Vakcinatoru superbirojs glābs Latvju zemi!

Veselības ministrija steidzamības kārtā izsludinājusi konkursu uz Vakcinācijas projekta biroja desmit vakancēm. Ko vajag – to vajag. Būs jauki, ka būs viens kārtīgs centrs, kas regulēs vakcīnu kravu kustību un rūpēsies, lai kastes ar „Pfizer”, „Moderna” un citu firmu preci tiek pareizi atvestas, glabātas un izlietotas līdz derīguma termiņa beigām. Te varētu skanēt aplausi, kas pāriet nevaldāmās ovācijās. Aleluja! Aleluja!
Vakcinācijas koordinācija beidzot būs drošās rokās – saņemot 4905 eiro mēnesī, par to rūpēsies jaunais Vakcinācijas projekta biroja priekšnieks ©Andrius Ufartas

Bet šajā pasākumā ir gan dažas, ja tā var izteikties, blaknes, un, kad pateikta visa patiesība, rodas papildjautājumi. Vakcinācijas projekta biroja darbiniekiem tiek solītas algas līdz 4905 eiro. 4905 laikam ir tāpēc, ka no pareizas tirgvedības viedokļa 4905 izskatās pievilcīgāk - ja būtu 5005, tad tā ir ļoti liela alga, ja 4905, tad maza. Varēja būt arī 4999. Tas mārketingā būtu vēl viltīgāk.

Vakcinācijas projekta birojā strādās supermeni - tādi kā terminatori jeb vakcinatori. Ja uz to tā skatās, tad algas ir atbilstīgas.

No vienas puses, ir labi, ka kāds Latvijā saņems cilvēka cienīgu algu. Pat ministri tik daudz nesaņem, bet Krišjānis Kariņš (JV) saņem tikai par 45 eiro vairāk nekā nākamais projekta priekšnieks.

Taču tomēr ir dažas nianses, kas kaut kā šķiet mulsinošas. Latvija nav Norvēģija, Šveice un arī ne Vācija, kur mediķiem mēdz maksāt algas atbilstīgi viņu izglītībai un padarītajam darbam. Par pirmskovida ēru nemaz nerunāsim - tā bija īsta ņirgāšanās. Tagad kaut kas ir saprasts, un veselības nozares hronisko rahītu mazliet tā kā ārstē.

Taču arī tagad un joprojām, piemēram, ļoti atbildīgais un augstu izglītību prasošais Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta vadītājs saņem 2353, Nacionālā veselības dienesta vadītājs saņem 2353 un Veselības inspekcijas vadītājs saņem 2353 eiro. Tik daudz viņi saņēma pagājušajā gadā. Nezin, cik tad būs šogad?

Nu jā, tā nav slikta alga - iznāk laikam pat mazliet vairāk nekā pastniekam Helsinkos. Taču šeit tā ir visaugstā priekšniecība ar tādu atbildības nastu, ka maz nešķiet. Bet cik saņem tie dakteri, medmāsas, sanitāres, kas strādā kovida apkarošanas priekšpostenī, riskējot kuru katru mirkli aplipināties un arī aplipinoties? Saeimai apstiprinot 2021. gada valsts budžetu, tika izlemts, ka ārsta zemākā alga šogad būs 1489 eiro, bet medicīnas māsu zemākā alga būs 985 eiro. Tas ir brīnišķīgi, tikai ir tā, ka šādas algas viņiem ir, tikai sākot ar šo gadu - pagājušajā gadā šie cipari bija par 25% mazāki. Nekādu dižo uzkrājumu tauku viņiem nav. Medmāsas dzīvoja skaudrā nabadzībā, ar grūtībām iztiekot. Tagad ir cerība, ka vismaz uz kovida laiku valdība neuzmetīs. Ne tikai ārsti, bet arī medmāsas ir pavadījušas ilgus skološanās gadus un nepieciešana pirmā līmeņa profesionālā izglītība. Svarīgs ir arī sanitāru darbs - tā ir atrašanās pašā kovida epicentrā, taču tur sanāk vien minimālā alga vai mazliet vairāk. Lai izdzīvotu, mikroalgu saņēmējas strādā divos darbos un nēsā kovidu no vienas iestādes uz citu.

Vakcinācijas koordinatoru darbs lielā mērā ir salīdzināms ar lidostas dispečeru darbu, tikai atbildība nebūs tik liela. Ja nogāžas lidmašīna, tad tā ir traģēdija; ja kāda vakcīnu krava ies bojā nokavēta derīguma termiņa dēļ, tad to varēs norakstīt. Rīgas lidostā strādā dispečeri, kuriem alga vismaz vēl nesen bija 2600 eiro mēnesī - tātad gandrīz divreiz mazāka nekā vakcinatoriem.

Jaunajā vakcinācijas projektā vadītāja mēnešalga nedrīkstēs pārsniegt 4905 eiro, vakcinācijas procesa koordinatora, loģistikas koordinatora, informācijas tehnoloģiju koordinatora, komunikācijas koordinatora alga - 4247 eiro mēnesī, digitālo mediju speciālista - 3386 eiro mēnesī, datu analītiķa/eksperta - 2446 eiro mēnesī, biroja administratora - 2729 eiro mēnesī, komunikācijas vadītāja asistenta - 2108 eiro mēnesī, sekretāra/asistenta - 1577 eiro mēnesī. Minētajiem darbiniekiem papildus var tikt maksāts par virsstundu darbu.

Laikam būs tā, ka digitālo mediju speciāliste par 3386 eiro mēnesī rakstīs preses relīzes, bet komunikācijas vadītāja asistents par 2108 tās sūtīs portāliem. Nuja, būs jārīko preses konferences, kas nav joka darbs.

Ir jau vispār turpat ministrijā armija ierēdņu, kuri varēja visu ko koordinēt, taču viņiem ir citi uzdevumi - piemēram, jāraksta visādi normatīvo aktu grozījumi, lai mazliet pārdalītu tirgu vietējiem aptieku tīkliem par sliktu.

Visiem gribētājiem ļoti jāpasteidzas! Jo pieteikšanās konkursam uz vakancēm ir līdz šodienai, 19. janvārim, līdz pulksten 15! Tātad, ja jums ir atbilstoši diplomi, prasmes un griba, varbūt vēl nav nokavēts.

Tīmekļa čivināšanas vietnēs dažs apšaubīja ziņu par projekta algām, sakot, ka tas ir vakcinācijas pretinieku palaists feiks, lai tracinātu publiku, taču, nē un nē - ziņa ir pārbaudīta un īsta. Krievu hakeri nebija uzlauzuši ministrijas mājaslapu, lai tur drukātu iekšā provokatīvas muļķības.

Ļaunas mēles melš, ka konkurss gan būšot feiks. Esot jau noskatīta un sarunāta preses relīžu rakstītāja un varbūt ne tikai viņa. Tad jau var sanākt, ka gribētāji ar naivām sejām pieteiksies, bet tiks atšūti? Negribas gan ticēt, ka tā nu būs, ka veselības ministra Daniela Pavļuta un viņa partijas „Attīstībai/Par!” biedri, draugi, radi un radu paziņas būs tik nekrietni, ka ies izmantot jauno vakcinācijas biroju kā savu barotni. Tā vienkārši nevar būt, jo paskatieties, cik Pavļuts ir godīgs! Viņam ne matiņš nav ļauns.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā