākā lielvara pasaulē prasa Lemberga notiesāšanu. Tātad spriedums jau ir nodiktēts priekšā. Fonā ir arī dažādu propagandistu sūrais un ilgais darbs, kas dzen saknes auglīgā augsnē - jo daudziem latviešiem ir melna skaudība, ja kāds ir bagātāks un veiksmīgāks. Pūlis allaž ir alcis pēc publiskas pakāršanas centrālajā tirgus laukumā.

Agrākos laikos šķita, ka tā nevar notikt - ja valsts ir tiesiska, tad nevienu nevar “iebļaut cietumā”. Taču pašlaik ir “bezkompromisu tiesiskuma” ēra - likumi ir kļuvuši mazsvarīgi. Galvenais ir ar izbolītām acīm un putām uz lūpām norādīt, kurš ir oligarhs. Un lieta darīta - lūk, oligarhs ir cietumā!

Jo daudzu ļaužu kabinetos pašlaik nerimst prieki un dzīres šim notikumam par godu. Ka tikai tas šampanietis un kaviārs neiesprūst rīklē.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā