Šī valdība nevelk

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) informāciju pašlaik Latvijā ar kovidu ir miruši 1250 cilvēki, bet saslimuši ir 68 658. Paši svaigākie dati par vakcinācijas tempiem pašlaik nav pieejami, bet apmēram tie ir zināmi – vakcinācijas tempa ziņā Latvija ir iepakaļā gandrīz visai Eiropai un arī pasaulē neizskatās diez cik labi.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Izraēlā ir vakcinēti vairāk nekā 58 procenti iedzīvotāju, tikmēr Latvijā 1,4%. Bahreina ir otrajā vietā pasaulē, ASV ir vakcinēti aptuveni 9%. Latvija ir dziļā dupsī. Varbūt tikai Bulgārija ar mums var sacensties tizlumā, bet arī Bulgārija nepazudīs. Pirms kāda laikā pats biju tajā zemē un redzēju, ka tur cilvēki domā un strādā - tur vasarā Sofijā rītos mazgā ielas, bet čigānu nomalēs ir sākts savākt atkritumus. Bulgārija drīz rullēs, bet mēs būsim dibenā. Un nebūs ar ko salīdzināties.

Te nav tik daudz runas par to, ka ir daudz cilvēku, kas nemaz negrib vakcinēties. Ir cilvēki, kas grib. Ir, kas grib, bet nevar. Nevar tāpēc, ka vakcīnās piedāvājums nenosedz pieprasījumu - vakcīnas ir deficīts.

Vakcinācija ir sen zināma metode kopš vismaz 18. gadsimta, kā apkarot sērgas. Gandrīz visos gadījumos sērgas tiek apkarotas ar novājināta vīrusa ievadīšanu organismā, lai tas pacīnās un uzvar. Ir arī citas metodes, bet tas te nav tik svarīgi. Svarīgi ir tas, ka mūsu jautrā valdība necik daudz nav parūpējusies, lai vakcinācija būtu pieejama.

Ir tā, ka Veselības ministrijā ir strādājuši visādi vīriņi un sieviņas, kur ir sanācis kaut kā mulsi: saistībā ar vairākiem "BioNTech-Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, kur Latvija iegādājusies mazāk vakcīnu, nekā bija pieejams, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) rosinājis disciplinārlietu pret Nacionālā veselības dienesta (NVD) Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieku un Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāri.

Nu un tad? Kaut kādi pārmijnieki, kuru uzvārdus nav pat svarīgi atcerēties, tagad tiks ņemti pie dziesmas? Pārmijnieki? Cilvēki ir dalījuši šurp un turp miljonus bez jēgas un saprašanas, bet vakcīnas tikmēr uz Latviju nav atnākušas. Ir jau jauki velt to uz iepriekšējo veselības ministri Ilzi Viņķeli, bet arī Daniels Pavļuts ir no tās pašas partijas - „Attīstībai/Par!”. Ja partija nevelk, tad nevelk. Nevelk vispār visa valdība.

Ministrijas sīkklerku darbībās neesot bijis redzams, ka viņi rīkojušies prettiesiski un pārkāpuši dienesta pilnvaras, tomēr, vērtējot procesu, kā notikusi lēmumu pieņemšana, secināts, ka "viennozīmīgi nav ievēroti labas pārvaldības principi”. Tā to pasniedz Pavļuts.

Tagad ir izveidots kovida apkarošanas ģenerālštābs ar vakcinācijas projekta svētku virsvadoni Evu Juhņēviču priekšgalā. Eva Juhņēviča ir skaista sieviete, kas ir arī spējīga un enerģiska, taču ir bažas. Tas būs projekts vairāk priekš smadzenēm - lai reklamētu vakcināciju, pierunātu tos, kas kā behemots baidās no potēm.

Kaut kāda Juhņēviča, kas nupat atnākusi, diezin vai var būt tā persona, kas ar savu skarbo grieztas konservu kārbas balsi iejauksies tur, kur lielvaras pārdala vakcīnu tonnas un plūsmas. Latvijai diezin vai tur būs kas labs. Tās, kā izskatās, būs tikai publiskās attiecības un maz kas vairāk.

Nevelk vispār visa valdība, un tā ir liela bēda.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā