Viens likums vieniem, taisnība citiem cita

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nupat izrakstījis piepes diviem augstiem amatvīriem ‒ par amatu nelikumīgu savienošanu sodījis Saeimas deputātu Ilmāru Dūrīti un bijušo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti.
Kamēr Dūrītis, Eglītis (attēlā) un Znotiņa par likuma pārkāpumiem ir saņēmuši, tēlaini sakot, pirksta pakratīšanu, Adamovičam, tēlaini sakot, draud saraustīšana gabalos ©Oksana Džadana/F64

Eglītis aizliegti savienojis valsts sekretāra amatu ar amatiem dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā un divās komercsabiedrībās. Tāpat viņš bez rakstveida atļaujas saņemšanas savienojis Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valdes locekļa amatu ar amatiem dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā un divās komercsabiedrībās.

Pārkāpums pieļauts laikā no 2018. gada aprīļa līdz šī gada maijam.

Eglītim piemērots 250 eiro sods.

Eglītis šogad maijā pārtrauca darba attiecības ar ministriju. Šovasar viņš arī atbrīvots no Liepājas SEZ valdes locekļa amata. Jādomā, ka viņš šajos amatos saņēma ne jau 250 eiro.

Ilmārs Dūrītis

Savukārt Dūrītis aizliegti savienojis Saeimas deputāta amatu ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Profesoru padomes priekšsēdētāja amatu, kā arī aizliegti savienojis Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra valsts amatpersonas amatu ar LLU Profesoru padomes priekšsēdētāja amatu. Pārkāpums pieļauts laikā no 2018. gada novembra līdz šī gada jūlijam.

Dūrītis septembrī 120 eiro lielo naudas sodu samaksājis. Jādomā, ka arī Dūrītis laikā, kad ieņēma nesavietojamos amatus, tajos saņēma ne jau 120 eiro.

Abi augstie kungi ir augsti izglītoti un juridiskās lietās apkalti. Neba nu viņi nebija lasījuši tos likumus, kas attiecas uz viņiem, un neba nu nezināja, ka tik ļoti pārstrādāties nedrīkst. Bet nu, ja likme augstāka par sodu, tad nākas sakost zobus un šausmīgi bargo sodu paciest. Tas nu gan būs smags trieciens viņu ģimenes budžetam - 250 un 120 eiro! Saeimas prezidijam tagad vajadzētu varbūt lemt par bezmaksas zupas virtuves ierīkošanu sodītajiem deputātiem un ministriem, lai pēc necilvēcīgajiem KNAB uzliktajiem sodiem viņi var izdzīvot.

Nežēlīgs sods ķēris arī Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāju Ilzi Znotiņu - 100 eiro. Viņa to jau samaksājusi un dziļi atvainojusies sabiedrībai. Var teikt, ka bērusi sev pelnus uz galvas un publiski paššaustījusies par to, ka, pārkāpjot normatīvajos aktos noteikto valsts amatpersonu amatu savienošanas kārtību, valsts amatpersonas deklarācijā nav norādījusi savā SIA ieņemamo valdes locekles amatu. Tur laikam ir tā, ka amatu viņa nav norādījusi tāpēc, ka domājusi, ka SIA jau likvidēta, bet Uzņēmumu reģistrā šī SIA stāvējusi joprojām ierakstīta kā eksistējoša. Amatpersonām pašām jāpārliecinās par savu atbilstību interešu konflikta novēršanas likumam, bet Znotiņa to nav izdarījusi. Žēl.

Znotiņa, Eglītis, Dūrītis ir viens stāsts. Bet ir viens augstais tautas priekšstāvis Aldis Adamovičs (“Jaunais laiks”), kurš nezin kāpēc izpelnījies īpašu KNAB pieeju. Kamēr Dūrītis, Eglītis un Znotiņa par likuma pārkāpumiem ir saņēmuši, tēlaini sakot, pirksta pakratīšanu, Adamovičam, tēlaini sakot, draud saraustīšana gabalos. KNAB ir viņu nevis nosodījis ar naudu, bet ierosinājis lietu par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu. Saeima 8. oktobrī viņu izdeva kriminālvajāšanai. Kā var noprast, šausmīgie noziegumi, kurus, iespējams, veicis Adamovičs, ir tādi, ka viņš ielējis benzīnu 83 eiro vērtībā nevis savā, bet citā automašīnā. Kopā viņš laikam šo nešķīstību pastrādājis divas reizes, bet vienā no tām attapis, ka samaksājis ar nepareizo karti un čeku anulējis. Lai vai kā, likums ir bijis pārkāpts. Ja salīdzina sodus ar nelikumīgi iegūto naudu, ko nesavietojamos amatos saņēmuši Eglītis un Dūrītis, arī Adamovičam pienāktos naudas sods - proporcionāli tas varētu būt varbūt 50 eirocenti vai pat 60.

Bet nu tā nav vienīgā lieta - Adamovičs vēl laikam nav dzīvojis tajā dzīvoklī, par kuru saņēmis kompensāciju. Varbūt ir dzīvojis? Par to tad juristi varēs strīdēties tiesā - ir vai nav dzīvojis. Tur būs prāva ne pa jokam, un tur nav vis kaut kāda pabāršanās un pakaunināšana, bet reāla krimināllieta.

Te vajadzētu skanēt aplausiem, kas pāriet nevaldāmās ovācijās: “Pareizi, pareizi! Tā tiem deputātiem vajag. Tautas asinis dzer.” Tomēr kaut kā negribas celties kājās un pievienoties vispārējām gavilēm. Ar ko Adamovičs sliktāks par Dūrīti, Znotiņu, Eglīti? Ja arī deputāts kaut ko blēdījies, naudiski viņš ieguvis ir daudz mazāk nekā Dūrītis vai Eglītis. Jādomā, ka viņš diezin vai ir vienīgais, kam var atrast mahinācijas ar kompensācijām. Lielā daļā gadījumu tās pat nav mahinācijas - arī deputāti mēdz pirkt, pārdot, mainīt dzīvokļus, dzīvot te un tur, bet viņiem uzreiz tas viss jāziņo attiecīgai Saeimas institūcijai un viss jādeklarē. Tur var arī sapīties. Jādomā, ka šādi sapinies ir ne viens vien. Bet pie tiesas velk tikai Adamoviču. Vismaz pagaidām. Tas ir interesanti - kāpēc? KNAB nemaz nav tik nasks ņemt pie dziesmas pareizo, labo, koalīcijas frakciju deputātus. Adamovičs taču ir no “Jaunā laika”. Kāpēc piepeši tāda principialitātes lēkme?

Varbūt ir tā, ka Adamovičs ir kaut ko spurojies, spirinājies, iebildis, grasījies par kaut ko nebalsot pēc īkšķa norādes vai pat iet projām no dzimtās partijas? Nu, ja tā - tad lai saņem! Tev nebūs neglaudīt pa spalvai! Varbūt Adamovičs vienkārši ir pārāk nemanāms un koalīcijai maznozīmīgs? Bet Dūrītis ir varbūt svarīgāks, jo no AP? Bez Eglīša varbūt vispār nevarētu kompetenti neatcelt OIK tā, lai tauta domā, ka viss tiek pareizi darīts.

Ministru kabineta sēžu zālē sienu rotā uzraksts “Viens likums, viena taisnība visiem”. Bet nu tas ir uz sienas. Dzīvē, kā jau tas nereti gadās, viens likums mēdz būt visiem, bet taisnība vieniem viena, bet citiem ‒ cita.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā